Moj Ugao

Ima li te žene?

Ne znam kako je ona, jer retko se čujemo. Imam utisak da joj se ništa bitno nije promenilo od tada.

I sve postaje prozirno kao lepe kristalne šare po prozorima autobusa. Lepe fraze nastaju spontano. I nisu to floskule nego reči koje ostaju da zrače lepotom.

Vodila je rat iako nije volela tako da kaže. Šta znače isprepleteni snovi? Da li se niti pletu ili nastaju kao krilom pauka? Od čega kasnije postaje mreža?

Na nju se kače kapljice i formira struktura kristalne pahuljice. Tamo gde je odsustvo to isto nešto znači. Simulakrum.

Rekao je da kaže to što joj je rekao. Zastoj. Osmeh. U instrukcijama ne radi to savršeno, ali polako se uhodava. Taj ritam je bio nečujan više kao klizanje. To strujanje nije imalo zvuk već samo šum .

Pročitao je to nekoliko puta. Znala je da je u pravu i brojala dalje. Šta ako? Nije se pitala.

Sama je otišla tamo jer imala je drugare koji će je dočekati. Zagušljivost autobusa bila je slična zaparenosti bazena ili nekog drugog prostora ispunjenog vodom.

Sada preokret pravi, svečani izraz stavlja na lice i sve što je pred očima dostupno je i svetlo. Jednako i dvojako. Takvo postoji samo na tren kao sveobuhvatno. Ono što pričam ima jednu liniju.

Samo je pogledao u stranu i pomislio da joj je to već rekao. Dolazi da spasi stvar. Poverenje nastaje na osnovu segmenta. Uzvratiti poverenjem u celini, a ne fragmentarno, ali ne pre nego što oseti otvaranje kubusa i blagu naznaku sadržine.

Zašto prekida licem okrenutim ka gore? Pogledala je i rekla da će joj pasti na glavu, jer toliko je blizu. Istorija je blizu i nebo je blizu. Nema daljine sve je sada i ovde. Trenutak je večan i tačka. Posle tačke sledeo je dalji tekst koji prevazilazi tokove vremena jer večnost je upravo prošla, a ovo sada je novo doba. Apokaliptični pogled. Ona ne prestaje razgovarati s njim u sopstvenoj glavi. Sve se rešava i razrešava. Ona i dalje priča. Rekla mu je za cijan, kobalt i ultramarin i nestalo je magle i razobličila se vatra. Otvorio se prostor koji su trebali savladati.

Svaki put drugačije. Uzela je i drugo da pročita da vidi da li boli.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.