Moj Ugao Srbija

Kako izgleda doček Nove godine u Srbiji?

U susret Novoj godini gradovi svetlucaju od raznobojnih sijalica, ukrašeno je gradsko zelenilo, okićene su zgrade, dvorišta, kuće, izlozi prodavnica… Na ulicama vidimo ljude koji žure kako bi se na vreme pripremili za večerašnji doček. Praznična atmosfera najviše se može primetiti u centrima gradova, gde su kvazitrgovci (od doktora, ekonomista, pravnika do domaćica) poređali svoje takozvane tezge. Na tim tezgama možete videti “širok“ asortiman robe (novogodišbnje sijalice, ukrasi i čestitke; petarde, bombice, vatromet, žižice i šibice; veš i čarape; kape, šalovi i rukavice; bižuterija…) i to po pristupačnim cenama.

Novogodišnji buvljak u centru Niša (2015)(Fotografija: Novogodišnji buvljak u centru Niša, 2015)

Ako niste sebi uspeli da obezbedite novogodišnju proslavu u nekom luksuznom ili manje luksuznom hotelu, odnosno restoranu (loša materijalna situacija, neadekvatan ambijent, loš repertoar i meni…), u kojem su za veselu atmosferu zaduženi naši poznati pevači/ce, moći ćete potpuno besplatno da proslavite doček Nove godine na gradskim trgovima. „Uživanje“ vam je zagarantovano! A možda imate sreće, pa dobijete čašu čaja ili domaće grejane rakije (za ostala pića i hranu sami ste zaduženi). Ne brinite se ako vas pucanj petarde na trenutak zagluši – proći će! Dok nema ozbiljnijih povredadobro je! „Neka pucaju“, jednom u godini se slavi doček! Samo veselo!!!

Kada smo kod veselja i trgova – za sjajnu atmosferu pobrinuće se naši poznati pevači/ce. Ove godine na trgu u našem glavnom gradu, rame uz rame sa velikom muzičkom zvezdom bivše Jugoslavije (Ex-YU) – poznata i po svojim padovima na nastupima, zapevaće i velika holivudska filmska zvezda – poznat po svojim akcionim filmovima, bavljenju borilačkim veštinama, kantri muzikom (engl. Country) i humanitarnim radom. Jedini problem biće to što je napolju malo hladno (iako ove godine nemamo snega). Među posetiocima, uoči novogodišnjih i božićnih praznika u Srbiji, možemo primetiti i dosta stranaca.

Ako ste, pak, ljubitelj kućne atmosfere, tj. želite da ovu „ludu noć“ proslavite u krugu svoje porodice i prijatelja, za muziku se možete pobrinuti sami – pevajte, svirajte pustite disk, uključite muzički plejer na računaru ili smartfonu (a možda već imate i najmoćniji smartfon do sada, „Yutopia“, proizveden u indijskoj firmi „YU“, koji je nedavno pušten u prodaju). Takođe, imate mogućnost i da uključite televizor, i gledate neko od četvoročasovnih tradicionalnih novogodišnjih veselja (u kojima, pored pevača, pevaju i mnoga televizijska lica, glumci…) sa uvek istim repertoarom, i ponekom novom zvezdom – ova veselja snimaju se dva meseca pre novogodišnje noći. Prednost, ali i mana čekanja Nove godine kod kuće je ta što ste sami organizator svega (hrana, piće, dekoracija…).

Pogledajte video snimak najave ovogodišnjeg Novogodišnjeg narodnog veselja:

Kako god odlučili da slavite, neka vam je Srećna Nova godina!

(Fotografija: Novogodišnja noć, „Cochon on 2nd“)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.