Moj Ugao

Djevojčice, djevojke, žene

„Čokoladice sa porukama, kupite čokoladice sa porukama“…
Prilazim kancelariji a svuda oko zgrade ruže, kao krv prolivena. Udišem opor sjeverni vjetar i ne osjećam ništa. Nikakvu posebnost. Nikakvu specijalnost jer sam žena. Sakrivam se u zidove poslovnog svijeta obučena u farmerice i patike, sa jednim od omiljenih šlantavih džempera, bez šminke i frizirana vjetrom. Da, nikakva specijalnost. Pravim kafu, otvaram društvene mreže i znam da ću doživjeti silovanje zenica sa silnim natpisima i čestitkama.
„Svim ženama…“
„Svim damama…“
Bože, zar zaista danas imate dame u ovom skandaloznom vremenu kratkih suknjica, visokih potpetica, perfektnog konturisanja lica i vještačkih trepavica, u vremenu homofobije, poligamije, i ostalih stručnih naziva za društvo današnjeg doba. Još jedan internacionalni dan pretvoren u prodaju, marketing, strategiju i takmičenje. Sve je samo konto na računu.

Zaboravile su se žene koje su rađale u njivama, i odmah nakon toga ustajale i nastavljale radove.
Zaboravile su se žene koje su prale krvave i znojave košulje u hladnim rijekama, i koje su nosile oružje i krile hrabra srca.
One koje su bile silovane u ratovima, i koje su ostale bez svoje strane srca.
One koje su tlačene u fabrikama, ponižavane, i koje nisu imale pravo glasa, ni u fabrici, ni u politici, ni u krevetu.
One koje su odgajale te iste skotove koji su ih tukli, maltretirali i ponižavali.
Zaboravljene su one koje su tražile svoje pravo glasa, svoje nadnice, i svoje su tražile poštovanje.
Nisu se one borile za ovo danas što se zove ženom. Sramota me.

Ovo je dan za žene zmajeve koje su ustale iz svog krša, iz svojih tamnica, koje su rekle da je dosta.
Ovo je dan za žene heroje koje su zaustavile sopstveno nasilje, koje su svoju djecu zaštitile od neandertalaca koji žive još uvijek u nekom vijeku iza nas. Koji vjeruju da je žena samo meso.
Ovo je dan za žene junake koje su se tamo negdje u onim ruševinama borile za sve svoje dok su im granate padale sa neba i dok su meci nosili sve što su voljele a tijela njihovih muškaraca padala oko njih.
Ovo je dan za žene koje su se izborile za sebe, za svoju djecu, za svoja prava.
Za majke koje su trpile zbog djece, koje su se borile da ih prehrane samo da bi oni izrasli u skotove kojima ništa osim novca nije sveto. Ne, nisu se te žene tamo nekad u istoriji borile za ovo danas!
Za ove naivne guskice koje poznaju svaki mračni ugao i parking u gradu, koje ne znaju za glad i koje ne znaju za obračun srca i duše. Nisu se borile za ove danas koje gole i iscijepane šetaju ulicama, našminkane idu u školu i istu završavaju na tajnim sastancima sa onim istim skotovima.

Ne, ne vjerujem da je ovaj dan neka posebna prilika zbog koje treba da dobijam poruke u inbox, da me dodaju u grupe na viber, da me taguju po fotografijama ruža, jer ja sam još uvijek dijete. Ja imam svoj dio borbe koji sam prošla, ratovala sam u sopstvenim redovima da bih opstala, da bih iz ničega stvorila bar jedan biser, paučinom protkan. Ustala sam iz svog podruma i rekla da je dosta. Ali to je moja pobjeda. To je moja priča. To je nešto za šta mi ne trebaju ruže. Svaki dan je posebna prilika da se zahvališ na svojoj snazi, i svaki trenutak je poseban ako imaš nekog da voliš.

One su se borile da bi mi mogle da imamo pravo glasa, da nas ne tretiraju kao parče drveta koje muškarci mogu da obrađuju kako žele.
One su se borile za neke druge ideale.
Za šta se vi borite danas? Za što bolji konto? Boljeg sponzora koji će da te nagradi šamarom svaki put kad kažeš nešto što njemu nije po volji? Za boljeg pijanca koji će da maltertira i tebe i tvoje dijete? Za boljeg muža koji će raditi do kasno i ići na službeni put sa svojom sekretaricom? Za boljeg poslodavca koji će da ti oduzme svaki slobodan trenutak i od čije volje će zavisiti hoćeš li zadržati posao ako ostaneš trudna?
Za šta se borite danas? Sramite li se?
Sumnjam da su žene istorije imale na umu ove današnje djevojčice kad su se borile za svoja prava u muškom svijetu.

Ne, nije ovaj dan za sve žene.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.