Kolumne

Oda slobodi

Svi mi kao mali bili smo očarani pojmom sloboda ali šta zapravo znači ta reč? To je sveta reč, koja pri izgovaranju nosi toliko toga sa sobom, kada kažemo sloboda osećamo da ta reč odiše ljudskošću i dostojanstvom, najveći ratovi su se vodili upravo zbog nje, reč koja paradoksalno ujedno spaja a toliko i razdvaja svakog čoveka, kao što glasi poznata sentenca „tvoja sloboda seže do moje slobode“ predstavlja tu nevidljivu granicu.

Najbolji primeri kroz istoriju jeste zasigurno Francuska revolucija „Sloboda vodi narod“ Ežena Delakroa, pad Bastilje i cela ta fama koja je pratila taj događaj, ali kako ta reč zapravo izgleda prožeta kroz dečiju vizuru?

Za dete od 7 godina ta reč ne znači mnogo, ona je tada samo reč koja počinje na slovo S u Bukvaru, u tom razdoblju ne pridaješ prevelik značaj rečima već životu, svako dete je otkrilo da ima dar koji odrasli ne razumeju a to je prazan prostor svuda okolo koji boje svojom maštom, sama percepcija odraslog čoveka i deteta nije ista, više puta su me pitali da li sam nekada leteo u životu, sigurno su mislili na let avionom ili tome slično, rekao sam im da jesam, mada se to iskustvo odnosilo na klackalicu na koju sam prvi put seo kada sam imao nepune 3-4 godine, ili kada sam prvi put probao sladoled od vanile, to su bile strasne fascinacije koje su oživljavale moja čula,onda tek shvatis koliko malo ti zapravo fali da budes srećan kada si dete.

Kako rasteš počinješ da živiš u ego zatočeništvu, samo je pitanje kada ce ti prilepiti etiketu da li dobru ili lošu zavisi od tebe ali problem je to sto život nema upustvo za upotrebu. Zdrav odnos jeste ljubav prema sebi isto tako i ljubav prema drugima, ali sujeta je ipak jaca strast nego divljenje, deca uglavnom to naslede od vršnjaka, roditelja, televizije a to je glavni krivac za nesigurnost koja izlazi iz njih i očaj sa kojim se susretnu kada shvate da novac pokreće ovaj mali svet. Čovek mora da održi svoju slobodu, negujući to dete u sebi ima ponovo priliku da se oseti živim, ali car je u tome to što kao deca smo živeli slobodu a nismo imali pojma šta ona zapravo znači, sada znamo šta je sloboda ali nažalost više ne znamo da je živimo.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.