Kolumne

Houston we have a problem

Iza njih nema ničega, oči traže markicu sa cenom, gradiraju.

Luksuz, prestiž i koristoljublje, lažno utočište nesrećne duše koja tupavim pogledom odbija pomoć. Bezbroj ogledala, za svaki centimetar precenjene kože po jedno. Nisam sasvim imun, i ja ponekad pogledam svoj odraz. Vežbam, pokušavam da mi lice ne izgleda umorno. To nije važno, ali me mami.

Da, sve se slaže – nevažne stvari me opijaju, važne uzimaju same. Ne prihvatam i ne odbijam, samo dokazujem sebi koliko mogu da izdržim. Zašto? Verovatno da bih dokazao koliko vredim. Kome? Ne tiče me se. Bilo bi logično da imam odgovor na ovo pitanje, ali ipak, ne mislim da bi tome trebalo poklanjati posebnu pažnju.

Eno, dete joj se vuče po podu dok ona škilji kroz tešku šminku merkajući bezobrazno skupe krpe. Kakav je ovo svet? Ne, ovo moram da izbegnem. Ne želim da se pitam da li imam prava da razmišljam ovako ili onako, to je igračka za snobove. Nema to veze sa novcem, ima toliko sirotinje koja prihvata duhovnu čamotinju i busa se glupim frazama o skromnosti samo zato što nema hrabrosti da posumnja u sopstvenu svedenu sliku sveta. Ideju čopora ionako nisu izmislili bogataši, oni ne padaju na „opšti progres“.

Iza njih nema ničega, oči traže markicu sa cenom, gradiraju.

I jedni i drugi su prokljuvili da je život u suštini besmislen i surov, da postoje neminovnosti od kojih moraš da se kloniš, da ih navedeš na svoju vodenicu ili da propadneš. To je sve. Ima mnogo vrednijih stvari, ali oni se rugaju oblacima na horizontu, za njih postoji samo ono što zvecka u džepu. Pogledi su nam se ukrstili. Ona gleda kroz mene, a dete bode gumenu lutku ključevima. Kako bih samo voleo da imam direktnu liniju sa režijom. Viknem, „Houston we have a problem!“, i bum, nema je, a moj dan teče kao da ga nikada nije ni dodirnula. Ništa, vežbam, pokušavam da mi lice ne izgleda umorno.

Dosta za danas.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.