Moj Ugao

Biti zdrav je pitanje Zakona?

Štednja. Ta reč je postala tako česta u svakodnevnim razgovorima. I nije samo do reči, tu su i dela. Štedimo kako znamo i umemo, mi, obični građani. A i država štedi i gde ne treba, ili bolje reći kako ne bi trebalo.

Elem, razumem svu tu štednju na državnom nivou, vraćanje dugova, „stezanje kaiša“ i da ne dužim dalje. Meni nije jasan drugi vid štednje – onaj, gde vama država „zakida“ nešto na šta imate pravo i to osnovano, zakonsko, propisano od strane zdravstvenih radnika još pre dve decenije.

Evo primer mog oca koji posle dve teške operacije živi bez trećine želuca, nekoliko metara tankog creva i 12. palačnim koje nije u funkciji. U prevodu – njegov organizam ne može da zadrži u sebi B 12 (OHB 12) ni putem ishrane a ni suplemenata, osim intramuskularno, znači injekcijom. I dobijao je on nju (ponekad i njihovu iz DZ, mahom mi kupovali) i tako je to trajalo oko 20 godina. Kažem trajalo, dok neko iz Ministarstva zdravlja nije rekao: Neda(m). I napisaše izmene u Zakonu. Odrediše neke tri dijagnoze, generalizovaše sve kao da su svi pacijenti sa istim problemom, tako da moj otac viiše nema pravo na nju. Čak ni sa svojom injekcijom ne može je primiti bez naloga. A nalog ne može dobiti jer nije u te tri dijagnoze. Neko je odlučio da će njegovo 12. palačno profunkcionisati, tanko crevo će sigurno dobiti na dužini za koliko je skraćeno a ona trećina zeluca će verovatno ponovo da izraste.

Volela bih da znam koje „drvoseče“ od lekara sede za nekim okruglim stolom i menjaju Zakon po nečijem nalogu, kao da se radi o fontu slova u nekoj službenoj zabelešci. Alo, bre, to nije više štednja, to se zove uskraćivanje terapije pacijentu čija posledica može biti fatalna. I zdrav čovek mora unositi B12 putem ishrane ili tableta. Ko se drznuo da odredi bilo kome, koliko dugo će da bude zdrav? Jer, posledica pada nivoa B12 je pad imuniteta i anemija. Takav organizam mogu napasti svi virusi i oslabiti ga do kraja.

Žalosno je što ni zaštitnik prava pacijenata (DZ) ne može da pomogne jer strogo mora da se drži Zakona. Državo, koliko još možeš potonuti? I zašto ti određuješ kad će se neko razboleti? 

Napisah ovo jer možda ima mnogo ljudi koji primaju istu terapiju a ne znaju za zakonske izmene. Možda vam ova moja ispovest bude od neke koristi ili priprema za odlazak kod lekara.

Svako dobro, u zdravlju vas našla neki sledeći put sa boljom i vedrijom temom.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.