Moj Ugao Srbija

Gospodin Šen Ignac

Naposletku,

U svojoj 58. godini života, napustio je ovaj svet gdin Šen Ignac. Smem ruku u vatru da stavim da velika većina vas, da ne kalkulišem procentima i brojevima, ne zna ko je dotični gospodin bio. Ne krivim nikog, prosto je tako. Ali, kada bih vam rekao da je dotični gospodin podario najlepše note muzici Đorđa Balaševića na violini, da li bih vam pokrenuo bar jedno sećanje? Verujem da da.

Gdin Šen je bio jedan od onih ljudi zbog koga su mnogi, marljivo vežbali njegove note i fraze, lomimli prste na levoj ruci violine a, desnu ruku i gudalo pržili preko sve četiri žice, trudeći se da dobiju taj njegov ton, emociju. Bar da malo priđu i tonovima prenesu ono što slova i reči prosto ne mogu. Gdin Šen je jedan od onih ljudi, zbog kojih su neke bivše devojke zauvek ostale sadašnje… u sećanjima, mislima. On je 1996. godine zakitio album Đorđa Balaševića sa svojim talentom u pesmama Naposletku, Poslednja nevesta, Miholjsko leto. i odatle je šarao sve naredne Đoletove pesme. I mene zauvek zarobio na koncertima Balaševića.

Gdin Šen se nije samo tu zaustavljao, ne. Osam godina kasnije je svoj hrapavi vokal ušao na mala vrata pesme Neko tvoj i samo povećao svoj udeo u Đoletovoj muzici.

Takođe, njegovo prisustvo i bez pretraživanja po Google-u i koricama CD-a je bilo evidentno, na prvo slušanje, na albumu Šabana Bajramovića – Romano Ray.

Nije mi nikako cilj da ovaj tekst pretvorim u suvoprane nabacane datume. Nisam niti želim da budem Wikipedista, nikako. Želim da osetite šta ja osećam. Ako je to uopšte moguće. Da probam, daću vam jednostavan primer:

Đorđa Balaševića koga, kao autora, kompozitora, tekstopisca cenim kao nijednog drugog u ovoj zemlji i on moze, samo uz profesora Dujina za klavirom da peva i priča i, ja ću mu zauvek biti odan deo publike. Ali, kad dodaš gdina Šena, kao da si na završen kolac sipao vanilin šećer. E to je to. Mozda sam i umanjio vrednost. Nadam se da nisam. Ili mozda ovako:

Zatvorite oči i pustite pesmu Poslednja nevesta. Pobiće vas solo violina na početku pesme. Odmah, kao balon koji laleti na iglu. Bez milosti se telo opire i odjednom trgne. E, to je bio gdin Šen. Onaj zbog koga više ništa neće biti isto.

Laku noć gdine Šen.
Laku noć i hvala Vam.

https://www.youtube.com/watch?v=NsJ2yFd7XTk

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.