Moj Ugao Srbija

Ivana Ćirković: Nedeljna doza pozitive

U svetu i kod nas se dešava dovoljno loših i negativnih stvari da nam je prosto neophodna nedeljna doza pozitive kako bismo napravili neki balans i podsetili se da svet oko nas ipak nije toliko strašno mesto.

Slika:  sxc.hu
Slika: sxc.hu

Nebrojano puta sam rekla i napisala „naše malo nekome je mnogo“ i zaista stojim iza toga. Nekada je dovoljno da samo nekolicina uradi to nešto malo, znak pažnje, skromnu donaciju, pa da se sve pokrene poput lavine i cela priča dobije jednu bolju, ispunjeniju dimenziju. Za 9-godišnjeg Daniela, priča je definitivno postala ostvarenje sna koji možda nije ni sanjao.

Fotografija dečaka koji uči na trotoaru, pod svetlošću bandere, dok mu majka radi u obližnjem restoranu brze hrane obišla je čitav svet i, za svega nekoliko dana, Daniel je od siromašnog a učenju predanog dečaka, postao budući šta god poželi jer su ljudi dobre volje reagovali slanjem novca i pomoći. I ne samo to, lokalni političari su se pojavili i obezbedili novac za njegovo školovanje sve do kraja koledža!

Slika: Joyce Torrefranca
Izvor: http://www.abs-cbnnews.com/nation/regions/06/26/15/viral-photos-young-boy-studying-sidewalk

Ponekad i brendovi imaju sluha za dobra dela, pa se izrodi jednostavna, a tako korisna ideja opismenjavanja mališana iz siromašnih četvrti Washingtona u kojima je izražena niska pismenost. JetBlue Airlines je, u saradnji sa Random House Children’s Books osmislio vending biblioteke sa preko 40 različitih naslova namenjenih deci svih uzrasta.

Knjige iz vending biblioteka će se redovno puniti i osvežavati, a klinci će dobiti priliku da zadrže one koje su odabrali i započnu svoju kolekciju. Čuvenom književniku Ršumu bi se ideja sigurno dopala, imajući u obzir onu njegovu „Pismen narod čita, a nepismen sluša!“

Slika: John Spaulding
Izvor: http://wtop.com/living/2015/07/vending-machines-in-anacostia-provide-free-childrens-books/slide/1/

Da i prinčevi iz bajki umeju da iznenade i pojave se u zbilji, pokazao nam je, glavom i bradom, princ William. Početkom nedelje odjeknula je vest da je britanski naslednik krune počeo da radi kao civil i to kao pilot helikoptera hitne pomoći, sa ciljem da celu platu donira humanitarnoj organizaciji za koju još treba da se odluči.

Možda mali korak za princa Williama, ali svakako veliki za njegov narod i čovečanstvo uopšte. Zašto? Jednostavno, kad neko ko je rođen sa „zlatnom kašikom“ i ko ne mora dana u životu bilo šta da radi odluči da svoje vreme i zarađen novac pokloni – to samo može da bude podstrek i inspiracija drugima da se pokrenu i učine nešto dobro u okruženju u kojem žive.

Nije teško biti fin i zaista je nekada dovoljno samo malo, pa da naš mikrosvet postane bolji. Sa tim mislima vam želim prijatan, uzbudljiv i pozitivan vikend, a za njim i celu narednu nedelju. Učinite nešto dobro i pokrenite sve(t) na bolje 🙂

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.