Moj Ugao

Pijana Pepeljuga

Pijana Pepeljuga, kratko ošišana Zlatokosa, Snežana raspadnuta domaćica, baba Arijel, Princ u 50 nijansi sive preplavljuju internet poslednjih godina. I da, neke umeju da budu zaista smešne, ali, to su samo neke. Sve ostalo su nevešti pokušaji sprdnje sa veoma omiljenim likovima iz detinjstva. Da li je to ono što zaista želimo – da bajke predstavljamo u današnjem vremenu i neprijatnim situacijama? Onda se ne bi zvale bajke, zar ne?

Slika: Tumblr.com
Slika: Tumblr.com

Razbijanje „mita“ o bajkama dobilo je potpuno novu dimenziju. Dobilo je pravac koji sa mnogo zadovoljstva predstavlja naše junake iz detinjstva u realnom vremenu i u prilično ružnim situacijama. Da li je to ono što nam zaista treba, imali 10 ili 40 godina? Zar nije oduvek bilo lepo maštati o nekom boljem, lepšem, srećnijem kraju i na posletku ići ka istom? Zar nije bolje imati pozitivan cilj no nikakav?

KCREqaX

Bajke su nastale i postoje kako bi nam, još dok smo mali, poslale određene poruke, kako jasne tako i one podsvesne. Bajke nam poručuju da kada odrastemo u  svom životu uvek  ćemo imati dobre osobe oko sebe, prijatelje (dobre vile), zlikovce (veštice, Grdane…), lažne junake, princeze, prinčeve na belom konju. Možda se ne desi svakome da nađe princa ili prelepi dvorac, ali bajke nam govore da tome uvek treba da težimo, makar imali i mnogo više godina nego kada smo ih prvi put slušali. Govore nam da za svakoga postoji neki „srećan kraj“, ali i da se ni do jednog takvog „kraja“ ne dolazi olako, da nam na putu do cilja stoje razne prepreke koje treba da pređemo (lažni prijatelji, zagonetke, tajne, otrovne jabuke), ali da možemo uvek očeivati neku nagradu, satisfakciju. Ono što je bitno, kada slušamo te priče znamo da su izmišljene, no naša podsvest dobija potpuno drugačiju informaciju, govori nam o tome kakav život jeste zaista I kakav može da bude. Sličice „šta je bilo posle“ u najgorem svetlu prikazuju junake i junakinje inarušava nam mit o „srećnom kraju“ govoreći da bez obzira na sve, makar bila i princeza/princ završićeš propao ili još gore – u knjizi “50 nijansi sive”!

disney-elite-daily-800x400

I zato, ne zanima me kako Snežana izgleda u stvarnom svetu, Pepeljuga kao pijanica, Zlatokosa sa kratkom kosom ili Arijel kao baba. Hoću da imam svoje bajke u koje ću večno da verujem i težim.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.