Jedan sasvim običan dan, a možda i ne…

0

Petogodišnjag. Ruralno naselje na jugu Srbije. Letnji dan. Deluje kao sasvim običan. Vrućina. Rutinska pravila na selu. Kraj avgusta. Tri godine pre 21. veka. Svežina vazduha bolja 99 odsto od današnje. Meštani sela se vraćaju sa polja. Godina rodna. Pšenice ima – biće i brašna. Zelenilo se uskoro kamuflira u zlato. Komšiničina ćerka – jedanaestogodišnjakinja, priglupa. Deda i baba sa unukom – petogodišnjakom, a može i Mališa. Keruša sa psićima trčkara okolo u dvorištu. Baba i deda tresu mahunarku – pasulj. Mališa se igra sa psićima. Nailazi komšiničina kćer. Deda i baba su završili posao.

Selo(Fotografija: Selo, Wikimedia)

Baba želi da umesi štrudlu, ali je nestalo šećera. Šalje u prodavnicu komšiničinu kćer. Mališa želi da ide sa njom. Polaze, uz napomenu da komšinićina kćer (a može i Priglupa) dobro pazi Mališu. Na putu do prodavnice, sa leve strane nalazi se kuća čoveka koji se upravo vratio iz polja. Stara zaprežna kola puna džakova krompira (izvđen nekoliko sati ranije). Za kola je prikačena plemenita životinjakonj. Domaći, tamno braon, dobro uhranjen, lineta (ili zazirci) zaklanjaju mu vidik. Previše je nervozan. Čovek i konj u dvorište. Meštani su okupljeni ispred zadruge (prodavnica). Ispijaju svoje omiljeno piće – pivo, razgovaraju. Omladina pika loptu. Upravo su završili svoju utakmicu. Mališa i Priglupa su kupili šećera. Izlaze u prodavnicu. Čuje se zvuk razgovora meštana i smeha omladine. Negde oko 17 časova. Svi okreću pogled ka terenu ispred zadruge.

Konj je istrčao iz dvorišta i počeo da izvodi akrobacije. One koje niste gledali ni u vestern filmovima. Da! Onaj konj koji je vukao kola sa kropirom. Taj nervozan konj! Svi koji su u tom trenutku bili ispred zadruge okupili su se da posmatraju ovo čudno ponašanje tako prefinjene životinje. Razmišljali su šta se to zbiva pred njihovim očima. Je l’ tako nešto moguće!? Konj je skako i do dva metra. Okretao se, trčao, njištao… Da li je bio umoran? Želeo da pokaže svoju dominantnost? Hteo slobodu? Ili možda igru? Od kada je postao čovekov rob? Da li kao ždrebe? Prebrzo odrastao? Ili je možda ludilo?

Punokrvni engleski konj(Fotografija: Punokrvni engleski konj, sk)

Njegov „vlasnik“ pokušao je da spreči životinju kako ne bi naudila nekome, ali bezuspešno! Konj i dalje izvodi svoje akrobacije. Mališa i Priglupa pomno su sa ostalim meštanima pratili dogodovštine braonookog. Izgleda da se situacija malo smirila. Konja nema na vidiku. Neki meštani su otišli svojim kućama. Priglupa i Mališa su se već dovoljno zadržali. Kreću kući, iako im meštani savetuju da sačekaju još malo – da konj ne bi povredio Mališu ako ponovo izađe. Priglupoj se žuri i veruje da je konj otišao svojoj štali. Kreću. Na polovini puta, kao iz vedra neba, niotkuda, sa svoje desne strane ugledali su pomahnitalog konja koji trči k njima. Priglupa je uhvatila Mališu za ruku i pokušali su da preskoče uzanu baru fekalija. Konj je sve bliži njima. Priglupa preskače, ali Mališa zastaje. Saplela ga je papuča i pada preko bare. Priglupa pušta Mališinu ručicu, te beži kod obližnjeg drveta. Mališa je ostavljen sam – na milost ili nemilost! Uplašen – strah koji se oseti možda samo jednom u životu! Ne zna šta da radi! Previše je uplašen da bi ustao i potrčao. A možda ga je i strah paralizovao!? Ili, pak, nema vremena da ustane!? Konj je na svega tridesetak centimetara ispred njega. Juri! Mališa se zgrčio i prekrio lice rukama. U trenutku kada je osetio da nešto prolazi iznad njega, nešto kao avion koji vam je udaljen od glave par metara, sklanja ruke i ugleda ogromnu životinju koja preskače preko njegove glave. Da! Pomahnitali konj preskočio je Mališu.

Meštanin koji je u blizini izveo svoje krmače na ispašu ostao je u neverici. Nije verovao šta se upravo odigralo pred njegovim očima. Drveni štap kojim je terao krmače samo je ispao iz ruke. Bio je bez majice, zbog vrućine. Kao da se sva krv u njemu zaledila. Odmah je potrčao k Mališi i zgrabio ga. Držao je čvrsto Mališu, kao da je nešto najvrednije što ima. A nisu bili ni u kakvom srodstvu. Sav se tresao – od straha da je Mališa mogao stradati pred njegovim očima. Od čuda kako je Mališa preživeo, kako je prošao bez ijedne ogrebotine. A Mališa!? Mališa je ostao zbunjen – ništa nije progovarao! Priglupa je samo potajno posmatrala. Izabrala je mogućnost da neko strada kako bi spasila sebe! Kako to nazivamo!? Egoizam! Kada se situcaija stabilizovala, Priglupa je uhvatila Mališu za ručicu i odvela kod njegove babe i njegovog dede.

Čovek i svinje(Fotografija: Čovek i svinje, The New York Times)

Prošlo je par dana, nedelja, meseci, godina. Dede više nema.  A događaj? Da li neko pamti? Baba? Ona je zaboravila jer je stara. Priglupa? Ne seća se, jer zna da je mogla biti glavni krivac za gubitak jednog malog života. Čovek koji je čuvao krmače? On se seća, ali Mališa je njega video pre destak godina – od tada kao da je iščezao. A Mališa? Seća se svega, zato što deca najbolje upamte događaje koji se dešavaju do njihove sedme godine. Šta da je konj kojim slučajem nagazio Mališu (njegovo kopito bilo je veličine polovine Mališine kičme)? Ne, to se ne bi desilo, jer konj nikada neće zgaziti čoveka koji leži! Zato su oni i plemenite životinje!

Gde je Mališa danas? Da li je ovo uopšte istina ili jedna fikcija!? Mališa je upravo napisao jedan od događaja iz svog detinjstva…

Tipkanje(Fotografija: Tipkanje, KAZ-type)

(Fotografija: Sunčan dan, Zastavki.com)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend