Moj Ugao Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Kada si u Rimu – ponašaj se…

KADA SI U RIMU, PONAŠAJ SE KAO RIMLJANIN.

Ovo je pravilo koje važi od pamtiveka (ili bi trebalo da važi). Druga čuvena rečenica je: Svi putevi vode u Rim (ili su bar vodili), ali svakako ovu destinaciju ne možeš zaobići. Mali vodič kroz Rim za početnike i zaljubljenike u Italiju.

Gde god da se okreneš ovaj grad  ti nudi pogled kakav si samo zamišljao i gledao u knjigama. Oni koji su već bili, znaju da svakim novim dolaskom mogu nešto novo i posebno da otkriju. Rim je pun prelepih ulica, građevina i prizora, tako da su foto aparat i dodatna baterija neminovnost. Pre nego što pođete na ovaj put pročitajte malo više o Rimu, ili skinite kakav audio vodič na svoj telefon (ne isplati se da uzimate lokalne vodiče: skupi su, a verujem da ni sami sebe ne razumeju na tom italijansko-engleskom) . Mi smo u proseku dnevno prelazili oko 16km i butine su mi kao u Clarence Seedorf-a, a listovi kao u Ognjena Kajganića.  Pripremite svoje noge, telefone, novce i dobro raspoloženje za sledeće obilaske.

KOLOSEUM, FORO ROMANO I PALATIN:

U samom centru grada nalaze se ova 3 izvanredna istorijska spomenika. Mesto na kome je izgrađen Rim. Vredi sve videti i danju i noću. Postoje i noćne ture i cena im je kao i za dnevnu kartu – 12e (važi za sve 3 destinacije), deca ne plaćaju ulaz. Počeci svega što nam je poznato nalaze se upravo ovde, pa i kanalizacija! I kada shvatite da je Koloseum sagrađen pre 2.000 godina ne može a da vam ne zastane dah!

TRG VENECIJA

Sa nestvarno veličanstvenim muzejem od belog mermera. Sa ogromnim kolonadama, statuama i prelepim stepenicama. Sagrađen je pre 500 godina i bio je prva rimska renesansna građevina. Kako se nalazi na brdu Kapitol, a odmah do Koloseuma i Foro Romano, pomalo narušava izgled tog starog dela grada. Kao u Beogradu ona zgrada na Kosančićevom… S tim što se ovom rimskom, impozantnom zdanju i prizoru ipak moramo diviti.

PANTEON

Izgleda nestvarno veliko. Pretvoren je u Baziliku i nalazi se u blizini Koloseuma (probaj da vežeš te dve lokacije). Kako ima otvoren krov dobro je tamo doći dok pada kiša. Odvod tj. drenaža je tu prikazana u svom punom sjaju. A imajte na umu da je ovo građeno pre mnoooogo vekova! Takodje, to je i sunčani sat, pa u koje god doba godine da dođete nećete pogrešiti. Inače, mermerni stubovi i bronzana vrata doneti su iz Egipta. Stubovi su specifični jer su iz jednog dela-komada i nestvarno su veliki! Ulaz se ne plaća.

CIRCO MASSIMO

Iliti Veliki Cirkus, Veiki krug, je mesto na kome su se održavale konjičke trke. U nekim trenucima tu je sedelo, po brdašcima, i do 200.000 gledalaca. Ovo je bila svojevrsna zabava pre 2.000 godina. Prizor je zanimljiv utoliko što ti daje predstavu tog vremena. Ulaz se ne naplaćuje. U pitanju je livadica.

LA BOCCA DELLA VERITA

Iliti „Usta istine“. Nalaze se u blizini Circo Massimo (pa nije loše vezati tu lokaciju). Ulaz se ne plaća, a na red čekaš od 15 min pa naviše. I ako si dovoljno hrabar i nisi varao i lagao, slobodno ubaci ruku u usta. J Zabluda je da je film „Praznik u Rimu“ popularizovao ovo mesto. Naime, muževi su svoje žene, za koje su sumnjali da su im neverne, dovodili na ovo mesto i terali ih da ubacuju šaku u „Usta istine“ još pre hiljadu ipo godina. Ako im usta odgrizu ruku znači da su prokletnice poklekle šarmu nekog drugog hrabrog momka.

Po izasku morate proći kroz pravoslavnu, Rusku crkvu, koja posle silnih katoličkih dođe kao pravo iznenađenje.

CASTEL SANT ANGELO

Predivno zdanje na reci. Pogled odozgo je veličanstven. Ulaz je 18.5e. Puca pogled na ceo Rim. Za selfije savršena lokacija.

BASILICA DI SANTA CROCE IN GERUSALEMME 

Nestvarno lepa i velika bazilika. Meni se najviše dopala u svojoj monumentalnosti, enormnim orguljama, statuama, tišini. Nalazi se na trgu Piazza di S. Croce in Gerusalemme. Tu  je i obelisk. Ali svakako nemojte propustiti fotografisanje unutrašnjosi ove nestvarno velike i lepe bazilike.

Ovim putem, pešice, lako možete do Koloseuma. Sva voda, na koju naiđete na ulici je za piće.

VILLA BORGHESE

Najveći park u Rimu. Prelep i za jedno popodnevno uživanje divan. Ponesite sa sobom neke sireve, vina i provedite lep dan u prirodi. Metro staje ispred ulaza u ovaj park i ulaz se ne naplaćuje. Ulazak u muzej se plaća i treba ga rezervisati par dana unapred. Muzej tj. nekadašnja kuća ove imućne porodice izgleda božanstveno i veličanstveno. Inače, Borghese porodica je otkupljivala malo po malo zemlje u tom kraju (počeli su od jedne kuće i okućnice). Na kraju su posedovali ako ne i najveći deo zemlje u Rimu, koji je sada pretvoren u park. Možete da iznajmite bicikl i da se vozate, a možete i po jezeru da veslate i znojite se u čamcu dok vaša draga ispija vino, a sve u ime romantike.

Pored se nalazi i Vila Medici. Ukoliko imate vremena nemojte je zaobići.

PIAZZA DEL POPOLO 

U Blizini Vile Borgeze. Velik itrg sa još većom crkvom, obeliskom i fantastičnim fontanama.

VATIKAN

Izvanredna, bogata država, trenutno na čelu sa Papom koji je svojevremeno bio i izbacivač! Fenomenalno! Elem, cena ulaska u muzeje i sam prostor je od 16e pa naviše. Preporučujem rezervaciju online koja je dodatnih 4e, ali tu ne čekate u redu satima za ulazak. Obilazak muzeja ide po epohama i možete videti svašta (što su dovukli, pokrali, otkupili…) od Egipta, pa sve do Dalija, Rodenovog „Mislioca“ i Van Goga. U jednoj od prostorija nalaze se najlepša dela Rafaela. Sikstinska kapela je umetnost za sebe kao i Mikelanđelova tavanica koju je radio svega 4 godine. Inače, postojala je priča da ju je radio ležeći, što i nije bila istina. Mikelanđelo je napravio spravu koja mu je olakšavala slikanje.

Vatikanske bašte su zelene kao da im je saturacija podignuta na najjače. Izgledaju baš kao u seriji „Young Pope“. Za ovo se plaća posebna karta.

I  na kraju, ne zaboravite da se  fotkate na izlaznim stepenicama!

Kako biste obišli ceo Vatikan potrebno vam je pola dana. Tamo možete i da klopate i popijete kafu.

Fotografisanje Sikstinske kapele je zabranjeno, ali to za mnoge nije predstavljalo problem pa su „okinuli“ koju…

BAZILIKA SVETOG PETRA

Odmah uz Vatikan nalazi se ova veličanstvena građevina i njen još veličanstveniji trg.  Iz bilo kog ugla da je fotografišete izgleda savršeno. A ako se dovoljno zagledate u pod, pronaćićete i svoj horoskopski znak. Ulaz je slobodan i to do 18:30h Ukoliko želite da se popnete na kupolu i bacite pogled sa nje, ulaz je 8e.

FONTANA DI TREVI

Meni najlepši prizor u Rimu. Sunčano beli mermer i tirkizna voda. Možete joj blizu prići, a ako ste ortak sa čuvarom praktično vas pusti u nju i da uđete i natočite vodu J Gužva je velika, ali svako nađe svoje mesto za fotku. Novac koji ljudi ubace u fontanu služi za njeno održavanje. Ranije ga je skupljao jedan beskućnik (pa se obogatio), danas to radi Rim i sakupi, kako kažu, i do 3.000e dnevno. Inače, novčić se baca preko glave kako bi se onaj koji ga baci vratio u Rim.

ŠPANSKI TRG

Mesto na kome se svi fotkaju, vere, prave revije i mesto na kome je umro i Džon Kits. Na vrhu se nalazi crkva Trinta Dei Monti, a u dnu fontana Barcaccia (u koju slobodno možete da uđete i fotografišete se). Do španskog trga vodi vas ulica čije radnje idu od skupih brendova do najskupljih – čuvena Via Dei Condotti.

 

TRG NAVONA

Možda i najepši rimski trg, sa fenomenalnom renesansnom fontanom Del Fiumi. Na trgu su još 2 fontane, mnogobrojni prodavci selfie stick-ova i kojekakvih gluposti, umetnici i izuzetno skupi restorani. Trg krasi i crkva Sant’Agnese in Agone . Ovo mesto obavezno posetiti i noću jer je zaista nestvarno lep!

CAMPO DE FIORI

Jedan od ružnijih rimskih trgova, čuven po popodnevnim zakuskama i fenomenalnoj statui  Đordana Bruna. Divno mesto za polemiku o tome da li je zemlja ravna ploča, uz vince i meze naravno.

Jutarnja pijaca je nešto što ovaj trg krasi. Ali nije uopšte jeftina. Naprotiv. Ipak, zarad romantike kupite jednu jabuku i (skupi) buket cveća.

TRASTEVERE

Ili mesto za noćni život. Prelep deo grada, koji izgleda potpuno morski, starinski. Pun je kaldrme i preslatkih restorana. Cene su nešto niže no u samom centru grada, kao i na čuvenim trgovima. Tamo je neizostavni noćni izlazak, a pre nekog kluba ili žurke. Šunjajte se ovim uličicama jer imaju predivne grafite i detalje na zgradama koji vas na svakom koraku iznenade. Leti ovde ume da bude nenormalna gužva.

BAZILIKA SVETOG KLEMENTA

Retko ko će vas poslati ovde, i nije mi jasno zašto. Pogled sa ulice, pa kroz dvorište crkve je nestvarno lep. I za fotkanje i za poziranje. Htedoh da uslikam jednu vrhunsku, ali su se neke gospođe pojavile i posle 15 minuta morala sam da odem. One su i dalje stajale. Nisu se dale skloniti.

MUZEJI

U koji god da uđete, nećete se prevatiri. Postojeće ili gostujuće postavke su izvanredne. U svakome se plaća ulaz, a listu muzeja možete videti na ovom linku.

Napomena: Fontane su palili tek od 14h zbog velikih suša 2017. (tj.ove godine). Na ta način štede vodu.

Česme: Voda sa česmi slobodno može da se pije, kao i voda sa malih česmi po ulicama i obodima centra grada.

Napomena: U svim objektima ulazak je najkasnije do 18h i najčešće do tog vremena i rade.

PREVOZ:

Metro (Metropolitano): Vrlo brz i lagan prevoz. Doduše, zavisi u kom kraju ste smešteni. Glavna stanica svih presedanja je Termini. Staje vam u blizini svih znamenitih lokacija. Vrlo turistički orijentisan. Klima radi. U špicu, tj. od 18h je velika gužva, ali možete uvek naći mesto.

Autobus: Isto važi kao i za metro, ali ima značajno više linija i zaista vas vodi u sve krajičke grada. Kao i kod nas, autobusi im nisu opremljeni klimom. Ili bar tokom leta ista uopšte ne radi. Nekada može da se desi i da ne uspete od gužve da uđete u željeni autobus.

Taxi: Najskuplji vid prevoza. Ima ih dosta i često smisle, kada vide da ste stranac, da im ne radi taximetar. Vrlo su slični našim taxistima, tako da znate šta vam je činiti. Preporuka za korektan taxi je Samarcanda 06 5551; www.samarcanda.it

Voz (gradski): Ide na svakih 15 minuta. Vodi vas u prigradska naselja, kao i na plažu Ostia.

Kola: Ne bih preporučila ovaj vid vožnje. Isuviše je velika gužva, a za parkiranje je apsolutni haos. Često se i sami Rimljani voze gradskim prevozom. Motorić je pak rešenje.

Napomena: Jedna karta važi i za metro, tramvaj, gradski voz i autobus. Postoje karte koje traju 100 minuta – 1,5 eur i to je možda i najisplativiji vid kupovine karata.

Napomena: Svi su nas opominjali da čuvamo torbe i rančeve na leđima jer u gradu dosta kradu.

PET FRIENDLY:

Izuzetan broj objekata koji su pet friendly, pa čak i mesara, poslastičarnica, metro…

HRANA:

Šta reći osim: Kako su svi tako mršavi i fit, a jesu onoliko testa i sladoleda i kolača. Naime, ne grickaju izmešu obroka. Nemaju uopšte taj običaj.

Ukoliko se hranite po restoranim,  za dvoje ljudi dnevno je potrebno oko 100e. Doduše, zavisi u kojim delovima Rima se hraniš. Jedno parče pizze ide od 3e, dok pizza u restoranu može da košta i 20e. Piće u brzim hranama je oko 2.5e, dok je u restoranima i 4. Alkoholna (shpritz, vino i sl.) se kreću od 5e, dok koktele možete popiti od 8e pa naviše.  Ovde su pizze tanjeg testa. Paste su im izvanredne, gde god da sednete i jedete. Voće je standardno bez ukusa, ali zato vino nadomešćuje svaki nedostatak. Ukoliko ga kupujete u marketima cena se kreće od 3e do 300e. Koje god da uzmete, nećete se pokajati. Ono vino koje kod nas košta 300rsd može se porediti sa Brefom ili Domestosom. Sa njihovim vinima pak nije tako.

Ni slučajno nemojte preskočiti najčuveniju poslastičarnicu Pompi. Naime, tu se pravi najbolji tiramisu u celoj Italiji. Onaj od pistaća je možda i najukusniji (ali svakako probajte sve). Ako jedete „s nogu“ cena kolača je 3,8e, ali ako jedete u poslastičarnici onda je 4,5e. Svi ostali kolači su im izvanredni, kao i sladoled i kafa.

Canoli – njih obavezno klopajte u Re Di Roma ulici u Canoleria.

Sladoled smo svuda probali, od onog za 1.7e do onog od 8e. Najbolji i najukusniji bio je u Via Camillo gde za 2.5e dobijete masivan sladoled u kornetu ili čaši.

Meso – umeju da ga spreme i ne isplati vasm se da ga kupujete i sami spremate jer su cene po kilogramu i do 50e!

Sirevi – za koji god da se uhvatite, nećete porešiti. Duplo su niže cene nego kod nas i dobar armezan možete naći i za 13 do 15e

Pijaca – Neko sam ko uvek ode na pijacu u bilo kom gradu da je. I ovaj put sam to uradila. I  ovde, kao i svuda, voće sa pijace je ukusnije i jeftinije. Školjke su vrlo sveže, a ako imate preporuku za određene tezge, možete uzeti i vrhunsko pečenje uvaljano u razne začine i raznobojne bibere.

Gluten, GMO, HRONO.. Sve vam je lepo obeleženo i izbor je nešto veći no u Srbiji. I u velikim marketima možete odabrati namirnice koje su vam potrebne.

  

SHOPPING

Februar i Avgust (kao i svuda) su idealni meseci za kupovinu. Sve što ovde niste nali po pristojnim cenama – tamo možete naći. Pa i kožne čizmice za 20e. Septembar i mart su meseci gde ima ostataka, ali ne dovoljno za kvalitetnu kupovinu. Jeftine torbe i cipele, a da su od kože, možete naći i na pijaci Porta Portese. Izbor je veliki, ali nećete imati potpisani brend (ukoliko vam je do toga zaista stalo).

Kao svuda i ovde ima dosta kineske robe. Naročito međ suvenirima gde na privesku na kome je Rim piše „made in India“. Elem, cipela nikada dosta, tako da do 100e možete naći ručno pravljene, udobne cipele od mekane kože, potpuno šik modele. Odeća, kao svuda, ista. Ranije je bila čuvena priča o doteranim rimljankama u divnim haljinama i odelima. Sada se, posle 30ak godina toliko sve stopilo u jednu evropejsku masu, da razlike i nema.

Via del Governo Vecchio je puna dizajnera sa unikatnim stvarčicama. Za nju vam je potrebno nešto više keša. Na tezgama, po pijacama, suvenirnicama,  svuda se možete cenkati pa tako kožnu torbu od 100e kupiti na kraju za 10. Kod nas takvu ni od plastike ne možete naći za te novce. Roba je, po pijacama I buvljacima, ista ona koju imate I u Turskoj. 

 

PLAŽA:

Ukoliko imate dovoljno vremena i dana, a to znači da ste već bili u Rimu ili ste tamo već nekih 8 dana, plaža je neizbežna. Ostia je najbliža i potrebno je tačno 55min da do nje dođete. Peščana je, jako dugačka, puna kafea i restorana. Ležaljke su od 8e pa naviše, ali možete da odete i na one delove koji se ne plaćaju. Prepuna je školjki, i često ima talasa. More je čisto. Karta za metro važi vam i za voz do plaže.

Na kraju, ono što mogu da vam kažem je da kod sebe uvek imate vode, dobro raspoloženje i dovoljno dana da sve gore navedeno obiđete!

A da, što se smeštaja tiče, tu sam uvek za AirBNB pre nego za kakav hotel. Osećam se kao da pripadam tom mestu u kom sam, sa svojim stanom i ključem. Uživam u toj asimilaciji, narodu, zemlji i gradu koji poseti. Jer: Si fueris Romae, Romano vivito more, si fueris alibi, vivito sicut ibi!

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • Najžalosniji putopis ikad napisan o Rimu! Autorka ne samo da se nije informisala o znamenitostima Rima, nego je iznela i neverovatnu količinu netačnih i nebuloznih informacija! Veličanstveni „muzej“ od belog mermera na Trgu Venecija je spomenik prvom kralju ujedinjene Italije, inaugurisan 1911. godine, po autorki „izgrađen pre 500 godina, prva renesansna građevina“ (krstimo se i levom i desnom). Panteon je blizu Koloseuma samo ako ste ptica. Crkva u kojoj se nalaze Usta istine je sve samo ne ruska, Anđeoska tvrđava nije „neko tamo zdanje na reci savršeno za selfije“, već mauzolej posvećen caru Hadrijanu. „Ako ste ortak sa čuvarem fontane di Trevi, pustiće vas da uđete u nju“ – definitivno neće, jer fontanu čuva policija i za ulaženje u fontanu će vam naplatiti kaznu ili uhapsiti. Trg Navona sa svojom Fontanom četiri reke (Fontana dei Quattro Fiumi, a ne Fontana Del Fiumi!) je simbol baroka a ne renesanse, o užasa! Bazilika Svetog Klimenta (kao i sve ostale) sigurno nisu mesto za „fotkanje i poziranje“. To što su se pojavile „neke gospođe“ i zabranile vam da se fotkate je zato što je u unutrašnjosti bazilike zabranjeno fotografisanje! „Vatikan: Izvanredna, bogata država, trenutno na čelu sa Papom koji je svojevremeno bio i izbacivač! Fenomenalno!“ – naprotiv, odvratno sažeta biografija poglavara Katoličke crkve i ako treba nekog izbaciti, onda je to autorka ovog posta. Iz Vatikana, Rima i Italije uopšte!

    Uklonite ovaj blamirajući putopis!