Moj Ugao Srbija

Dobro se dobrim vraća

Dobro se dobrim vraća, iako (pre)često stičemo utisak kako i nije baš tako. Nekada  naizgled male stvari pokrenu neke veće, pa svet oko nas postane bolje mesto. Par prošlonedeljnih saznanja samo me je dodatno uverilo u to i podsetilo na tu staru dobru izreku da dobro se dobrim vraća – kad tad.

Duca Borković, čovek koga većina zna kao najboljeg srpskog automobilistu, ujedno je i čovek koji nesebično svoje vreme deli sa onima koje (pre)često ne vidimo ili okrenemo glavu na drugu stranu kad ih opazimo. Jednu od svojih kratkih pauza između treninga i takmičenja, Duca je iskoristio da poseti klince iz Prihvatilišta i priredi im, makar na trenutak, druženje za pamćenje. U skladu sa onim čime se bavi, Duca je klince odveo na karting stazu, gde su se stariji vozili sami, dok je mlađe provozao naš automobilski as lično. Možda mali korak, ali za decu iz Prihvatilišta ipak velika stvar – zabave nikad dosta, a ovi mališani to svakako zaslužuju. Pa i mnogo više.

Dobro se dobrim vraća
Dobro se dobrim vraća

Sa druge strane, preko 120.000 gluvih i nagluvih osoba u Srbiji takođe zaslužuje mnogo, mnogo više nego što možemo i da pretpostavimo. Neke nama uobičajene i svakodnevne stvari, osobama sa problemima sluha predstavljaju gotovo nepremostive prepreke kao što je, na primer, kupovina. Gradska organizacija gluvih Beograd je tako nedavno završila obuku iz osnova srpskog znakovnog jezika zaposlenima u beogradskim Fashion&Friends radnjama, a u planu su obuke i za zaposlene u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Opet, možda mala stvar, ali ne i za ljude koji imaju problem sa sluhom. Na ovaj način, umnogome je olakšana ta tako obična, a tako neophodna radnja koja ume mnogo da frustrira u situacijama kad ne možete da se sporazumete oko toga šta želite. Samo zamislite koliko bi lakše svima bilo da opcija poznavanja znakovnog jezika postoji i u svim ostalim sferama svakodnevnog života, koliko bi sve(t) bio lepše i kvalitetnije mesto – za sve nas. Što me je podsetilo na lični doprinos integraciji gluvih i nagluvih osoba u svakodnevne tokove modernog društva: u saradnji sa udruženjem Čujemo vas, uradila sam uputstva Twitter i Instagram za početnike  – mali korak koji može mnogo da znači.

Dobro se dobrim vraća
Dobro se dobrim vraća

I ne, ovo nije reklama niti PR saopštenje, već mali isečci neke bolje i malo kvalitetnije realnosti koja nas svakodnevno okružuje, a koju ponekad ne vidimo ili i ne znamo da je tu.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.