Moj Ugao Srbija

Violinista iz baroknog hotela

Stajao je naslonjen na balkonsku ogradu jednog velelpong hotela izgrađenog u 17. veku ‒ u baroknom stilu. Godine su učinile svoje, hotel izgleda kao neka građevina iz istorijskih knjiga. Nalazi se u blizini Trga Svetog Petra u Vatikanu.

Bila je ponoć, tišina, leto. Mogao se čuti samo po koji zrikavac i zvuk violine. Ti umilni tonovi, te note različitih kompozicija najvećih umetnika svih vremena: Baha, Mocarta, Betovena, Vivaldija, Albinonija, Šuberta, Hendla… Imao je vanserijski talenat! Vizionar, ili kako su ga u mlađim godinama zvali „još jednim čudom od detetaˮ. A možemo ga uporediti i sa čuvenim Nikolom Paganinijem.

Međutim, on nije znao da se nosi sa svojim talentom, koji ga je sve više opterećivao. Nije ostvario nikakav uspeh. I dalje je amater, „običanˮ ulični svirač, iako je kvalifikovaniji od bilo kog profesionalca.

Često je putovao… Voleo je skrovita mesta, takozvane makije, ona gde može da pobegne od svih i svega. Rado je odlazio u Palermo, Marselj, Malagu, Monterej, Rejkjavik, Šafhauzen, Bosfor i Tiru. Voleo je žene, zapravo ‒ mnogo žena lakog morala, kroz čije krevete je prodefilovao.

Kada god bi se našao u Rimu, ovaj hotel bi bio njegov dom. Novac mu nije ništa značio. Trošio je bespotrebno, mnogo više nego što je zarađivao, a zarada mu je i te kako bila visoka. Znao je da kupi ružu ‒ plativši je i stotinu evra! Stavio bi je u džep svog starog, omiljenog „Armanijevogˮ odela, koje je kupio od prvog (značajnije) zarađenog novca. I tako bi je nosio ‒ sve dok ne bi uvenula.

Bilo je i dana kada je jeo samo bajati hleb pomešean s vodom. Ali se nikada nije žalio. On je miran i povučen, a prepun energije. Noćni život za njega je bio izazov. Uživao je u konzumaciji preterane količine alkohola, seksa i cigareta. Bio je to violinista iz baroknog hotela.

(Fotografija: „Fiddler on the Roof”; ©Fraser Valley Stage)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.