Kolumne Moj Ugao

Natalijina Ramonda – cvet i simbol

Ne, ne, neeee. Natalija Ramonda nije osoba. Nije medicinska sestra koja je pomagala našim vojnicima. I sigurno nije bila vojnik u Prvom svetkom ratu.

Ramonda je cvet. Natalija je bila kraljica. Natalijina Ramonda je predivna vrsta cveta koji raste na teritoriji Srbije.

Bledo ljubičaste boje, zelenog lišća. 1884. godine ju je otkrio doktor Sava Petrović (u okolini Niša). Sava je bio dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, stoga je cvetu dao ime po kraljici Nataliji Obrenović.

Sam naziv Ramonda potiče od francuskog istraživača koji je ovaj cvet pronašao na području današnje Španije, u Pirinejima. Potom ga je u spise i literaturu naziv uveo Josif Pančić, kada je pronašao Ramondu (van teritorija Španije)  i toj vrsti dodao naziv “serbica”

U pitanju je cvet koji (naučnici smatraju) potiče iz ledenog doba i sada živi na planinskom tlu, a danas predstavlja i simbol uzdizanja i oporavka Srbije posle I svetskog  rata. A kako?

11.11. je dan primirja u Prvom svetskom ratu. Srbija ga obeležava kao državni praznik od 2012. godine, a ove godine je navršeno tačno 100 godina od trena kada su 11. novembra 1918. godine generali sila Antante i Nemačke u francuskom gradu Kompijenu, u železničkom vagonu, potpisali primirje, čime je okončan rat.

Kako je ovaj cvet redak i pretežno se nalazi na Balkanu (Srbija, Makedonija, Grčka), kako se može naći na planini Nidže (čiji je vrh Kajmakčalan na kojem se odigrala slavna bitka na Solunskom frontu) kako Natalijinu Ramondu drugačije nazivaju i “feniks” jer kada uvene i ponovo ga zalijete on “oživi”, OVAJ “cvet feniks” odabran je da predstavlja sećanje na “vaskrsnuće” Srbije posle razaranja u I svetskom ratu. Zeleno-crni deo obeležja znače jesu boje Albanske spomenice.

A zašto sve ovo pišem?

Kada sam bila mala dobila sam od svojih jedan privezak za koji su mi rekli da je bitan. Meni je on izgledao kao običan, zlatni cvet i nisam imala strpljenja da se pored igranja sa barbikama i lastišem bavim bitnošću jednog simbola. To je samo nakit, mislila sam. No, za kratko vreme, lutke su zamenjene drugim interesovanjima, pa i pričom o ramondi. Velikom pričom koju danas simbolizuje tako mali i redak cvet.

Verujem da se nije odnosila na ovaj novi simbol, već samo na cvet koji je specifičan za ovo područje. Kao što npr. Slovenci imaju čovečiju ribicu, a mi Ramondu serbicu. Jedno od naših obeležja koje je vredno čuvanja.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.