Moj Ugao Srbija

Šuma detinjstva

Samo sam stao. To više ne liči na moju šumu detinjstva. Moje korenje snage, moje drveće istrajnosti, moji listovi truda i moji plodovi avanture i nade – nema ih više! Utišali su i svi oni cvrkuti sreće. Korak po korak, sekund po sekund, udisaj i izdisaj – odmičem u nepovrat. Pa ja starim, zar ne!?

Gle, vidim onaj stari lešnik ispod čije krošnje sam rado čitao „Toma Sojera”, „Robinzona Krusoa”, „Malog Princa” i „Alisu u zemlji čuda”! A moja zemlja čuda je bila baš „ono” pusto ostrvo sa ogradom, koju sam često farbao u žuto, dok su ispred nje cvetale crvene ruže penjačice. Ako sunce nekada nestane na par dana ili samo odluči da tog dana ne izađe, jer i ono povremeno mora odmoriti, kako sam tada mislio, uvek će me ta boja podsećati na njega – sve dok se ponovo ne sretnemo. Možda bi to bilo na nekoj novoj planeti, na onoj koju sam ja otkrio, koja je moj skriveni svet, moja oaza mira i strpljenja, pravde i bezbolnosti, dobrote i radosti. Na njoj uvek rastu srećna i nasmejana deca i ništa se nikada ne umara: sunce uvek greje, svakog puta jače nego pre; mesec suptilno osvetljava puteve u noći; okeanska plima i oseka se stalno smenjuju; svežina vazduha dopire sa svih vrhova planina; svi dišemo punim plućima; uspavljuje nas šum talasa, pa uranjamo u novi svet mašte.

Međutim, ovde je sve ostalo isto. Statičnost koju nisam uspeo da promenim, monotonost koja nas je odvela u dekadenciju i samodestruktivnost, i „nova” realnost koja guši. izgleda da sada moji koraci neprimetno gube svoj ritam jer noge više ne žele da plešu hodom zvezdanog sazvežđa. Zato sam samo stao. To… to više ne liči na moju šumu detinjstva.

(Fotografija: „The Forest”, 2017; © Sebastian Unrau)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.