Šuma detinjstva

0

Samo sam stao. To više nije ličilo na moju šumu detinjstva… Moje korenje snage, moje drveće istrajnosti, moji listovi truda i moji plodovi avanture i nade – nema ih više! A kada su utišali svi oni cvrkuti sreće? Zašto? Korak po korak, sekund po sekund, udisaj i izdisaj – odmičem u nepovrat. Pa ja starim, zar ne!?

Gle! Vidim onaj stari lešnik ispod čije krošnje sam rado čitao „Toma Sojera”, „Robinzona Krusoa”, „Malog Princa” i „Alisu u zemlji čuda”. A moja zemlja čuda je bila baš „ono” pusto ostrvo sa ogradom, koju sam često farbao u žuto, dok su ispred nje cvetale crvene ruže penjačice. Ako sunce nekada nestane na par dana ili samo odluči da tog dana ne izađe, jer i ono povremeno mora odmoriti, kako sam tada mislio, uvek će me ta boja podsećati na njega – sve dok se ponovo ne sretnemo. Možda bi to bilo na nekoj novoj planeti, na onoj koju sam ja otkrio, koja je „samo moj” svet, moja oaza mira i strpljenja, pravde i bezbolnosti, dobrote i radosti. Na njoj uvek rastu srećna i nasmejana deca i ništa se nikada ne umara: sunce uvek greje, svakog puta jače nego pre; mesec suptilno osvetljava puteve u noći; okeanska plima i oseka su stalno u svom kontinitetu; svežina vazduha dopire sa svih vrhova planina; mi dišemo punim plućima; uspavljuje nas šum talasa – pa uranjamo u novi svet mašte!

Međutim, ovde je sve ostalo isto. Statičnost, koju nisam uspeo da promenim, monotonost, koja nas je odvela u dekadenciju i samodestruktivnost, i realnost, koja guši! izgleda da sada moji koraci neprimetno gube svoj ritam jer noge više ne žele da plešu hodom zvezdanog sazvežđa. Zato sam samo stao. To… to više nije ličilo na moju šumu detinjstva.

(Fotografija: „The Forest”, 2017; © Sebastian Unrau)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend