Kolumne

A šta deca imaju?

Trideset. Moja generacija nema toliko svećica na torti ove godine, koliko ima kultna emisija za decu Fazoni i fore. Zidinama dvorca Fantast nedavno je odjekivala rođendanska pesma, koju su pevali optimistični akteri, stari i novi. Verujem da su i jedni i drugi pri gašenju svećica zamislili istu želju – povratak davno izumrlih kvalitetnih dečijih sadržaja na male ekrane.

Koliko dugo ne štitimo odrastanje dece zapitao se i autor emisije Ljubivoje Ršumović. Pitaju se to mnogi, odrasli u vreme Priča iz nepričave, Nevena, Kocke kockice i Ace poštara, koji godinama unazad šaltajući televizijske programe nailaze na sve siromašnije dečije sadržaje. Ako na njih uopšte i naiđu.

Svet je veliko globalno selo, reče Makluan ’60ih godina prošlog veka. Uvezli smo rijalitije, kič emisije i sve ono što zabavlja – jer zabava je najjeftinija, a najtraženija i najisplativija. Kvantitet uspešno trči maraton, dok kvalitet zadihano posustaje.U okviru anketiranja trećina roditelja u Srbiji navela je da ne zna koje programe prati njihovo dete, koje postaje još jedan prazan, nerazvijeni izdanak nezaustavljive globalizacije.

Javni servisi imaju zakonsku obavezu da emituju programe za decu. Međutim, taj program je osiromašen i često nezanimljiv. Pri anketiranju, deca su mahom izjavila da se u većini slučajeva opredeljuju za strane programe i emisije, jer naši ne nude ništa novo: „Volela bih da nema nasilja, laži i monstruma, već nešto primereno dečijem uzrastu; dobre emisije su retke i zato deca provode vreme za kompjuterom; volela bih da se na dečijim programima daju i emisije koje su i za stariju decu, a ne samo za male; premalo igranih serija za decu i naučnog programa“… Kažu da epizode Sunđer Boba znaju napamet. Što im i nije za hvalu. Emisije o zdravom načinu života i pravilnoj ishrani izumiru. A mi se utrkivali ko će pojesti više od dva tanjira spanaća za ručak i imati mišiće kao Popaj. Ponosno smo grickali šargarepu, jer ćemo imati dobar vid i bistar um kao Duško Dugouško. Sad kada dobro vidimo i još bolje mislimo, pitamo se da li će naša deca ići rame uz rame sa dvadeset prvim vekom dobrog vida, bistrog uma i zdravog duha. Pitamo se kako je to moguće, kad Sunđer Bob umesto spanaća, jede hamburgere.

Kad ne možemo protiv novog trenda, pridružimo mu se što bezbolnije. Poput Ršumovića, koji je uz dobre ljude, istomišljenike i RTV probio led, jer su druga vremena donela neke druge fore i fazone. Sam u kući ove zime neće biti jedina praznična zanimacija. Petnaest polučasovnih epizoda, pod vođstvom Mirjane Karanović i mnogih drugih slavnih glumaca, ispuniće smehom prazničnu atmosferu. Značaj sporta će u novom serijalu preneti idoli mladih poput braće Grbića i Novaka Đokovića, a isto važi i za odeljak „Vesti iz nesvesti“, gde će poznata TV lica imati istu ulogu koju su nekada imali Oliver Mlakar, Mihajlo Kovač i Duško Bogdanović.

Radio televizija Vojvodine može se pohvaliti tihom revolucijom. Posle četrdeset godina postojanja, kao da se ponovo rodila. Rodila se ponovo svest da je igra imperativ svakog detinjstva. Da li deca danas imaju tu privilegiju da budu deca? Oni će ,kad porastu, tvrditi da su to i bili. Generacije odrasle šezdesetih,sedamdesetih i osamdesetih odlučno odmahuju glavom. Kažu,pluskvamperfekat. Prezent je drugačiji, ali ne i sasvim pesimističan. Naprotiv – krajnje je realističan. Potrebno je samo da promenimo ploču. Šta ima dete tranzicije od Vašeg „Eh, kako je to bilo kad smo mi bili mali“? Samo nerazumljiv osećaj krivice, iako krivica što raste u dobu ajped-detinjstva nije njegova. Poenta nije ugasiti mu TV i baciti tablet u kantu za đubre, već mu dati kvalitetan program. Preuzmimo krivicu i počnimo se ozbiljno baviti decom, jer na njima svet ostaje. U međuvremenu, napravimo od tog sveta lepše mesto za odrastanje.

Kukavice kukaju, vitezi se bore

A šta deca imaju? Fazone i fore…

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.