Moj Ugao

Zašto pričamo priče?

Priče nam govore o tome ko smo I gde smo. O tome kuda idemo I gde smo bili. Govore nam o drugim ljudima I njihovim životima. Uče nas kako da se snađemo u svetu, šta da tražimo I šta da cenimo. Proširuju naš osećaj empatije I postavljaju nas na mesto nekog drugog I pokazuju da ipak ne znamo šta bi uradili na tom mestu. Čine nas da razumemo jedni druge I time bolje razumemo sebe. Priče nas čine boljim ljudima.

Najbitnija osobina svih priča je to što ih delimo među sobom. Priče nemoju svoj kvalitet ako ih zadržavamo za sebe i otuda kreće prastari nagon ljudskih bića da podele iskustva sa drugim. Da kažu ono što su videli, čuli I doživeli. Ali kada je govorimo bitniji nam je efekat priče nego istina. Zato ulepšavamo, spajamo, a ponekad i izmišljamo priče i uvek nalazimao nove načine da ih prenesemo.

Počeli smo od pokazivanja prstom i urila, došli smo do usmene reči, a ne dugo zatim pisane. Izmislis smo nove načine da se izrazimo, stvorili rimu, napisali prvu poemu, prvi roman, prvu predstavu.

Krajem devetnaestog veka način na koji pričamo priče se promenio. Napravljen je prvi film. Revolucija je počela. Stvoren je novi medijum koji će tokom vremena ujedini sve dosadašnje metogde pripovedanja. Neki kažu da je film danas tu samo da nas zabavi. Drugi govore kako je to samo biznis i nije prava umetnost, ali ja se ne slažem. Svakako das u zabava i novac veliki deo modernog filma, ali to ne oduzima njegove najplemenitije osobine koje dolaze iz pričanja priče.

Zaljubljenik sam u filmove od kako znam za sebe. Možda je to posledica odrastanja u multimedijalnom svetu ali to ne čini moju ljubav išta manje vrednom. Znam da mnogi od vas dele tu ljubav samnom i zato želim da ovde govorimo o filmovima u nekoliko oblika. Pregledi filmova uz njihovu ocenu, liste o svim aspektima filma i povremenim ličnim stavom.

birdmen

U nastavku je pregled filma “Birdman” koji je izabran sa razlogom jer ne samo da je to jedan od mojih omiljenih filmova, i dobitnik oskara za najbolji film 2014. već i priča o pričanju priče.

Brdmen “ (Birdman) je film koji je režirao Alehandro Gonzales Inaritu. Glavne uloge igraju Majkl Kiton, Edvard Norton i Ema Stoun. U filmu se radi o problemima vezanim za predstavu od budžeta do kontrolisanja glumaca i lošeg publiciteta, ali ovo nije film samo o predstavi već o nečemu više. Radi se o porodici, ličnom identitetu, traženju svog mesta u društvu, međuljudskim odnosima. Film dotiče i ispituje gotovo sve teme koje se tiču života i ličnosti u savremenom svetu. Priča je tako skrojena i postavljena na ekran da gledaoci neprestano osećaju tenziju koja raste kako se film približava kraju. Ceo film izgleda kao jedna scena koja se nastavlja. Kamera neprimetno prelazi sa jednog lika na sledećeg koji prolaze kroz hodnike iza Brodvejske bine i stvara osećaj kao da je sam gledalac tu sa njima. Veoma jedinstvena filmska muzika sačinjena od jedne numere odsvirane na bubnju, koja se utišava i pojačava kroz ceo film i prati emocije likova koje vidimo na ekranu savršeno.

Majkl Kiton igra ulogu glumca koji posle lukritivne karijere igranja superheroja hoće da dokaže da je pravi umetnik i pokušava da napravi predstavu na Brodveju, koju režira, piše i u kojoj igra glavnu ulogu. Ema Stoun glumi njegovu ćerku i asistenta koja je prošla odvikavanje od droge. Edvard Norton igra glumca koji se oseća živim samo na sceni i oseća da glumi svoj život.

betmen

Gluma u filmu je fenomenalna, nikada nemaš osećaj da gledaš glumce koji igraju ulogu u filmu već vidiš same likove. To je rezultat ne samo posvećenosti glumaca i dobre režije već i savršenog kastinga. Majkl Kiton je devedesetih igrao Betmena i posle toga nije radio mnogo, što je veoma slično njegovom liku u filmu. Edvard Norton je na filmu kao i u pravom životu glumac koji uvek odigra svoju ulogu savršeno bez obzira na kvalitet filma. Svi glumci su izvukli dosta iz ličnih iskustava i to preneli na film što čini njihove likove stvarnim osobama, a ne samo jednodimenzionalnim karikaturama pravih ljudi. Možda je najveće iznenađenje u filmu Zek Galafinakus, glumac poznat samo po ulozi u filmu „Mamurluk u Las Vegasu“ (Hangover) gde je igrao veoma uvrnutog i pomalo glupavog Alana. Samo zahvaljujući njegovm neočekivanom talentu kao glumca nijednom nisam pomislio, “e to je onaj smešni iz Mamurluka”, već sam video ozbiljnog i posvećenog menadžera predstave koji drži sve u svojim rukama i omogućava da se projekat ne raspadne.

mamurluk

Posebno treba obratiti pažnju i na scenografiju. Svaka soba ili hodnik u kome se likovi nalaze i gde se obavlja sva radnja ima svoju boju. Zidovi u hodnicima su crveni, zavese iza bine plave, stepenište obasjano blagom zelenom svetlošću i u svakoj od tih prostorija glavni lik saznaje za još jedan problem ili komplikaciju. U mojoj omiljenoj sceni kada radnja dostiže svoju kulminaciju Majkl Kiton ulazi u prodavnicu kako bi kupio alkohol, vidimo da počinje da puca, da mu se sve skupilo i ne može više da izdrži, a prodavnica je prekrivena raznobojnim sijalicama, crvenim, plavim, zelenim. Ne samo da likovi i dešavanja vode priču nego i same boje nam govore o stanju u kome se nalaze likovi.

Čak i ako gledaoci ovakve stvari ne primećuju one nas stimulišu na podsvesnom nivou. Nemam apsolutno nijednu zamerku za ovaj film. Najčešća greška kod ovakvih ili sličnih filmova koji su dubokoumni i govore samo o životu je to što umeju da budu dosadni i nemaju zabavnu vrednost. Srećom to ovde nije slučaj jer će vas ovaj film nasmejati, zabaviti, naterati da preispitate svoje mesto u svetu i naučite nešto o životu, ljudima, porodici i još mnogo čemu.

Ovo je film originalnog izgleda čija vas priča drži zalepljene za stolice, sa odličnim glumcima i još boljim režiserom, jednom rečju remek-delo. Film bih preporučio svima koji su željni inteligentne zabave i dubokoumne priče koja ne popuje već poštuje gledaoca dovoljno da ga pusti da izvuče svoje zaključke.

Ocena 10 od 10.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.