Moj Ugao

Plašim se. I tu je tajna.

Došao si ovdje
Gdje je najnezahvalnije bilo doći
Ovdje gdje je najludje bilo stići
Ovdje gdje je ipak najjunačkije bilo naići
Jer ovdje se ne živi samo da bi se živjelo
Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo
Ovdje se umire da bi se živjelo (M.D.)

Borim se za vazduh. Poslednjih dana to je jedino što mogu da radim. Šavovi su popucali svuda po koži, i pukotinama dišem. Čini mi se da su mi pluća izgorela. Znam, znam, ništa nije vrijedno nerviranja, i nisam nervozna, samo malo slomljena. Kao pretovareno magare, klecam pod teretom. Ni pisanje mi ne pomaže da izbacim roj misli iz glave. Jer, znaš, teško je biti normalan danas kad si stalno pred pogledima koji osuđuju, promatraju, strijeljaju. Niko nema zvijezde u očima, samo neki presahli bunari tame. Niko osmijeha nema, da nemaju slike na društvenim mrežama ne bih vjerovala ni da zube imaju.

Znam, moji problemi su sitni naspram Andrijaninih. Malo me i sramota da se žalim kad se ona nikad ne žali, već i u ovim najtežim trenucima za nju ona se raduje i smije, i vatromet joj pršti iz očiju. Čak je i mlađa od mene. A ja, zrela žena, trebala bi biti snažnija. Možda sam se umorila. Treba mi predah od gušenja. Treba mi sloboda, da, to je u pitanju. Osjećam se tako vezano, kao pas na prekratkom lancu, otimam se za dodatnih deset koraka. Grebem grlo, kožu bih da zgulim samo da prodišem. Da oživim. Jer kako ovo može biti moj život? Ustajanje, doručak i kafa, posao od osam sati, kuća, trening, večera, tuširanje, šetnja ili pozorište, prijatelji, krevet. Iz dana u dan. U krug. Vrti mi se u glavi od krugova. Sa jednim slobodnim danom. Zatvorena osam sati u kancelariji u podrumu, bez prozora, bez vazduha, bez očiju, neba. Bez mogućnosti da ispunjavam svoje ambicije, bez mogućnosti da učim, da upoznajem ljude, poput roba u galiji. Zatvorena kao bijesna zvijer željna slobode. I zbog toga se gušim.

Mijenjam posao. Mijenjam grad. Mijenjam svijet. Ubrzo. Plašim se. Vraćam se na bojište sa kojeg sam cijeli život bježala, odlazila. Vraćam se tamo gdje sam obećala da se nikad više neću vratiti. I plašim se. Znam šta želim, znam koliko želim. Ne znam koliko ću imati snage da to ostvarim sa kamenom spoticanja oko vrata. Kako da ga ne vidim? Kako da zatvorim oči ispred kaktusa? Kako da okrenem glavu? Mogu li? Hoću li biti dovoljno snažna da živim svojim životom dok svi oko mene zapadaju sve dublje u paučinu i mrak? Postoji li način da nadživiš svoj strah? Sigurno da postoji.

Promjene

Vjerovati u sebe više nego što je iko vjerovao. Svi će pokušati da me „spuste na zemlju“ zbog mojih ambicija i ideja u koje vjerujem. Pokušaće da ih iščupaju iz mene, sa svim korijenjem, pokušaće da od mene naprave utvaru kakve su i oni, ali moji korijeni su jaki. Jači od njihovih zuba. Vjerovati u svoje snove, svoje želje ma šta drugi pričali. Nisam im ja kriva što oni nemaju svoje. Znam da mogu. Mogu i oči okrenuti naopako, u sebe da gledam umjesto u njih. Moj način života je potpuno drugačiji od njihovog. Moji snovi su u boji, moji osmijesi su iskreni, moje prijateljstvo je čisto, moja ljubav ogromna, i ne, nije to ego. Ja jesam drugačija od tog mjesta u kom sam se rodila. Nikad nisam mogla da se uklopim u njihove stereotipe, a sad više i ne moram.

Promjene su strašna stvar u životu. Bila bih luda da se ne plašim istih. Ali ovaj put vjerujem da su promjene ka boljem, jer znam bolje, jer mogu bolje, i nije važno gdje si, važno je sa kim si. Važno je koliko imaš hrabrosti da zanemariš glasove iz mraka, i da gaziš svojim stazama koje sam praviš. Ti si svoj putokaz i svoj kompas. Vjeruj osjećaju, i iskoristi ga za prave odluke. Jer od svih živih bića na planeti, sposobnost razumnog odlučivanja je ono što nas razlikuje od biljki i životinja. A ja se ne želim pretvoriti u fikus u nečijoj kancelariji bez pogleda na svijet. Ma koliko se plašila, iz tog straha crpim snagu. I to je ono što me čini drugačijom. Ja svoje snove živim, dok ih oni sanjaju.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.