Moj Ugao

Vernik, ateista ili jeretik

Verujete li u Boga? Onako kako treba. Nenašminkano, iskreno, životno. Bilo koji stepen vere da imate, ova tema izaziva žestoke rasprave. Borbu argumentima i kontraargumenitma. Što rasprava duže i vatrenije traje, to je sve manje božanskog u njoj.

Šta biste dali da ste mladi, lepi i živite na Zapadu? Već vidim postrojene snove miliona.

To se dogodilo prošle godine. Bila sam zaprepašćena kada sam pročitala. I neopisivo tužna. Znala sam ponešto o njoj, od rođenja. Bila je rođaka moje prijateljice. Od tada povremeno razmišljam o tome.

Izvršila je samoubistvo.

Tamo na Zapadu, gde je život uređen i sređen, gde je lako biti mlad i lep, tamo gde ima mnogo puteva… Poklekla je, izgubila snagu, predala se. Nisam pitala za razlog, ne želim da kopam po njihovom bolu.

Samoubistvo svi osuđuju. Samoubice imaju poseban tretman. Oni žigošu sebe, svoju porodicu i pokolenja, dok se ne zaboravi.

Ako nas Bog voli, sa svim našim manama i grehovima, oprašta nam, pomaže nam, zar ne bi trebalo da ima dovoljno ljubavi i za one koji su digli ruku na sebe? Zar njima nije potrebno najviše ljubavi, razumevanja, podrške? Oni nisu imali dovoljno snage, vere, nade. Nisu bili dovoljno jaki da se izdignu, a niko nije umeo da im pomogne, ili nije video da im pomoć treba. Ako moramo pomagati slabijima, zar oni nisu najslabija karika? Lako je biti vernik u dobru i obilju, teško je biti vernik u patnji.

Osuda je tu. Nečija je iskrena, nečija je po inerciji. Mnogo smo više spremni da osuđujemo, nego da razumemo. I ne sviđa nam se previše – ko tebe kamenom, ti njega hlebom. Bolje je vratiti nekom kamenčugom.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.