Kolumne

Ranjeni orlovi zlatnih krila

Nismo mi krivi, razmazili su nas svojim uspesima – svojim sjajnim golovima, smečevima, servisima i trojkama. Ova godina kao da je protekla ispred Skupštine grada Beograda, uz burne dočeke, veselje i himnu. Znate već kako to ide – preveliki apetit zahteva i velike zalogaje, a mi smo nezasiti.

Gle čuda – ostali smo gladni Litvanaca i žedni Francuza, a bilo nam je potrebno samo nekoliko zalogaja i čaša vode, pa da utolimo tu našu neumoljivu glad i žeđ za pobedom. To smo samo mi – živimo za uspehe i teško varimo poraze. Kao i u proteklih tridesetak sati.

Prvi poraz je iza nas, ali nada da će bronza zasijati kao zlato još uvek tinja u svima nama. U gluvo doba i nedostatku sna ulazim na Fejsbuk. Svojim, upravo zbog pomenute društvene mreže, hiper razvijenim palcem, listam objave svojih virtuelnih prijatelja. Nakon petominutnog šoka, vraćam isti taj hiper palac pod pokrivač, razmišljajući o ovoj Zemlji sporta. O Zemlji velikih očekivanja i unapred izvojevanih bitki. O Zemlji u kojoj titulu najboljeg poznavaoca sporta dele oni koji znaju šta znači „loš dan“ sa onima kojima je poznavanje sporta ostalo izgubljeno na davno propuštenom času fizičkog vaspitanja.

„Uh, nemoj sam, dodaj mu… Zakucaj! Pokreni ih, Teodosiću!“ – O čemu ovaj komentator priča?! Dobro je, makar je Kalinić ubacio slobodno bacanje. Hoće li im proraditi šut konačno?“ (Previše emocija. Urlik. Komšije proveravaju da li je sve u redu. Ništa nije u redu, četvrti smo. Molim? Zemlja košarke četvrta?!)

Tim iz snova, predvođen košarkaškom legendom. Kako četvrti?
Eh, lako je nama iz udobnih fotelja da sudimo gde nam je jedina asistencija saigraču dodavanje hladnog piva. Znate li kako je nositi teret težak na milione gledalaca i milione očekivanja? Kada očekuju da budete najbolji u Evropi? Kada posle teškog poraza skupljate poslednji atom motivacije za naredni okršaj za koji se niste ljudski ni odmorili? Kada mesecima, posle naporne sezone i pre jedne još napornije, umesto u more, skačete pod obruč?

Svašta je pisao taj virtuelni sudija sa odličnim (5) iz fizičkog. Neke reprezentativce je poslao u penziju jer ne umeju da šutiraju trojke, nekima je skinuo dres reprezentacije, a neke krivio što su plakali, jer ko im je kriv što ne znaju da igraju! Sreća njihova pa dugo najavljivano dislajk dugme još uvek nije u funkciji, jer bi se digla buna širokih razmera. Oni koji cene suze, krvoločnu borbu i znoj znaju da izgubljena bitka ne znači i izgubljen rat. Neki znaju da je i Majkl Džordan na stotine puta promašio, da bi jednom uspeo. Znaju da će i oni, koji su dodavali cigle temelju Zemlji sporta, ponovo pevati sa šampionskog Balkona uz medalje koje će svima biti zlatne, kako god sijale!

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.