Kolumne Moj Ugao Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Srbija

Plesna vizija ljudskih moći ili težnja za harmonijom?

Tokom finalne večeri takmičarskog dela 22. Festivala koreografskih minijatura, publici su se u finalu predstavile Paulina Špil i Marta Jakimiča iz Poljske, koreografijom „harMOnizaTION“ koju su izvele uz muziku Nilsa Frama.

Mlade izvođačice odigrale su ovu minimalističku postavku korišćenjem svih delova scene sugerišući prikaz neravnoteže i ravnoteže sveta u kojem živimo i međuljudskih odnosa, što može asocirati da je to osnovni predmet plesnih traganja koreografa.

Posvećenost izvođačica, bez obzira na njihovo igračko i gimnastičko obrazovanje, je vredna svake pohvale. Prevazilaženjem letargičnosti, stvaranjem nove energije, oslobađanjem emocija kroz dobro koordinisane pokrete, na upečatljiv način je oslikana inteligentno vođena koreografska mašta. Plesni udeo iako je u većoj meri autentičan odaje utisak neiskorišćenosti potpunog potencijala kada je reč o igračkim deonicama. Ovaj efekat u izvesnom smislu ublažava dobra kostimografija.

Dinamični i odsečni pokreti izvođačica, kroz sugestivnu leksiku pokreta obogaćenu sukobljavanjima i razdvajanjima prate skladnost muzike Nilsa Frama.

Ova minimalistička postavka je odraz težnje ka postizanju harmonije, dvojstvu i pripadnosti, prevazilaženju onoga što nas čini nesrećnima i postizanju stanja harmonije. Ona otvara pitanja poput onih da li je moguće u današnjem svetu postići harmoniju, da li je moguće pobeći od sudbine i sebe, ali ukazuje i na odličan profesionalni umetnički potencijal koji nose koreograf i izvođačice.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.