Moj Ugao

Šta smo naučili?

Dan je duže trajao. Često sam trčao, vozio bicikl, smejao se. Dok sam bio dete, svi su bili srećni. Tugu nisam primećivao, a za mržnju nisam ni znao da postoji. Kad sam bio dete, voleo sam sve. Bio sam srećan i znao sam ko sam.

Onda su me poslali dalje da naučim kako da se zaljubljujem, kako da budem osećajan, naučio sam kako da volim. Pokazali su mi svet gde mogu logički razmišljati. Postao sam pouzdan i intelektualan. Naučili su me kako da budem ciničan, samouveren i bezobrazan.

Upitali su me ko sam ali nisam znao da odgovorim. Ne znam šta sam naučio. Upoznao sam i tugu. Primetio sam i mržnju kod mnogih, pa čak i kod mene.

Ko sam ja?

Onda su me upitali u kog Boga ću da verujem. Da li ću da se izjašnjavam kao musliman ili hrišćanin. Rekli su mi da moram da pazim da li ću reći da sam demokrata ili socijalista. Da li sam kriv ili uzdržan. Ponudili su mi da se upišem u društvo kako bi bio prihvaćen, ugledan i predstavljen Svetu.

Zar nećete da mi kažete ko sam ja?

Kada sam došao na raskrsnicu, ponudili su mi nekoliko smerova profesije kojom ću da se bavim. Dali su mi novac, diplomu i krov nad glavom. Rekli su mi da moram biti stabilan, obazriv, finasijski siguran i kulturan. Ubacili su mi mnoge manire koji ne čine mene.

Postao sam sujetan, brižan, drželjubiv i u isto vreme asocijalan, voljen i volim, postao sam ono što nikada nisam želeo. Rekli su mi da sam postao čovek iz društva.

Voleo bih da Svet ućuti jer mi pitanja beže u mrak.

Šta smo naučili?

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.