Intervjui Srbija

Zoe Kida – Atelje Petlja: Konačno radim za sebe, to je najbolji osećaj na svetu

Pevačica benda „Zemlja Gruva“ za manje od dva meseca uspela je da napravi pravo malo čudo u srcu Dorćola. Sa prijateljicom, renomiranom kreatorkom, Tijanom Cvetković, otvorila je modni atelje, koji je za kratko vreme šarmirao Dorćolce, ali i sve koji uđu „samo da vide“, pa obavezno nešto pazare. Beograd je, u vidu koncept radnje, dobio carstvo perli, mašni, šarenih haljina i majica, puno unikatnih detalja, simbolično nazvano „Petlja“.

IMG_0335

Zoe, za nepuna dva meseca tvoj život se potpuno promenio i sada si, pored muzike ostvarena i na jedan drugačiji, poseban način. U šta si se to upetljala?

Ovaj novi put je pronašao mene i čuda su se desila za mesec dana. Shvatila sam da je svaki dan dovoljno dugačak da se urade velike promene. Skupila sam petlju da krenem na jedan novi put koji je drugačiji od svega što sam do sada radila. Zajedno sa prijateljicom, dizajnerkom Tijanom Cvetković otvorila sam koncept radnju.  Ime radnje mnogo govori o autorkama, zove se nikako drugačije nego „Petlja“.

Osnovni brendovi ateljea „Petlja“ su Tijana Cvetković haljine i majice sa potpisom ŽENA DETE. Reci nam nešto više o njima.

Tijana Cvetković je afirmisana dizajnerka čiji je zaštitni znak oslikavanje garderobe. To su unikatni komadi neobičnih krojeva koji su namenjeni kreativnim ženama koje vole modne izazove. Moj brend se zove ŽENA DETE jer to ime na najbolji način opisuje moju prirodu. Žena dete za sada potpisuje majice i lejzi begove.

petlja1

Svaki model majice tvog brenda ima posebnu poruku i zaštitne likove u vidu velikih muzičkih imena. Zašto si u celu priču upetljala baš njih?

Superstarovi za koje sam izabrala su velike muzičke figure koje izuzetno poštujem i koji su mnogo uticali na pop kulturu i svetsku muzičku scenu. To su Dejvid Bouvi, Prins i Boj Džordž. Svaka majica ima svoju duhovitu ili esklamativnu izjavu. Ove majice su moje prve kreacije i vrlo sam ponosna.

Nemoguće je ne primetiti jedinstveni enterijer ateljea. Tu su staklene police na točkove, unikatni sanduci, čak i šumske grane na kojima se baškare vešalice sa stvarima i nakit. Kako ste ga stvarale ti i tvoja saradnica Tijana?

Enterijer je stvoren u hodu i bez unapred smišljenog koncepta. Tijana i ja smo ponosne na to što smo uspele da stvorimo izrazito neobičan, jedinstven, topao ambijent od prostora koji je bio vrlo običan. Imamo sličan ukus i vrlo sam lako došle do rešenja. Stvari za radnju smo nalazile na stovarištima, neke smo donele od kuće, neke smo dobile. Dosta stvari je promenilo svoju prvobitnu funkciju. Dosta se farbalo i crtalo. To je bio najkreativniji i najintenzivniji mesec u mom životu. Najvažnije je da smo dobile rezultat koji je prevazišao sva naša očekivanja.

petlja3

„Petlja“ se nalazi u vrlo primamljivom delu Dorćola. Imate li već profilisane kupce i ko vas najviše posećuje?

„Petlja“ se nalazi u Višnjićevoj ulici, za mene najlepšoj ulici na Dorćolu. To je divna, svetla ulica sa mnogo života, šetača, dece, pasa. Naši kupci i posetioci su kul ženske koje ne vole klišee, koje cene originalnost i inovativnost. Lepo je što su to žene različitih generacija.

Do sada ste dobile mnogo pohvala. Da li vam ljudi daju i konstruktivne kritike i koliko tebi i Tijani to znači?

Svaka kontruktivna sugestija i savet su korisni, pogotovo sada kada smo na početku. Volimo da osluškujemo kupce i da čujemo konkretne zahteve.

petlja4

Pored brenda ŽENA DETE, atelje od nedavno u ponudi ima i lejzi begove koje ti ručno radiš i to u samoj radnji. Koliko je vremena potrebno  da bi se napravio jedan?

Uhh, pa zavisi od toga koliko je komplikovan kroj.  U proseku od tri do šest sati. Lejzi begove sam krenula da radim pre devet godina i tada se moja mala radionica zvala Poslastičarnica fotelja- „Chokonut“. Radila sam online porudžbine i imala sam posla preko glave. Kada sam shvatila da je vrag odneo šalu i da ne mogu da zadovoljim potražnju, „Zemlja Gruva“ se zahuktala i ja sam zamrzla svoj mali biznis. Sada je došao trenutak da ga obnovim.

Najbolji savet koji ste ti i Tijana dobile do sada je..?

Da novac koji zaradimo uložimo u posao. Posao se gradi polako i dobit se dobija lagano. Brzo zarađeni novac je obično kratkog daha.

DSC_3544

Kako izgleda raditi za sebe?

To je najbolji osećaj na svetu. Odgovoran, naporan posao, ali najslađi u svakom slučaju.

Za AdriaDaily

Jelena Zorić

Foto: Aleksandar Rudić / Fabrika fotografa

Atelje Petlja

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.