Moj Ugao

O tašnama, sebi, bivšima i egu

Erik je čekao finu tamnoputu devojku koja završava fakultet i koju je upoznao preko Facebook-a u urbanom Serendipity kafiću koji se nalazio nekoliko blokova severno od Menhetna. Kafić je poznat po dobroj live muzici, velikim belim stubovima koja povezuju dva sprata kafića, dečijoj igraonici u zasebnoj sobi, dobrim kolačima, a i po velikom izboru knjiga koje se mogu slobodno uzeti sa polica i čitati. Moli nije ispoštovala dogovoreno vreme i kasnila je više od sat vremena. 

Nakon što je naručio treći voćni miks, na vratima kafića pojavile su se elegantne crne čizme do kolena, uska siva suknjica i prljavo-bela košulja – Moli. Pogledom je tražila Erika. Riđokosi je podigao ruku kako bi ga Moli primetila. Usput je i nacrtao sebi na licu osmeh oduševljenja jer nije očekivao da je Moli mnogo lepša uživo nego na fotografijama koje je kačila na Facebook-u i Instagram-u. Dok je Moli prilazila stolu, Erik je kulturno ustao kako bi se pozdravio sa njom.

– Ćao. – reče moli dok je zbunjeno pružala ruku jer je Erik krenuo da je pozdravi poljupcem u obraz ali se ipak u poslednjem času predomislio i pozdrav se završio smotanim rukovanjem.
– Ćao, ćao. – pozdravi je sa osmehom i sede.
– Kolika je gužva u saobraćaju, nadam se da nisi dugo čekao? – upita Erika dok je on odrično klimao glavom i ispijao voćni miks na slamčicu. – Pa i nije nešto lep ovaj kafić koliko ga hvale. U centru su bolji i lepši. Nego, kako si ti? Kaži mi kako ti je na poslu? Jesi li dobio unapređenje? – upita ga Moli dok je iz svoje Prada torbe vadila telefon kako bih poslala neke poruke. Erik je hteo da joj odgovori na pitanja ali je zastao kako bi ga Moli kulturno gledala i saslušala. – Oprosti, molim te. Bivši me zove na neku premijeru predstave u Brodveju u kojoj za četiri dana nastupa, glavni je glumac, pa sam mu obećala da ću doći. – reče mu.

Moli je potom nastavila priču o bivšem koja Erika apsolutno ne zanima. Govorila mu je kako su njih dvoje bili šest godina zajedno i kako je trebalo da se vere, ali ga je ona jedne noći uhvatila sa drugom. Moli mu otkriva i kako su ti suicidni meseci za nju bili najteži u njenom životu. S velikom tugom mu objašnjava kako su se njih dvoje upoznali, potom zaljubili i zavoleli. Govorila mu je i o vikendici koju su želeli da kupe u Nju Orleansu. Erik ju je s velikom pažnjom slušao i na svaku njenu potvrdno klimao glavom aludirajući da je Moli u pravu.

Kaže mu da nije volela pet godina i da se u poslednje vreme osećala usamljeno. I drago joj što je upoznala Erika preko Facebook-a jer ju je on izvadio iz depresije i samoće. Moli je nastavila priču o raskidu, ali i o svom ocu Džonu koji je služio dugo godina u Navy Seals-u kao instruktor borilačkih veština, a potom i kapetan. Kaže da joj se otac opasno iznervirao kada je čuo za Molijev raskid jer nije mogao da opravda sebe i svojim kolegama obećanja o ćerkinoj svadbi koja uskoro nadolazi. Dok Erik naručuje espresso kafu sa toplim mlekom, Moli nastavlja svoju priču o svom ocu i o njegovom razvodu sa ženom, odnosno Molijevom majkom, a potom novom svadbom i novom maćehom, Alisom, koja je bila jedna od najuticajnih i najbogatijih modnih kritičara u Los Anđelesu. Pokazivajući Eriku svoju originalnu tašnu, markiranu košulji i čizme, Moli mu govori o moći njene maćehe koja je mnogo uticala na nju kada je modni svet u pitanju. Alisa joj nije dozvoljavala da se oblači jefitno. Moli je išla na sve svetske modne događaje sa Alisom, upoznale je mnoge moćne ljude od kojih joj se nijedan nije dopao jer, Moli, pre svega voli skromne i dobre muškarce koji vredno rade, ne govore samo o sebi i svojim ciljevima, nisu egocentrični, izbegavaju kliše mesta i situacije, i voli da je taj njen muškarac pametan i duhovit.

Dok je Moli objašnjavala Eriku svoj tip muškarca, on se već u svojoj glavi radovao jer je on upravo sve to što je Moli opisala. Bar Erik ne tvrdi da je duhovit i pametan, ali svi iz njegovog okruženja, pa čak i kolege na poslu, smatraju ga veoma pametnim i duhovitim muškarcem koji se bori za svoj posao i veću poziciju i čija vrlina je skromnost.
Usledila je dramska pauza. Oboje su slušali nekoliko sekudni prelep zvuk kafića – lupanje šoljica, mnogobrojni ženski i muški glasovi, mobilni telefoni i naglas smehovi.

Moli je započela priču o svojoj trenutnoj porodici, svojoj uspešnoj sestri koja juri karijeru najbolje violinistkinje Nju Jorka, i o svojim putovanjima. Hvalila se kako je obišla Nemačku, govorila je i o Veroni, Padovi, Firenci u Italiji, opisivala mu je sjaj Pariza i starom delu Praga. Govorila mu je i o mostovima u Češkoj, potom o planinama u Švajcarskoj i uređenoj bogatoj kulturi u Švedskoj. Pričala mu je kako je upoznala dvojicu Srba iz Novog Sada i Beograda u Grčkoj, dok je bila u Atini, i kako su je oni odveli u prestonicu Srbije na vikend. Erik je pažljivo slušao njeno oduševljenje provodima po klubovima i splavovima u Beogradu, a i pričala mu je o divnim ljudima i o jeftnom provodu u Beogradu i Novom Sadu. Moli se nadovezala na priču kako je i sestru dvaput vodila na putovanja ali kaže da joj je sa sestrom dosadno jer, iako je mlađa, ponaša se starije, kao baba neka, opisuje Moli.

Erik je pozvao konobaricu kako bi platio račun i prošetao sa Moli do Central parka. Na izlazu Serendipity kafića stajala je providna kutija sa dobrotvornim prilozima za nove knjige koje kafić svake nedelje kupuje. Erik je prišao i ubacio 20$ na šta ga je Moli povukla za ruku i tiho rekla „Hajde, polazi, kao da ćeš opet dolaziti ovde i čitati!“. 

Šetnja do Central parka je uglavnom prošla po istom scenariju – Moli je govorila o svojim snovima, ciljevima, mašti, dok ju je Erik pažljivo slušao i s vremena na vreme se ubacivao u njenu reč sa umernim dozama šale i ironije. U međuvremenu Moli je pozvala svoju drugaricu kako bi ona pozvala Molijevog oca Džona da joj on ili Alisa pošalju vozilo kod Central parka. Ne želi sama zvati svoje roditelje jer je u svađi sa njima. Potom počinje govoriti Eriku kako je svađa nastala.

Posle sat i po pešačenja, stigli su do Central parka. Erik ju je ispratio do kola. Za uzvrat dobio je od Moli snažan i dug zagljaj i poljubac u obraz: „Divan si“ – reče mu i, uđe u crnu skraćenu limunzinu.

Erik je prošetao još nekoliko ulica do metroa. Srećan je jer je Moli divna devojka i drago mu je što su se upoznali, ali ga tišti to što Moli ne želi da ga upozna, bar je takav osećaj stekao.

U tom trenutku Erik dobija SMS:

Hej, Erik, bilo mi je prijatno sa tobom. Harizmatičan si dečko, ali, znaš, mislim da od nas i naše veze neće biti ništa jer sam primetila da nisi moj tip muškarca. Zanimljiv si dok četujemo, ali u realnom životu nisi takav jer, ne znam kako da ti objasnim, ali drugačiji si i nisi ono što ja želim, ćutao si sve vreme i verujem da si se onih nekoliko puta nasmešio namerno kako bi ispao pristojan. Izvini. I hvala ti na lepom druženju. Moli“. 

Poruka je potvrdila Erikove sumnje da Moli ni u jednom trenutku nije izrazila želju da upozna Erika.

To be continued… 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.