Moj Ugao

Ne podržavajte ono protiv čega se bunite

Bunimo se, rečima, protiv mnogih stvari. Osećamo se nemoćno, prevareno, iskorišteno. Zašto onda negujemo ono protiv čega se bunimo? Zato što smo pristojni i znamo red, a i valja se.

Korupcija je veoma razvijena dopunska aktivnost koja podrazumeva nametanje od jedne ili druge zainteresovane strane, dodatnih troškova u nekom postupku.

Ograničiću se na lekare. Moja prva trudnoća. U firmi bejbi bum. Kod ginekologa opet trudnice. Kako se približava porođaj, slušam sve više priča o nalaženju doktora kojem bi se platilo, traže se veze u bolnici. Neke žene idu i kod svog lekara i kod privatnika. Spominju se razne tarife.

Pitam svog ginekologa da li da potražim nekog doktora u bolnici. Dao mi je fantastičan odgovor.

– Otiđite kao anonimni, moraju da vas porode.

Moja trudnoća je prošla sasvim normalno. Beba je krenula pa stala, kada su spomenuli vakum pumpu ja sam se više potrudila. Izabrala sam Gradsku bolnicu na Zvezdari. Sve je proteklo u redu, jedina stvar koju su mi tražili su bile novine u noćnoj smeni.

Svaki porođaj je priča za sebe. Vaše telo ne zna da ste platili doktoru, kao ni vaša beba. Plaćanje vas ne štiti od lošeg toka. Može da vam donese osmeh više ili posetu više.

Postalo je uobičajeno da se lekarima nosi piće. Sestrama, kafa i čokolada. Da se časti. Njima će verovatno biti drago zbog neslužbenog priznanja u vidu poklona, ali će im sigurno biti i neprijatno. U jednom momentu se pređe granica. Problem nastaje kada se prestane igrati po vašim pravilima. Nije ni čudo. Uz toliko piće se lako postaje alkoholičar. Evri su mnogo bolja varijanta. I dok jedni odbijaju da prime poklon, drugi prime jer su i oni fini i pristojni, treći žele da vam povlađuju. Pošto ste mnogo vaspitani, a vi platite. Tad više ne prolazi da od viška glava ne boli. Od viška vaspitanja baš ume da zaboli.

I za kraj, omiljen izgovor. Drugi su krivi za sve. Lekari, naravno – vi ste fini i kulturni.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.