Moj Ugao

Kada bi čovek postao reka

Evo i komad magičnog realizma:

Sedeh na golom kamenu posmatrajući blatnjavu reku kako se lukavo prikrada moji golim stopalima. Sunce me je šibalo po povijenim, crvenim leđima, i svakim novim udarcem užarenog biča sve više mi opijalo um. Voda se pela pa spuštala u zavodljivom ritmu kom nisu uspeli da odole moji kapci. Ošamućen nežnim glasom reke, paklenim prstima Sunca i ritmičnom igrom talasa, zažmurih i osetih neodoljivu želju da postanem reka.

Dodirnuh nožnim palcem hladnu vodu i želja mi se ostvari. Istopih se kao pahulja snega, slih se niz vreli, glatki kamen, u momentu izgubih svoje Ja i ulih u nešto mnogo jače i smislenije, nešto od čega se uplaših, zadrhtah i poželeh da vrisnem. Ali trenutak straha volšebno ispari, iznenađenje i nelagodnost pred nepoznatim zameni lakoća postojanja, oduševljenje zajedništvom sa nevidljivim ali sveprisutnim smislom koji u meni bljesnu poput munje. Tužna izopštenost ljudskog postojanja, samoća i prognanstvo što oseća svaki duh na planeti, iščezoše pod udarom jedinstva, toplote koja greje a ne prli, topi jedno i uliva u sve. Ne mogu reći da postojim, moram reći da postojimo. Osećam druge u sebi, a istovremeno znam da sam i ja u drugima. Tečemo brzo, pa lagano, plavimo obale, čujem ljude kako nas psuju, ljuljamo čamce, ljutimo ribare, zar su svi hrapavog glasa? Ne mogu da mislim o njima, prolaznost i smrtnost strani mi postadoše. Ne mogu da pojmim, ali mogu da osetim da stremim ka cilju. More me čeka. Divnog li osećaja. Nesretni su ljudi, grcaju u kratkotrajnosti.

Žalio bih ih da mogu da se setim šta je tuga. Začuh neprijatno pištanje. Sirena broda? Broda nigde. Razabiram reči, ali neuspešno. Pogledah bolje, čovek plovi čamcem tik uz obalu i viče ka meni – Nije dobro zaspati na Suncu! Razočaran shvatih da sam ipak samo čovek i zaplakah glasno kao nikada pre. Prokleti san!

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.