Moj Ugao Srbija

„Hrana savremenog doba“ ili „Kako sam se otrovao?“

Svedoci smo vremena u kojem se često pojavljuju nova (iskreno, i vrlo čudna) (ne)zanimanja, vremena u kojem se mnogi trude da na tržište plasiraju (ne)zdravu hranu. A ja,  jednostavno imam tu potrebu, i osećam tu odgovornost da posvetim nekoliko rečenica tome čime nas svakodnevno truju.

Da, stvar koja, pored „pročišćavanja“ vazduha (najčešće fabrikama i raznim eksperimentima, tipa oružje) i nekim čudnim avionima, zvanim „Kemtrejlsi„, koji nam šaraju nebo i time nas „štite“ od uticaja globalnog zagrevanja, je upravo hrana!

U doba tehnologije „život je postao brži„, te su prehrambene industrije „morale“ da se solidarišu s tim i osmisle brzu hranu. Kako mnogi tvrde, brza hrana je, manje-više, „adekvatna“ zamena za klasičnu. Pored toga što je vrlo ekonomična s vremenom, može se, nakon što je par meseci „odmarala“ u zamrzivaču, za pet minuta podgrejati u mikrotalasnoj peći (sprava koja je vrlo efikasna u uštedi vremena, a o tome koliko je dobra za naše zdravlje govore njeni nejonizujući UV zraci, kao i to što je u pojedinim zemljama njena upotreba zabranjena).

Peoples  (Fotografija: Peoples, Peoples Charter Derby)

Takođe, mnogi proizvođači koriste svoje trikove. Naravno, to „nisu“ trikovi kojima ljudima uzmu više novca za manje kvaliteta, već trikovi uz pomoć kojih nam se „poboljašava“ zdravstveno stanje. Pa, zar GMO (genetski modifikovani organizmi), emulgatori, preslana, začinjena, premasna ili preslatka hrana mogu nama da naškode!? Na primer, ako je meso ustajalo, dovoljno je da se samelje, začini i usoli, i eto nama jedne ukusne pljeske, ili salamice, a može i paštetica. A ako neko više voli meso u komadu, malo „kupanje“ vodom „vraća“ prvobitnu svežinu. GMO nam daje sjajnu estetiku voću i povrću (enormna i privlačna veličina, bez oštećena, a svi plodovi jedne vrste voća/povrća izgledaju kao jednojajčani blizanci), a ukus? O ukusu svedoči činjenica da kada, na primer, uzmete da jedete jabuku ne znate da li je to uopšte voće ili povrće, krompir ili dunja. Najlakše poređenje za GMO je estetska hirurgija – to što ona pravi od ljudi, to GMO pravi od biljaka.

Za posnu hranu (najčešće testenina) prodaju i onu koja sadrži mleko i jaja (nema veze, „može da prođe“, tj. ako se masne namirnice pomešaju sa posnim namirnicama, verovatno i one „postaju“ posne). Zanimljivi su i voćni sokovi bez voća. Ili pak slatkiši koji se 99.9 odsto sastoje od šećera (sigurno se proizvođači vode asocijacijom – Šta vas asocira na slatko? – Šećer).

A ono što je (možda!?) zdravo nije svima dostupno (prvo – zbog finansijskih mogućnosti… ali to je neka druga tema, mada kada bi se rešili bar pola nezdravih namirnica imali bi smo za pokoju korisnu). I na kraju, šta nam ostaje da jedemo!? Verovatno neke nove biljke koje će otkriti na Marsu. Nakon što su otkrili vodu, moraju otkriti i biljke, bilo bi logično, zar ne?

Pored dobro poznatih poroka (cigarete, alkohol, droga i kocka), i „hrana savremenog doba“ može zauzeti značajnije mesto. Tako da (na ovaj ili onaj način) svi smo saučesnici trovanja samih sebe koje je u „začarni krug“ uvukao „noviČarls Menson.

Peoples  (Fotografija: Peoples, Marketplace by Infusionsoft)

Lepa“ nam je činjenica da smo jedna vrlo inteligentna, napredna (iako „ne pokušavamo“ da se vratimo u neko doba „Antigone„, ali u mnogo „modernijem“ obliku) i edukovana civilizacija (iako svakog dana pokušavajau da nas zaglupe raznim (ne)kulturnim „emisijama“ i „vestima“), poznata kao i „društvo 21. veka“ (kojim vladaju blud i nemoral)…

(Fotografija: Thinking, Narconon Freedom – Treatment Center)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.