Intervjui Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Željko Subašić: Neizbežno na domaćim konferencijama “Ja tebi vojvodo, ti meni serdare”

Subašić Željko je zanimljiva ličnost iz više razloga. Profesionalno se bavi jako odgovornim poslom, pozitivac je po prirodi, boem, hedonista, PR… Nema dlake na jeziku i sve što ima da kaže saopšti veoma jasno i direktno. Zbog toga zna da izazove lavinu komentara na društvenim mrežama. Uvek pogađa suštinu situacije. Vlasnik LBS TEAM agencije, konsultant i predavač u oblasti digitalne komunikacije, posebno za analizu sadržaja na društvenim mrežama i kriznim komunikacijama na webu. Osnivač www.tvitni.me servisa ali i bloger. Poseduje dugogodišnje iskustvo u radu sa mnogim svetski poznatim kompanijama, a u Srbiji ga svrstavaju u pionire digitalne komunikacije. Zna i ono što vi sami ne znate o sebi na internetu. Voli Partizan i navija svim srcem. Sa nama je pričao na neke poslovne i životne teme… Ah da… Prati ga i preko 5000 žena na Facebook-u. Mašala…

Željko mnoge stvari su se promenile dolaskom interneta. Šta je po tebi najveća promena I zašto?

Obzirom da je internet davno došao, više se i ne sećam samih početaka. Danas je mnogo više vizualizacije, više se koriste foto i video materijali za samu komunikaciju. Mnogo pre interneta je neko rekao da slika govori više od hiljadu reči. Danas se to koristi masovno u komunikaciji i to je sa jedne strane dobro. Sa druge strane, format današnje komunikacije, koji se sve više ograničava na mali broj karaktera, od nas se jedne strane pravi da učimo da se što kraće izražavamo i kažemo suštinu, a sa druge strane od nas pravi nepismene ljude, koji ne iznose svoje emocije, koje su suština života. Kako na internetu tako i u stvarnom, svakodnevnom životu. Nekada smo imali društveni život na mrežama koji se dešavao na raznim ICQ, MSN I drugim servisima za razmenu poruka, a i forumima, koji su bili veoma popularni. O tome smo davno pričali Miloje Sekulić, Dragan Varagić i ja u jednom intervjuu koji smo dali Tanji Tatomirović: SMEMO LI DA ZANEMARIMO FORUME? Na kraju, danas je jedna obićna taraba (#) dovoljna da učini dostupnost onoga što želite da kažete, pa je tako daleko pomerila granice vidljivosti. Danas je internet način života. Danas si nevidljiv ako ne živiš internet. Danas nemaš svoju privatnost ako živiš internet. Danas smo i bogatiji i siromašniji sa internetom.

Željko Subašić
Željko Subašić

Radiš izuzetno ozbiljan posao na svetskom nivou. Da li je teško ispratiti trendove, zakone, običaje poslovanja poslujući iz Srbije?

Bez praćenja trendova I to na satnom nivou, danas ne možeš ozbiljno da se baviš ovom industrijom. Stvari se menjaju brzo i teraju nas da budemo u toku sa svakom promenom. Ono što je mnogo veći problem u Srbiji, to je između ostalih stvari koje nam nedostaju, i nemanje želje, znanja i, pre svega novca od strane onih koji bi trebali da koriste pogodnosti koje internet pruža u domenu marketinga, ali i edukacije. Već duže vreme pričam kako je došlo doba da mi koji se bavimo digitalnim marketingom, komunikacijama, moramo promeniti način rada. To sa naše strane zahteva daleko više angažovanja u pravljenju kvalitetnog sadržaja i podizanja vidljivosti klijenata. Sa druge strane, to više ne može da košta kao do sada, kada i “komšijin mali” vodi naloge jer je to lako i jednostavno. Uz to, algoritmi samih društvenih mreža su se dosta izmenili. Sadržaji više nisu vidljivi bez plaćanja. Što ne znači da je dovoljno samo oglasiti neku akciju I završiti posao. Rad iza toga, komunikacija sa fanovima i ljubiteljima brendova je mnogo važniji. Generalno, mnogo toga se promenilo I to trebaju da shvate sve strane u internet životu – kupac, prodavac, a i mi koji smo spona svega toga. Na kraju krajeva, nema transparentnijeg poslovanja od interneta. Sve je merljivo i vidljivo. Ono što bi trebalo da određuje kvalitet rada je ROI (Return on investment)

Koliko je danas teško se sačuvati od piraterije? Kako dalje?

Željko Subašić
Željko Subašić

Moja teorija je da su pirateriju i izmislili najveći internet moguli, jer je tu ogroman crni novac. Da postoji volja da se piraterija smanji u velikoj meri, provajderi interneta bi uz donošenje adekvatnih zakona jednostavno zabranili pristup deliocima piratskog sadržaja. Ovako se sve svodi na umanjivanje štete, i tu je kraj. Danas je moguće smanjiti broj piratskih linkova, ali to je samo borba sa vremenom da bi se autorski sadržaj što više prodao i naplatio, i to je to.

Aktivan si i istaknut član internet zajednice u Srbiji. Mnoge konferencije su imale prilike da te čuju a na mnogima si bio gost. Kako vidiš takve vrste okupljanja, šta nam donose a šta kriju?

Lično pozdravljam konferencije, mada nisam redovan na većini. Moj doživljaj konferencije je prilika da se vidim sa ljudima iz branše, sa prijateljima sa kojima se inače retko susrećem. Da razmenim iskustva, pokušam da napravim neki novi kontakt ili posao, što je suština mojih odlazaka. Ono što je neizbežno na domaćim konferencijama, to je da pozivi i dalje često idu po onoj narodnoj “Ja tebi vojvodo, ti meni serdare”, što same konferencije ograničava. Ali, iskreno se nadam da će i to vremenom prestati i da će organizatori više pažnje poklanjati ljudima koji zaista imaju šta da kažu, čak i ako postoji lični animozitet između oganizatora i predavača. Tek tada će konferencije biti podignute na profesioalni nivo, sa minimalnim šansama da neko prigovori organizatorima.

Koliko je teško zarađivati od interneta? Može li pojedinac svojim angažovanjem da živi od tweetanja, fejsbukovanja ili blogovanja?

Danas nije lako zaraditi novac ni u jednom poslu, pa tako ni na internetu ne postoji fioka, koja čeka da stavite ruku u nju i uzmete koliko vam treba. Pojedinci mogu da zarade, ali to jer daleko od masovnosti. Čak I ti pojedinci do novca ne dolaze lako, tj. potreban je ogroman rad, trud, znanje, da biste uspeli da unovčite sebe. U svemu ovome je bitna stvar šta je kome dovoljno za život i koja količina novca je znak da ste počeli da zarađujete. Ako ste zadovoljni da mesečno dobijete patike, karte za bioskop ili ručak u nekom restoranu, onda ja nemam odgovor.

Tvoj sfera interesovanja su i odnosi sa javnošću. Gde smo u odnosu na okruženje? Koliko je danas to cenjena ili precenjena pozicija?

Mislim da su odnosi sa javnošću jedan od najznačajnijih poslova, kojim svaka kompanija mora da se bavi. Ne da se bavi da bi imala PR-a, nego radi neophodnosti komunikacije. Moram da priznam da sam se malo udaljio od PR-a, a već duže vreme nisam aktivan kao član DSOJ-a, jer se bavim nekim drugim stvarima. Ali svakodnevno sarađujem sa PR agencijama, i jednostavno bez naše simbioze ne postoji kvalitetan rad i nastup na internetu. Jedno prati drugo, PR i digitala su sijamski blizanci, ne smeju se razdvajati. PR je ozbiljan posao i kao takav je veoma važan. Kvalitet je na prvom mestu i radujemo kad vidim da se pojaljuju nove agencije. Dugo smo bili taoci monopola u ovom delu posla, što svakako nije bilo dobro.

Željko Subašić
Željko Subašić

Kada možemo da očekujemo tvoju zbirku pesama? Gde pronalaziš inspiraciju za svoja dela?

Uf, ovo je pitanje na koje nemam precizan odgovor. Moje pisanije je deo mene, ja ne pišem o drugim svetovima. Sve je lično. Da bih pisao, potrebna je inspiracija, koju ja već duže vremena nemam. Mislim da je krivac za to svakodnevica u kojoj večina nas živi. Zagađeni smo lošim vestima, to je evidentno. Emocije su nam skrajnute, ne umemo da volimo, ili umemo, ali na neke nove načine. Iskreno, sve manje se snalazim u svemu. Emocije su se skratile u tvit, a 140 karaktera je malo za pesmu. Možda ako jednoga dana uspem u poslu i odem da živim negde na moru, možda tada iz mene izađe sve skriveno. Do tada, čitajte neke nove klince, ja ću se vratiti kad me prođe praznina.

Tvoj životni moto je?

“Ako pustiš da te nosi voda, nikada nećeš stići do izvora.”- (P.S.)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.