Moj Ugao Srbija

Mesec mi je rekao

Neprimetno odlete godine slepe ljubavi, godine saznajna sopstvenog neznanja, godine samoće sa prijateljima, godine… neprimetno, sasvim neprimetno odlete.

Prag na ulazu u moju ozarenu dečju sobu previše je hladan. Ne smem da gazim po njemu, ne smem da hodam. Ovo latergično telo samo ćuti i gleda svet oko sebe. Ljudi u njemu tiho jecaju, a glasno se podmsevaju. Stalno budan spavam i sanjam. Postao sam apatičan prema svemu, izgleda.

Stara prašnjava kutija za igračke čuva stotine bajkovitih priča u kojima živeh realnost. Kroz taj prozor, u koji gledaju ove oči prebrzo odraslog čoveka, pobegoše sve želje. Na zvezdano nebo vratila se, meni poklonjena, čarolija. Mesec mi je rekao da je svako ko na sebe stavi masku sa likom odraslog čoveka u detinjstvu ukrao zvezdama čaroliju, jer nije želeo da mašta. Zapravo, umeo je, ali nije hteo. Previše je bio lenj. Onda ona tuguje kod njega, tuguje bez svojih zvezdica, pa odjednom iščezne. Ali ne! Nisam je i ja ukrao, samo sam je na trenutak iz ruku nesmotreno ispustio. Kako sam mogao da budem tako trapav!? Ne znam.

Zato sada stojim na pragu ozarene dečje sobe u koju ne smem ni da uđem. A bio sam tamo, na korak do sna u javi. Ali neprimetno odlete godine… neprimetno, sasvim neprimetno odlete.

(Fotografija: „The Moon’s Story”, 2018; © Nikola Stojanović)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.