Kolumne Srbija

Koliko novinari u Srbiji i regionu zaista imaju medijsku slobodu!?

Mediji danas igraju jednu od najznačajnijih uloga u svetu. Jednostavno, bez medija svet ne bi bio isti. Kakvo je stanje novinara u Srbiji i regionu!? Koliko oni zaista imaju slobodu da se bave svojim poslom! Povodom ovoga održane su mnoge konferencije, a pre skoro dve nedelje, tačnije 19. oktobra 2015. godine u Press centru Udruženja novinara Srbije (UNS) održana je konferencija o Zažtiti uzbunjivača i novinarskih izvora.

Na ovoj konferenciji razgovaralo se o sledećim temama: Tri najvažnijim stvari koje novinar mora da zna ako radi sa uzbunjivačem (Zašto je zaštita podataka o ličnosti uzbunjivača presudna? Kako raditi sa informacijama koje sadrže tajne podatke? Neophodnost poštovanja prezumpcije (pretpostavka) nevinosti (nedužnosti)), Uzbunjivanje javnosti – Šta pre naslovne stranice? (Kada je miguće izvršiti uzbunjivanje javnosti? Kako su uzbunjivači u Srbiji to do sada činili? Da li se može otkriti identiet uzbunjivača?), Slučajevi pritiska na novinare da otkriju izvor (Šta kažu postojeća zakonska rešenja? Dosadašnja iskustva novinara u Srbiji, Šta mogu da učine novinarska udruženja?), „Zahvaljujući uzbunjivaču…“ – Društvene promene u Sjedinjenim Američkim Državama (Pravo javnosti da zna, Borba Davida i Golijata (biblijska priča) – uvek nezavisna bitka za pozitivne promene, Savez novinara i uzbunjivača – probijanje kruga ćutanja). Konferenciju su održali: Vladimir Radomirović (glavni urednik „Pištaljke“), Petar Jeremić (predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije) i Tom Divajn (advokat, zastupnik vodećih američkih uzbunjivačamm ekspert na Projektu za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)).

Tom Divajn (eng. Tom Devine) se zaštitom uzbunjivača bavi od 1979. godine, i do danas je radio sa više od 5.000 uzbunjivača, kojima je pomogao da se odbrane od odmazde (osveta) poslodavaca. Među njegovim klijentima je i čuveni policajac Frenk Serpiko (eng. Franc Serpico) (razotkrio korupciju u njujorškoj policiji).

Tom Divajn (Fotografija: Tom Divajn, The Time)

Na kraju konferencije mnogi novinari su diskutovali o svojim poslovnim problemima, te pokušali da dođu do mogućnosti njihovog razrešenja.

Međutim, o jednoj temi mediji izbegavaju da govore. „Ta“ tema se odnosi na povređivanje prava deteta od strane pojedinih medija, odnosno većine novinara. Koliko je tim medijima važna čitanost, a ne nečija prava govore svakodnevne vesti, novinski članci, fotografije, video i audio snimci.

O ovoj temi se nije govorilo na pomenutoj konferenciji, ali o njoj možete više pročitati na UNICEF ili UNICEF – Deca u medijskom ogledalu.

(Fotografija: Novinarstvo, MEDIASHIFT)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.