Moj Ugao

Rešite zadatak: Cigla i još pola cigle

Pre nekoliko godina, moja drugarica je pričala o jednom matematičkom zadatku (za treći razred) koji je sa dosta muke rešila. Njen muž nije mogao da reši, a njoj je to uspelo tek kada je nacrtala ciglu.

Ovih dana sam se setila toga i poslala joj poruku da mi napiše zadatak, a posle par dana i rešenje, da vidim hoću li ga ja uspeti rešiti.

Jedna cigla je teška 3 kg i još pola cigle. Koliko su teške dve cigle?

Ja sam loš matematičar. U osnovnoj školi smo, uglavnom, zadatke pisali u svesku, a na zadnjim stranama knjige su bila rešenja. Pogađate! Prepisivali smo. U srednjoj školi smo bili najlošiji matematičari.

I tako, učini mi se da zadatak nije toliko komplikovan. Napišem logično rešenje.

– A, ne, nije ti se upalila lampica. Pokušaj ponovo.

Razgovaram sa jednom koleginicom. Kaže da je bila dobra u matematici.

– Ma ovih pola cigle je tu da te zbuni – I kaže mi drugo logično rešenje.

– Ne, još ti se lampica nije upalila. Nacrtaj ciglu, možda ti bude jasnije.

Ma, nemam ti ja te lampice! Šta piše u rešenju?

Jedna cigla jednako 3 kg i još POLA CIGLE, što znači da je pola cigle 3 kg. Znači, cela cigla je 6 kg, a dve su teške 12 kg.

Logično. Valjda. Natezanjem logike pokušavam da budem pametna. Pet odraslih osoba, sa različitim stepenom znanja matematike, nije moglo da reši zadatak. Drugaričin muž i dalje tvrdi da zadatak nije dobro postavljen, moj se slaže sa njim, a meni negde u pozadini kljuca, pažljivo negovan (zahvaljujući konstantnom trudu raznih vanjskih faktora), osećaj paranoje, da opet neko pokušava da me zavrne.

Sada mi je jasno da su oni koji su odmah rešili zadatak postali bankari, sastavljači računa sa struju, platne spiskove….

Glupa sam, znam, ali meni ovaj zadatak ne doprinosi ljubavi prema matematici, Dvostruko sam glupa. Prvo jer nisam znala da rešim zadatak, a drugo jer nisam znala da postoje cigla teške 6 kilograma. Bar to da me je izvadilo.

A, vi? Priznajte, da li ste uspeli da ga rešite?

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.