Kolumne Moj Ugao Umetnost Zanimljivosti

Omiljena slika – Vrisak – Edvard Munk

Jedna od mojih omiljenih slika je „Vrisak“ Edvarda Munka. Kada sam je prvi put videla, na mene je ostavila snažan utisak, osećaj težine, jeze i svog užasa ovog sveta koji pritiska jednog malenog čoveka.

Munk je objasnio da je inspiraciju za sliku dobio šetajući u sumrak u trenutku kada se nebo zacrvenelo. „Šetao sam s prijateljima, sunce je zalazilo, nebo se pretvaralo u krvavo crvenu boju. Odjednom sam se osetio iscrpljenim, zaustavio sam se i oslonio na ogradu: video sam krv i plamene jezičke iznad plavo-crnog fjorda i grada. Moji su prijatelji nastavili da hodaju, a ja sam ostao, drhteći od nemira, i osećao sam beskrajan krik kako prolazi prirodom.“

Slika je prepuna straha, samoće, nesigurnost i svega onoga što čovek u mnogim trenucima proživljava sam, iako oko njega jesu ljudi, iako se u potpunosti „nije smrklo“. A zašto mi je najomiljenija? Jer je uspela da pobudi niz osećanja samo jednim pogledom, ali i gomilu nelagodnosti koja te pokrene na mnoga pitanja i podseti na to kako (ne)treba da bude.

Originalni naziv ove slike je „Krik prirode“ (kakva god to priroda bila, ona koja nas okružuje ili ona naša, lična).

„Ova slika je simbol anksioznosti modernog čoveka u duševnog bola, neshvaćenosti, prazine.“ – kako kaže Wikipedija, odnosno kako je shvata većina. Kako je shvatam i ja.

Munk je naslikao čak 4 verzije ove slike, a jedna od njih prodata je na aukciji za 130 miliiona $

Bio je norveški slikar, ekspresionista. Rođen je u porodici od petoro dece, 2 sestre i brat su mu umrli, dok je 3. sestra većinu svog života provela u mentalnoj instituciji. Sve ovo, rekla bih, dovelo je Munka do pesimizma, depresije, anksioznosti i stoga je slika „Vrisak“ dobila tu jednu stvarnu, zastrašujuću i iskreno tešku notu.

Govorio je da nije želeo da slika muškarce koji čitaju, žene koje pletu, već žive ljude koji dišu, osećaju, pate i vole.

Najčešći motivi na njegovim slikama su bili bolest, smrt, teške emocije. Munk, boraveći u Francuskoj naslikao je 22 dela pod nazivom „Friz života“, a imena slika mnogo govore o njegovom stanju: Očaj, Anksioznost, Melanholija, Ljubomora, i naravno, Vrisak.

Posle ove izložbe Munk je postao izuzetno poznat slikar. No, kako je počeo da čuje glasove u glavi, ma halucinacije, učestvuje u tučama, pije velike količine alkohola, zatvorio se u sopstveni sanatorijum, a potom i umro u izolaciji 1944.godine u 81. godini života.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.