Moj Ugao Srbija

Novinar i gđa Struja

Bio je spreman da napiše svoju novu kolumnu. Seo je ispred svog računara i počeo da kuca prvu reč svog novog članka… Grad. Noć. Čuju se zvukovi automobila. Noćni život kakav se samo nalazi u velikim gradovima. Tišina! Za tren je sve stalo, kao da je neko uspavao ceo grad. Nema svetla, nema galame ili takozvane buke. Sve ćuti. Nestalo je struje! Da, to se dešava, struja nestane, pa dođe posle par minuta, uglavnom… Novinar se vodio tom činjenicom.

Svoju misao nije prethodno zapisao na list papira – jer kome je to još potrebno u 21. veku? Papir, olovka, pero, papir… U stoleću zvanom „vek tehnologije”!? Ideja je još uvek bila sveža. Tačno je znao svaku reč koju će preneti na svoj virtuelni papir, a uz pomoć plastičnih dugmića na tastaturi. Sve je lepo predviđeno. Posao je danas umnogome olakšan, ali šta raditi kada nestane struje u celom gradu – na nekoliko sati!? Kako se obezbediti od nestanka struje? Da li su električari sadašnjice toliko nesposobni da otklone jedan sasvim „običan” kvar!? Ili je, možda, ovo neka glupa šala? Hm… Prošlo je već četiri sata od kada je grad „utonuo u san”. Novinaru je ideja lagano isparavala. A bio je siguran da će ovo biti jedan od njegovih najčitanijih članaka. Da li treba biti toliko siguran u nešto što je još uvek samo ideja?

Sebi je postavljao na stotine retoričkih pitanja. Šest sati kako grad „spava”. Hoće li doći struje ove noći!? Da, upravo je shvatio da oseća nešto neobično prema njoj – prema struji. Da to nije možda LJUBAV, a? Ne vredi, novinar nam se uspavao… Hrče. A eto i gđe Struje! Posle osam sati čekanja! Tako prefinjena, tako samouverena – prava dama! Tako skupa, kao da se je usavršavala samo u bogatim državama. Verovatno ona nije za one siromašne zemljice, zar ne!? Svako je želi, svako je poseduje i niko ne može bez nje! Da ne oseća i ona nešto prema njemu – gđa Struja prema našem novinaru? Da to nije možda LJUBAV, a? Ili je, ipak, samo htela da mu obezbedi par sati mirnog sna? Šta god da je u pitanju, ideje nema… Nestala je – kao da je nikada nije ni bilo. Čekaj! Šta kažete? A ko je kriv!? Pa ne znam. Novinar ili gđa Struja?

Šta vi mislite?

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.