Kolumne

Dajte narodu hleba i Izbora

Zakon ponude i potražnje je ono što vlada tržištem i, osnovni zakon poslovanja. Prodaješ ono što se traži. A mi tražimo život, ili barem privid života. Političari su ti koji nam privid obećaju. I tako iz godine u godinu, u krug. Nikad boljeg života, ali uvek boljih obećanja.

Interesatno mi je kako mi, kao narod, brzo zaboravljamo? Čudna smo nacija, i živi primer smo amnezije. Iste Njuške nam iz godine u godinu obećavaju iste stvari, govore iste laži, na isti način nam izvuku tepih ispod nogu, a mi nikako da se opametimo.

Šta više, uvek im iznova dajemo poverenje u nadi da će ovoga puta biti drugačiji. A to poverenje je jedino što nam je ostalo, i to je u ovim vremenima najskuplja stvar koju nekome možete pokloniti. Ali mi smo od poverenja napravili bagatelu, jeftinu prostitutku koja ne bira mušterije jer je očajna i mora da preživi dan.

Evo opet najavljuju nove izbore – krsnu slavu svih Srba i najveći događaj u državi. Svi će obući svoja najbolja odela, izvaditi iz fioka svoje najslatkorečivije rečenice, uvežbati najblistavije laži, a nacija će sedeti ispred svojih televizora, ne trepćući, puštajući da im obećanja leče rane koje su ta ista obećanja i napravila.

Cirkus ponovo dolazi, i ponovo će se odigrati predstava za pamćenje. Od drugorazrednih klovnova ćemo napraviti umetnike svetske klase, i sve to od našeg novca. Ponovo ćemo se za slavskim i porodičnim trpezama deliti na „naše“ i „njihove“, ne shvatajući da se svi kuvamo u istom loncu splačina koji će na kraju biti ili prosut ili ostavljen da ga pojedu kerovi željni prevlasti u čoporu koji niti zna gde ide niti mu je to bitno.

Srbija je žena koja vapi za sigurnom kućom. Žena maltretirana i zlostavljana, ali žena koja nikako da se opameti. Srbija je ona žena na koju se pijani muž navali i, ne smo da je maltretira, nego joj traži da mu prizna da joj je on najbolji do sada. Srbija mora naći način da se zaštiti sama od sebe, da se pogleda u ogledalo i kaže „Dosta je bilo!“. Manjak samopouzdanja stvara taj, gore pomenuti, višak poverenja, a višak poverenja nas vodi u provaliju iz koje se ne možemo iskobeljati već decenijama. Do te provalije dovele su na naše vođe, ali je tužna istina da smo mi ti koji svojevoljno u nju uskaču: „Sam pao – sam se ubio“.

ogledalo1I taj prst, koji sve ovo vreme traži da se uperi u krivca, kad tad će morati da se okrene i stavi na čelo nacije. Do tada će samo bespotrebno stajati u vazduhu, a krivca ćemo videti samo u ogledalima. A od ogledala ne možemo pobeći, niti ga možemo slagati. Ogledalo pokazuje ono od čega bežimo sve ove godine, ogledalo pokazuje istinu, i nas same.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.