Intervjui Srbija

Džek Dimič: Svaki glumac ima svoj pristup i način rada

Željko Dimić (AKA Džek Dimič) je jedan od najboljih i najpoznatiji srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac u Holivudu. Diplomirao je glumu na Institutu za teatar i film „Li Strazbergˮ u Njujorku 2001. godine, u klasi Majkla Margote. Do sada je odigrao više od 80 uloga.

(Fotografija: Željko Dimić (AKA Džek Dimič); „IMDB”, Esben Melbye)

Više puta ste, nažalost bezuspešno, pokušavali da upišete glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Ipak, odlučili ste da odete u inostranstvo i u Njujorku ste 2001. godine završili čuveni Institut za teatar i film „Li Strazbergˮ, na kojem su, između ostalih, diplomirali i: Al Pačino, Armand Asante, Dastin Hofman, Džejms Din, Merilin Monro Da li se sada, gledano iz ove perspektive, kajete što niste upisali glumu u Srbiji? Koliko Vam je to dalo snagu da nastavite da se borite za onim što ste odabrali kao svoju profesiju?

Naravno da mi je tada bilo žao što nisam primljen na FDU. Sada bi mi bilo, možda, više žao da su me primili. Bolje je ovako.

Mislim da se u životu sve dešava sa razlogom. Jednako je važno pobeđivati i podnositi poraze. Nakon poraza, koliko god da su za nas loši, postajemo jači i otporniji, a pobede, koliko god da su dobre, često znaju i da kompromituju.

Možete li mi opisati princip metodske glume u pet reči?

Istinit, detaljan rad na karakteru. To se odnosi na ulogu koju glumac dugo sprema prije nego što izađe na scenu ili stane pred kamerom.

Na našim dramskim fakultetima često govore da ako ne postanete glumac do 21. godine, posle je kasno. Znate li zašto tako obeshrabruju mlade talente?

Odgovor na ovo pitanje potražite kod onih koji to tvrde. Ograničavanje bilo koga, u bilo čemu, po sopstvenom nahođenju, uglavnom dolazi od onih koji se plaše izazova i samog života. Primljen sam na Institut za teatar i film „Li Strazbergˮ kad sam imao 32 godine, a diplomirao u 36. Do danas imam 64 uloge iza sebe. Imam 51 godinu i da su me tek sada primili na ovaj Institut, ponovo bih bio srećan i zahvalan što imam privilegiju da se školujem za posao koji volim.

Živimo i postojimo dok se borimo za ono što volimo i što nas čini srećnim! Bez obzira o čemu se radi. Kad ta borba prestane, tada umiremo prvi put ‒ pre fizičke smrti.

(Fotografija: Željko Dimić (AKA Džek Dimič); „IMDB”, Esben Melbye)

Koja je najveća zabluda o američkom snu?

Ne znam. Nikada nisam živio u zabludi.

Da li profesija bira ljude ili pak oni biraju nju?

I jedno i drugo. Najbolje je kada se nađu na istoj raskrsnici i krenu u istom pravcu.

Kako izgleda jedan glumački radni dan u Holivudu ‒ prirpema predstave na Brodveju, snimanje serije ili filma u poznatim američkim studijima?

Ovdje se mnogo radi. Moj dan na snimanju ili na probama je posvećen ulozi koji radim. Trudim se da maksimalno koristim vreme i posvetim ga tom liku.

Svaki glumac ima svoj pristup i način rada. Ja „služimˮ ulozi koja „služiˮ predstavi, filmu ili seriji. A svi zajedno „služimoˮ narodu, to jest publici!

Jeste li za snimanje nekih scena koritili pomoć kaskadera ili volite da rizikujete, te sami obavljate riskantne zadatke?

Uglavnom radim sve što moja uloga zahteva od mene psihički, duhovno i fizički. Ne volim kad neko radi moj posao. To mi se samo jednom desilo kad mi nisu dozvolili pad sa deset metara visokog mosta u reku, u seriji „Havaji 5-0ˮ, koju sam radio u Honoluluu.

(Fotografija: Željko Dimić (AKA Džek Dimič) kao Nikola Tesla, 2017; „IMDB”)

Zašto ste kao pseudonim odabrali Džek Dimič?

Moj profesor glume i moj mentor, Majkl Margota, čovek koji me je primio na klasu, predložio je da uzmem scensko ime Jack Dimich.

To je samo za potrebe moje profesije. Legalno i privatno sam uvek bio i biću Željko Dimić, jer nikad nisam hteo da menjam ni svoje ime ni svoje prezime.

U filmu „Loše ponašanjeˮ (2014) glumili ste sa sada jednom od najpoznatijih i najlepših svetskih glumica i pevačica Selenom Gomez. Kakva je Selena kao saradnica?

Odlično smo sarađivali na snimanju filma „Loše ponašanjeˮSelena Gomez, Elizabet Šu, Dilan Makdermot i ja. Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa takvim profesionalcima! Film jeste odlična komedija, u kojoj igram Vitoldu, lokalnog kriminalca iz Los Anđelesa, sa kojim Selenin lik i njen dečko ulaze u sukob.

Selena je veoma draga osoba i veliki profesionalac. Prošle godine bio sam gost na njenom snimanju muzičkih numera za „Uživo subotom uvečeˮ („SNLˮ). Zaista sam uživao slušajući je.

(Fotografija: Željko Dimić (AKA Džek Dimič) kao Gavril, 2016; „IMDB”)

Hoćemo li Vas uskoro gledati u nekom novom projektu?

Prošlog meseca sam završio snimanje druge sezone serije „Start-upˮ u Portoriku, u kojoj tumačim lik Gavrila, plaćenog ubice, a imao sam i gostujuću ulogu, Al Hejz iz Nju Džerzija, u seriji „Monsters Inside Meˮ za „Diskaveri kanalˮ.

Takođe, početkom juna sam potpisao predugovor za glavnu ulogu u filmu „New Wandercliffˮ, u kojem ću tumačiti lik Nikole Tesle. Snimanje će početi sledeće godine u Moskvi, u režiji Sergeja Karpuhina, a bavi se emotivnim delom Teslinog života, koji govori o neostvarenoj ljubavi sa Ketrin Džonson ‒ ženi koja ga je mnogo volela. Produkciju će raditi Ruska nacionalna televizija i Ministarstvo kulture Rusije.

Kako vidite svet pozorišta i filma za 50 godina?

Uz ovako brz tehnološki napredak teško je predvideti šta će se desiti sa filmskom umetnošću za 50 godina.

Što se tiče pozorišta, mislim da će ono i dalje biti najveći izazov i zadovoljstvo, kako za glumce, tako i za publiku.

(Fotografija: Željko Dimić (AKA Džek Dimič), 2017; „IMDB”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.