Moj Ugao

Jedan, dva, mama sam ja

U braku ste nekoliko meseci, za sad ste ispijali sa mužem samo čašu meda. Uživate pored voljene osobe, imate sve vreme ovog sveta samo za vas dvoje. Pitate se zašto ljudi u braku toliko kukaju i izgledaju kao smrknuti pitbulovi, pa da ste znali da je bračni život tako lep venčali biste se još ranije.

Vreme polako prolazi, svi vas već zapitkuju kad će prinova. Polako vam je muka od odgovaranja na to pitanje. Osetite olakšanje kad se na štapiću pokaže plava boja i srećni ste što možete svima da razglasite da ćete za devet meseci postati roditelji. Počinjete sa partnerom da smišljate imena za bebu. Javljaju se i prve razmirnice, jer imate drugačiji pogled po pitanju izbora imena za vaše bebče. Na kraju uspevate da se dogovorite.

Ljubav prema suprugu smenjuje se sa netrpeljivošću poput plime i oseke kako vam raste stomak i postaje vam sve teže boraviti u sopstvenom telu.  Već možete da vidite da je beba povukla na ćalca, pošto voli da vam kontrira. Ne uspevate da se uskladite oko spavanja, nikako da uklopi svoj raspored sa vašim. Taman kad prilegnete željni sna, beba koja je do tad mirovala odjedanput živne i počne da vas šutira.  Bez obzira na malu neposlušnost i udarce koje trpite, jedva čekate da imate svoje dete u rukama. Došao je i taj dan kada vas suprug vozi u porodilište, uz poljubac i utešan zagrljaj oprašta se sa vama do sledećeg viđenja kada će vas biti troje. Posle nekog vremena držite svoju bebu u rukama i javljate mužu da je postao tata.

Ubrzo će vam postati jasno da je najbolje da pratite bebin ritam i prestanete da joj namećete svoj. Jednostavno neka jede kad joj se jede i neka spava, kad ona hoće. Ukoliko ste pametni pratićete njen ritam, pa ćete i vi spavati kad i beba. Ukoliko ste kao ja, bacićete se na krpu, usisivač i varjaču dok vam dete slatko sni kako biste doveli kuću do savršenstva. Savetujem vam da se manete uloge savršene domaćice i da utonete u san, dok još imate priliku. Retko koja beba noću  spava u kontinuitetu, obično se često bude i glasno bune što vi, sasvim prirodno, hoćete da je uspavate i nije vam baš do igranja u četiri ujutro. Muž sve to blaženo prespava kao krokodil, eventualno se jednom probudi kako bi zarežao na vas što ne nunate tu bebu, nego je puštate da plače i njega budi, iako dobro znate da sutra mora na posao. Onako bunovan nije ni svestan da izaziva sudbinu i da se jedva suzdržavate da ga ne pošaljete na večni počinak.

I tako meseci prolaze dok se vi polako pretvarate u kostur, jer jedete s nogu i trčite da pozavršavate sve kućne poslove dok vam se dete igra ili spava. Da vam je neko rekao dok ste bili devojka da ćete izvoditi dete u šetnju sa takvom ‘frizurom’ i u odevnim kombinacijama ‘apa drapa’ ukrašenim flekama od hrane ne biste mu verovali. Ipak, postaje vam sve lakše kako dete raste i nije toliko vezano samo za vas. Uskoro je vreme da se vratite na posao, a dete predate u vrtić. To vam veoma teško pada, jer ko će brinuti o vašoj bebi bolje od vas? Uzrujani ste na samu pomisao da se rastajete od deteta. Dogovarate se sa mužem da idete odmah na drugo, jer mislite da će vam biti lakše dok ste još do guše u pelenama i u bebećem ritmu.

I voila, eto vas opet sa stomakom. Ovaj put vam je malo teže, jer ne možete da odmarate kad vama odgovara, već uklapate svoj ritam sa detetovim. Druga trudnoća vam proleće mnogo brže nego prva, jer vam se dani brzo smenjuju, dok trčite za svojim prvencem i brinete o njemu/njoj. O porođaju ne razmišljate toliko, jer se brinete kako ćete ostaviti dete i kako će ono bez vas dok ste odsutni. Verovatno ćete liti suze na putu do porodilišta, dok budete grlili omiljenu igračkicu vašeg deteta.

Koristite vreme u porodilištu da se naspavate i odmorite koliko god možete, jer će vam trebati energije za vaše dvoje dece. Prvo što će otpasti sa spiska obaveza su kućni poslovi, koje ćete obavljati samo onoliko koliko morate. Red i čistoća u kući jednostavno ne idu zajedno sa malom decom. Mama koja uspeva pored mališana da joj kuća blista, skidam joj kapu. Vidite da se obaveze majke dvoje dece drastično povećavaju u odnosu na obaveze mame jednog deteta, a slobodno vreme smanjuje na minimum. Kako bude beba rasla i krene u invaziju na igračke starijeg deteta iskrasavaće sukobi na svakom ćošku, koje ćete morati da gasite. Rečenica koju ćete često čuti je ‘Biće lakše kad porstu’. Nadate se da će tako i biti, naročito kada naiđe zimski period, pa su deca češće bolesna, jer još nemaju izgrađen imunitet. Proće i to jednom i deca će ojačati. Do tad čuvajte živce i snagu.

Biti mama je najdivnija uloga na svetu, ali ukoliko ne pazite na sebe i odmarate kad god možete premorićete se i možete narušiti svoje zdravlje. Delegirajte obaveze bliskim osobama i štedite se koliko možete, jer mama servis radi u tri smene.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.