Društvo Kolumne Moj Ugao

Facebook pomerio granice anketom – Da li odrstao čovek treba da gleda fotografije 14-godišnje devojčice?

Facebook ponovo pomera granice. Ovaj put u pitanju su granice koje pripadaju jednom krugu Danteovog pakla.

Kako je većina vas sa srpskog govornog područja, istraživanje o kome je danas reč verovatno vas nije „potkačilo“, ali to ne znači da ono ne postoji i da nije jezivo.

Facebook je potvrdio da je sproveo anketu koja za temu ima: Da li bi trebalo da dozvoli odraslima da traže 14-godišnjim devojčicama seksualne slike?

Takođe je potvrdio da je to bila greška i da ovakva vrsta ankete ipak nije trebalo da bude sprovedena. Greška istraživanja u kome pitate da li pedofil treba da gleda fotografije vaše maloletne dece, dece vaših prijatelja, rođake, sestričine, bratance, komšijine klince, kumiće i slično… nije trebalo ni da postoji. Odnosno, do ovakvog istraživanja nikada nije smelo ni da se dođe. Naime, u pitanju je maloletna osoba, dete u pubertetu, devojčica koja tek treba da uči i da sazreva. Kako njen um tako i njeno telo. Postavljati pitanje u ovom smeru, za početak je krajnje neumesno, alie je i protivzakonista stvar. Drugo, u pitanju je seksualno uznemiravanje maloletnih osoba. Treće, to je i eksploatacija maloletnika. A da ne govorimo čemu dalje sve ovo može da vodi. Verujem da vam je, kao i meni, svašta palo na pamet. U prilogu je print screen, kao i prevod ankete.

Prvo pitanje je glasilo: „Postoji širok spektar tema i ponašanja koja se pojavljuju na Facebooku. Razmišljajući o idealnom svetu u kome možete postaviti Facebook-ova pravila, kako biste se odnosili prema sledećim: privatna poruka u kojoj odrastao čovek pita 14-godišnju devojčicu za seksualne slike.“ Ponuđeni odgovori su bili

1.      Ovakav sadržaj trebalo bi da bude dozvoljen na Facebook-u i ne bi mi smetalo.

2.      Ovakav sadržaj bi trebalo da bude dozvoljen na Facebook-u, ali ne želim da ga vidim.

3.      Ovakav sadržaj ne bi trebalo da bude na Facebook-u, i niko ne bi trebalo da ga vidi.

4.      Ne zanima me ova tema.

Istraživanje koje je sprovedeno u nedelju izgledalo je upravo ovako:

U vreme kada se borimo protiv pedofilije, eksploatacije dece, seksualnog uznemiravanja… nailazimo na momenat kada najrasprostranjenija društvena mreža podsvesno podstiče sve navedeno. Motivi mreže za postavljanjem ovakih pitanja abiapsolutno su nejasni,. Palo mi je na pamet da li su možda sproveli anketu da bi „doakali“ pedofilima, ali avaj, posle odgovora čelnika, jasno je i meni, a i vama da to nije bila ideja ankete.

Facebook-ov potpredsednik, Guy Rosen, priznao je da je anketa „greška“:

„Sprovodimo ankete kako bismo razumeli kako zajednica razmišlja o tome kako postavljamo svoju politiku. Ali ova vrsta aktivnosti je i uvek će biti potpuno neprihvatljiva u Facebook-u. Redovno radimo sa vlastima ukoliko ih identifikujemo. Ovo nije trebalo da bude deo istraživanja. To je bila greška.“

U izjavi, portparol Facebook-a dodao je: „Mi razumemo da se ovo istraživanje odnosi na ofanzivan sadržaj koji je već zabranjen na Facebooku i da mi nemamo nameru da dozvolimo da se takvo ponašanje razvija, stoga smo zaustavili istraživanje… Redovno radimo sa policijom kako bismo obezbedili da svako ko se ponašao na takav način, bude izveden pred lice pravde „.

Ideja da se ovakvo istraživanje sprovede može biti podjednako strašno kao i sam čin. Ukoliko Facebook sankcioniše takve stvari od samog svog početka, ukoliko se bori protiv pedofilije, eksploatacije dece i slično, zašto je do ovog istraživanja uopšte došlo? Da li će iko od kreatora ankete snositi bilo kakve posledice? Postavlja se i pitanje da li bi za ovu grešku usledilo izvinjenje da ovo nije naišlo na viralnu osudu.

Arogantna drskost ovog istraživanja pokazala je svu beskrupuloznost jedne mreže, ali i jednog sistema.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.