Kolumne

Molim, štampajte udžbenike na papiru!

Da, to sam pomislila kada sam uzela torbu sa knjigama za treći razred. Kakvo je ovo kamenje? Iako imam izgled „ova bi mogla i volu rep da iščupa“, torba je odlučno demantovala tu pogrešnu pretpostavku.

Ove godine počele su i za mene septembarske radosti. Besplatnih udžbenika više nema. To je u moj život unelo mnoge spoznaje.

Kao prvo, ja uopšte nisam znala da ima toliko izdavača. To je fantastično za našu privredu.

Primetila sam da su izdavačke kuće veoma maštovite, svaka ima svoj prepoznatljiv format. Ako kupite neadekvatne uvijače, biće duži za cantimetrar, ili kraći za pola cantimetra.

Slike su lepe i velike. To je dobro za decu. Neka vide da likovi iz igrica nisu mera. Postoje umetnici koji crtaju velike i jednostavne likove.

Sjajna je stvar što su sve knjige u boji, to, svakako, stimulativno utiče na dečiju želju za učenjem.

Zbirka zadataka ima preko dvesto strana, sa radnom sveskom to je… za svaki dan u godini po jedna strana. Raspuste, praznike, vikende i štrajkačke dane ne računamo. I još, pride, fotokopirani zadaci. Sada mi je jasno zašto smo najbolji matematičari na svetu.

Primetila sam još nešto. U jednom udžbeniku su stavili velike margine, desetak cantimetara sa svake strane.    I u samom dnu piše – Moraš da znaš…  Zar nije super to što su tekst sa jedne ili dve stranice uspeli da uobliče u jednu rečenicu? Zanemarićemo da bi knjiga bez toga bila bar tristo grama lakša.

Rešila sam da nabavim neke polovne knjige. Računam, da vidim kako to ide, a i da uštedim nešto. Tako sam saznala da polovne knjige mogu biti stare i nove. Da se mogu nabaviti radne sveske, ispunjene… pa, možda jednu trećinu. Bilo je tu i udžbenika sa pečatom škole, sigurno su tu despele sasvim slučajno i nenamerno.

Sledeće godine ću imati dva đaka. Dvostruku radost. Ne znam da li sam nešto naučila ove godine, ali sam sasvim sigurna da mlađi sin neće moći mnogo naslediti od starijeg. Imaće drugu nastavnicu, koja će, sigurna sam, izabrati najbolje knjige za njega.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.