Moj Ugao

Žena u porodici

Sve joj je promicalo ispred očiju, a ona je sedela u fotelji u lepoj pretežno u belo obojenoj sobi. Vrata od balkona su bila otvorena i kroz njih je dolazila toplina i svetlo sunčevo, lep dan.

Sedela je razmišljajući kada je prvi put stala u odbranu svojih ženskih stavova? Šta je tome prethodilo?

Donela je tada odluku koju je narednih godina sprovodila. Prisustvovala je sopstvenom menjanju stava. Naime veliki broj brakova do danas opstajao je zahvaljujući tome što su mnoge žene trpele. Njih su i zakon i politika sprečavali da reaguju i da dođu do svojih prava, da budu bar približno jednake muškarcima tog vremena.

Kraj jednog naizgled divnog odnosa bio je bolan. Shvatila je par godina kasnije da je želela ljubav i nije znala kako izaći na kraj sa protivrečnim porukama koje je dobijala. A izgledalo je to kao da te jednom rukom mazi, a drugom udara, pa ti misliš to sto te udario proći će i to je samo njegovo trenutno raspoloženje, ali on nije takav jer vidi šta radi drugom rukom.

Sećala se sebe kao devojčice i sebe kao malo odraslije devojke koja se nije bavila sportom jer bi jedini sport koji bi njena okolina podržala bio balet. Devojčice ne trče i ne naprežu se tako jako. Zatim je ta devojka, baš kao sve devojčice poželela jednu bebu, da je voli i da je gaji da raste. To je društveno nametnuta uloga. Ono što se od devojčice očekuje jeste da jednog dana bude majka.

Devojka se osvestila i pogledala oko sebe. Ovo društvo propagira uniformnost i nikako ne podržava individualnost. Smatraju brak kao idealno rešenje za sve, ali to tako nije istina.

Zapitala se kako je moguće da joj ta osoba koju je najviše volela uskraćuje pravo na jednakost, da je diskriminiše, ponižava i maltretira.

Tada je prvi put stala u odbranu svojih ženskih ljudskih prava. Spakovala je stvari dok je on bio na poslu. Uzela bebu u naručje i krenula, svojoj kući.

Od tada je išla korak po korak odlučno. Ona vs njegova familija. Bili su malo jači i poznatiji u tom gradu i nju je bilo strah da će oni potkupiti sve, oduzeti joj pravo nad detetom i još mnogo stvari. On je pretio konstantno, nasilje nije prestajalo. Bile su to putanje od Centra za socijalni rad do suda, pa onda opet nazad, a u međuvremenu i do policije. Put je bio dug, ona je bila u ratu i nije znala kada će to prestati. Znala je da mora to uraditi i da niko neće umesto nje.

Počela je podržavati druge žene. Sada kada je znala prepoznati nasilje govorila je drugima o odlukama koje žena mora da donese u vezi svoje porodice. Da li hoće da se uda uopšte? Za koga će da se uda? Da li želi da ima decu? Mnoge zemlje zakonom regulišu obim odlučivanja žene u porodici.

Čitala je mnogo o tome i tako ispunjavala svoje dane, tako opstajala u toj borbi.

„Na jedanaestom zasedanju CEDAW komiteta 1992. posvećenom nasilju nad ženama Komitet je utvrdio da nasilje zasnovano na diskriminaciji ozbiljno umanjuje šanse ženama da koriste prava i slobode na osnovu rodne ravnopravnosti. Od 1989. Godine članice UN su u obavezi da periodično podnose CEDAW komitetu izveštaje. Treba u pojam diskriminacije uključiti nasilje zasnovano na razlici polova, odnosno nasilje usmereno protiv žena. Precizno je definisano šta uključuju prava i slobode žena u odnosu na koja se samerava kršenje tih prava i diskriminacije žena:

„a) Pravo na život

  1. Pravo da se ne bude žrtva mučenja ili okrutnog nehumanog ili ponižavajućeg odnosa ili kazne
  2. Pravo na jednaku zaštitu prema humanitarnim normama za vreme međunarodnog ili unutrašnjeg oružanog sukoba
  3. Pravo na slobodu i bezbednost ličnosti
  4. Pravo na jednaku zakonsku zaštitu
  5. Pravo na ravnopravnost u porodici
  6. Pravo na najviši dostupan standard fizičkog i mentalnog zdravlja
  7. Pravo na pravedne i prihvatljive uslove rada.“[1]

[1] “Rečnik rodne ravnopravnosti“, Nadežda Radović i Vesna Jarić, str. 33, Novi Sad, Art Print, 2010.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.