Moj Ugao

Život nije fabrika za slomljena srca

Odbila sam. Rekla sam Ne. Znaš li koliko je to oslobađajuće kad naučiš da izgovoriš „Ne, Neću“! Velikim slovom. I nije mi žao zbog toga. Zašto bi? Isprani mozgovi koji samo znaju da pristaju, koji na sve odgovraju sa Da, već odavno su potpuno centrifugirani i liče na sažvakano sijeno u rano proljeće. Hipnotizirana gomila marioneta. Robotska snaga, i osušena srca.

Problemi, tehnologija, velike želje i male mogućnosti, zatrovani umovi, nesrećne žene, i još manje srećna djeca. Razumijem. Bila sam negdje u nekoj od tih grupa nesrećnih ljudi. Jela pijesak i mulj sa dna. Jesam. Nije me sramota. Ukus je otrovan, toksičan, prepun tuđih suza, ostataka kajanja, krivice koju ti sreciraju za večeru. Rekla sam Ne. Ustala sam. Nesigurno, drhtavo, ali sam ustala. Gledala nebo i hodala ka suncu. Ustala sam, iza mene su ostale povijene glave i nerećna srca. Pokušavali su me zaustaviti. Ponovo me držali u blatu, hranili me depresijom, nedostatcima, otimali mi ljubav, pokušavali da me podijele, da od mene naprave kopiju drugih. Ćutala sam. Čistila se suzama. I opet ustala i rekla Ne.

Krv mi je potekla kroz vene, umjesto blata. Srce je udahnulo i napravilo prvi otkucaj. Oči se razbistrile i vidjela sam boje. Drhtaji kroz tijelo su nagovijestili radost. I to čudno osjećanje koje me naselilo – bila je ljubav. Shvatila sam da je život igra dok sam se pela ka svom suncu. Shvatila sam da moraš pristati da se zabavljaš, da ne smiješ da poklekneš u tamu jer ako počneš da brineš odvući će te u mrak. Strah ne smije da postoji. Nalazila sam stranice ispisane na lišću, čitala i čitala, skidala slojeve maski sa sebe, kožu svlačila i presvlačila, oči naopako izokrenula dok nisam pogledala u sebe i shvatila da moram pratiti svoje srce, svoje želje, da je život poput ruže trnovit ali predivno miriše. Jer ako ti oduzmu slobodu, šta ćeš postati?

Koračam prečesto ulicama ovog kartonskog grada, i čujem da je neko ubio Deda Mraza, čujem da su nestali i Uskršnji zeka, i osmi patuljak iz jedne priče. Čujem da su djeci ukrali djetinjstvo i objasnili im da su oni sve ono što tata i mama kažu. Sine ti si panj. Ti nemaš srce. Nemaš suze. Šteta, prekinuti dječije snove na tako brutalan način. Ja sam mojim roditeljima rekla Ne.

Ne moram ja ničije ambicije da ispunjavam, i ne moram da se opravdavam zašto sam odlučila da hodam po suncu. Ne, meni ne treba tepih. Ne, meni ne trebaju zavjese. Ne, meni ne treba momak, već muškarac, neko da ga volim. Ne, neću mojoj mački da zabranim da pije kafu iz moje šolje. Ne, neću da uzmem partijsku knjižicu. Ne, neću da ti učinim uslugu koja se kosi sa mojim uvjerenjima i osjećajima. Ne, neću da prodam svoje znanje i svoje vrijednosti za sitne novce. Ne, ne moram da se javim na telefon i odgovorim na poruku. Ne, ne moram da idem u posjete. Ne, ne, ne i Ne!

Odbijam da se vratim na dno navijenih papirnih lutkica koje rade na pogon tuđe mašte. Ja imam svoju. Odbijam da se udam, da mi neka budala stavi pečat na ljubav, ne treba mi odobrenje nikakvog matičara, a još manje mi treba odobrenje tamo nekog lešinara da bi se razvela. Ljubav nije potpis, to nije kuća i novi auto, zlatni kavez i mlaki sex. Odbijam da budem predmet požude, i odbijam te površne muškarce koji u meni vide egzotiku začina sa 24 Kitchen kanala.

Odbijam da budem dio velike gomile čovjekolikih bića koji bauljaju ovom planetom i dozvoljavaju da im srce i dalje bude osušena grudvica zemlje. Jednostavno kažem Ne svemu čemu ste vi rekli Da. Ne dam da me stave u saksiju i zalivaju svojim odlukama. Ja imam svoju zemlju, svoje nebo, svoja krila. I ne dam da mi kažete da ljubav ne postoji. Jer ja sam ljubav. Ako je hoćete ubiti, onda ćete morati mene da raskomadate, i da me bacite zverima. I tada ću se vratiti. I opet ću biti ljubav. Jer znam da je ovaj život puno više od radnog vremena, čišćenja kuće, uspavljivanja muža i glasanja na izborima. Znam da je ovaj život puno više od udovoljavanja drugima na račun sopstvene sreće. Znam jer naučila sam reći Ne!

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.