Moj Ugao

Kakve su ti misli, takav ti je život

Da li ste znali da svaki drugi građanin Srbije pati od nekog oblika depresije, kako pokazuju istraživanja instituta “Batut“? Najčešći razlog zbog kojeg se ljudi nalaze u ovom stanju jeste nedostatak novca. Zato je dobro pročitati sledeću priču o čoveku koji je znao pozitivno da razmišlja:

Bio jednom jedan siromah, koji se zvao Abdula. Nije posedovao ništa osim jednog starog ćebeta koje ga je zimi štitilo od hladnoće, a leti od sunca. Živeo je preko puta palate Velikog vezira, i živeo od milostinje koju bi mu prolaznici udelili. I pored svog siromaštva uvek je bio nasmejan i lepo raspoložen. Svaku milostinju je primao sa velikom zahvalnošću i nije se obazirao na poglede pune nipodaštavanja, koje bi mu poneki prolaznik uputio. Tako je provodio svoje dane u radosti, pesmi i igri, uveseljavajući prolaznike.
Veliki vezir ga je često gledao sa balkona svoje palate. Uvek je bio mrgudan i nezadovoljan, i pitao se šta sa tim prosjakom nije u redu kad je, uprkos svojoj bedi i bez obzira da li je hladna zima ili vrelo leto, uvek tako dobro raspoložen.
Jednog dana ga je pozvao u svoju palatu i upitao ga: „Abdula, kako je moguće da si uvek tako dobro raspoložen? Ti nemaš ništa osim tog ćebeta koje se raspada. Ne znaš ni da li ćeš imati dovoljno hrane za dan koji dolazi. Ja imam sve bogatstvo: najbolje konje, pune sanduke dragog kamenja, zlato, harem pun najlepših žena, palatu i odane podanike. Ne moram da se brinem ni zbog čega, a opet sam svakog dana neraspoložen i tužan. U čemu je tvoja tajna?“
Abdula ga pogleda sa osmehom i reče: „Gospodaru, svakog jutra kada se probudim, ja postavim sebi jedno pitanje: Abdula, šta danas želiš? Patnju, jad i bedu ili osećaj sreće i blaženstvo? Šta ćeš da izabereš danas? I tako svakog dana ja biram da budem srećan i da se osećam blaženo. To je moj izbor, gospodaru. To je moj život.“

Iako je ova priča iz davnih vremena i mogi će reći tada nije bilo sve što danas ima, sada je 21.vek, imamo pametne telefone, računare, svuda oko nas sve sija i ponuda skupocenih stvari je ogromna.
Ali šta je od svega toga nama zaista potrebno?
Bez dijamanata, najsavremenijih uređaja, brzih kola i ostalih (ne)potrepština se u životu može. Spokoj, mir, ljubav, sreća i, naravno, zdravlje novcem se ne može kupiti.

Sreća je stvar izbora. Svake sekunde u životu vi imate pravo da birate hoćete li biti srećni ili ne. Ne koristite kao izgovor da je sada savremeno doba, već pravite vaše doba, birajte da budete srećni. Svaki uzalud potrošeni dan se ne može vratiti, ma koliko bogati bili. Mislite pozitivno, jer istinita je ona „Kakve su ti misli, takav ti je život“.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.