Dete od šest godina i NATO bombardovanje

0

Za vreme bombardovanja sam imala nepunih 6 godina. To je onaj momenat u detinjstvu kada se deci u sećanje urezuju neke stvari i ostaju ceo život.

Mama kaže da mi je u tom periodu opala kosa od stresa. Neverovatno. Šta dete od šest godina zna šta znači bombardovanje. Nisam baš sigurna kako, ali znam da sam bila u stanju da osetim da nešto nije u redu. Sećam se jezivog zvuka sirene, panike, nestanka struje i aviona koji su leteli iznad naše kuće. Svi smo spavali obučeni. Strah. To je jedino što sam mogla da osetim. Znam da je u trenutku kada se čula eksplozija nedaleko odavde tata istrčao iz kuće napolju. Sledeće što sam čula je bio mamin vrisak. Ja, koja sam oduvek bila vezana za tatu više nego za mamu, krišom sam istrčala napolju da vidim gde je tata. Uzeo me je u naručje i stao pored strica. Gledali smo u tu veliku narandžastu svetlost. Pitala sam tatu šta je to, da bi mi on odgovorio: ‘‘Rat, sine.’’ i munjevitom brzinom me uneo u kuću.

Kasnijih godina sam čula, pročitala i saznala šta se zaista desilo i zašto.
U pravu ste, dete od šest godina ne zna ko su ti ljudi i deca koja su izgubila svoje živote te 1999. godine. Ne znaju šta je bomba, a ni NATO. Ali, devojka od 23 godine zna! Isto tako, ta ista devojka zna da je to moglo da se desi i njoj. Zato ne treba da se zaboravi.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend