Društvo Moj Ugao Psihologija Telo & Duh Srbija

5 koraka za preboljevanje bolnog raskida

Život ume da bude težak. A raskidi ga ne olakšavaju. Hajde da sada pokušamo da ga učinimi malo manje komplikovanim i malo radosnijim.

Hajde da počnemo sa nečim što će vam možda prijati da čujete u teškom trenutku kao što je ovaj.

Potpuno je okej da raskinete sa nekim ako mislite da je ta veza previše toksična, iscrpljuća ili da ne dobijate dovoljno za uzvrat.

Iako to ‘zbogom’ boli, ono je bilo važno za vas. Vi treba da budete srećni i da volite sebe.

Kada se rastanemo sa nekim dolazi period preispitvanja, sniženog samopouzdanja, nedostatka vere u sebe i u ovim momentima je izuzetno bitno da tu samoljubav održimo jer ne vidimo baš jasno. I to je ok. Prirodno je da nam se slomi srce kada se rastanemo sa nekim bez koga nismo mogli da zamislimo dan. Možda se osećate samo i ranjivo. Možda čak i želite da ih pozovete da se vrate.

Svako tuguje na svoj način i vreme koje nam je za to potebno je individualno. Ne dozvolite da vam iko kaže da ste dosta patili i da je vreme da nastavite. Ali ako primetite da vas guši i muči previše, ne bi bilo loše da preduzmete neke korake da olakšate sebi.  Bitno je da svoju patnju izražavamo na zdrav i nedestruktivan način.

Ono na šta bi bilo najbolje da stavimo akcenat jeste na aktivnosti koje čine da se osećate malo više kao ona osoba koja ste bili dok niste bili u vezi. Evo nekih stvarčica koje mogu da vam pomognu na tom putu

Uzmite vreme za sebe

Greška koju ja najčešće pravim, jer sam naučena da su osećanja za slabiće, jeste da se forsiram da funkcionišem kao i inače, punom snagom, razočaravam se u sebe ako ne uspem i dovodim sebe do burn out-a. Budite pametniji, rastanci ovog tipa su u top 3 stresa po intenzitetu i zapravvo su ogromne životne promene. Usporite, negujte se, ne nabijajte sami sebi pritisak, idi te na odmor, uzmite pauzu, meditirajte, napravite kupku, idite na masažu. Volite se.

Okružite se pozitivnošću

Da znam, sada želite da se učaurite, svet je grozno mesto, i vaš bol kao da je ispisan na vašem licu. Imate osećaj da se užasno društvo i ne želite da teretite druge. Moraću da vas razočaram, zapravo niste baš toliko transparentni. I većinski pozitivno društvo će povući i vas sa sobom na tu stranu. Promenite oktuženje, družite se, provodite vreme sa životinjama, idite u prirodu, na reku, plažu, jezero, šta god imate. Zagrlite drvo. Priroda je najpozitivnije društvo koje možete da nadjete.

(Pr)očisite prostor oko sebe

Prostor u kome živimo oslikava naše unutrašnje stanje, i samim tim sređivanjem i pročišćavanjem ovog procesa možemo da uradimo isto i za sebe. Sredite kuću. Pobacajte stare stvari. Uklonite sa vidnog mesta slike i predmete koji vas vraćaju na vezu u kojoj ste bili. Ovo ne znači da želimo da se pravimo da ta veza nije ni postojala već jednostavno ne želimo da u ovom momentu imamo previše podsetnika jer verovatno ionako previše razmišljamo o tome. Zapalite štapić, uključite difuzer sa eteričnim uljima, okadite malo žalfijom (ne šalim se, radi, naši preci nisu bezveze ovo radili). Neka vaš novi početak bude obeležen i novom energijom u prostoru.

Počastite se

Kažu da u vreme radosti i sreće treba da implementiramo disciplinu, a u izazovnim trenucima pijemo šampanjac i jedemo tortu. Verovali ili ne ovo je rekao jedan veliki jogi. Ali ima smisla, kad nam je već

 život udelio tešku ruku, što bismo se dodatno mučili. Hajde da pomazimo to naše biće. Šta god da je ono što za vas predstavlja radost i luksuz, pružite to sebi. ( Ako idete u šoping birajte svetlije boje, one će pomoći da se razveselite). Sada je najbolji trenutak.

Uživajte u svojoj zajednici

Ne znam za vas, ali ja kad sam u vezi imam glupu tendenciju da zapostavljam svoje prijatelje. Vratite im se, upoznajte nove. Ono što meni mnogo prija jesu aktivnosti koje sa sobom povlače zajednice i udruženja. Koji hobi vas je dugo privlačio, ali nikako niste nalazili vreme za njega?

Koliko god da sad izgleda nemoguće, s vremenom postaje lakše. To znate i sami. Dajte sebi potrebnu podršku i možda će vas sve ove divne aktivnosti dovesti do toga da konačno ostvarite jednu od najdubljih i najvažnijih veza u životu – onu sa samim sobom.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.