Intervjui Srbija

Vuk Ršumović: Za 50 godina će, verovatno, postojati kompjuterski generisani glumci

Vuk Ršumović je srpski dramaturg, scenarista, reditelj i producent. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pored dramaturgije, studirao je i analitičku psihologiju u Beogradu i Cirihu. Dobitnik je mnogih značajnih domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

(Fotografija: Vuk Ršumović, 2015; „SAE Institute Belgrade”)

Vaš film „Ničije dete”, čiji ste reditelj i scenarista, postigao je međunarodni uspeh. Da li je bilo teško napraviti jedan ovakav film znajući da se zasniva na istinitom događaju?

To je jako teško, pogotovu ako ste debitant. S druge strane, dodatni problem predstavlja to što su mogućnosti za finansiranje filma u Srbiji ograničene, a vi, kao početnik, morate da zadobijete poverenje komisije kako bi vam dala novac. Bilo je potrebno sedam godina da napravim film „Ničije dete”, pa je i to, donekle, doprinelo njegovom ogromnom uspehu.

Glavnu ulogu poverili ste mladom, talentovanom Denisu Muriću. Koliko Vam je bilo potrebno vremena da odaberete glumca koji će igrati lik Harisa?

Imao sa priliku da na kastingu vidim puno dece, a samim time bilo je potrebno i puno vremena da odaberem glavnog glumca. Sticajme nekih okolnosti, Denisa sam upoznao dve nedelje pre početka snimanja filma, pa su se tek tada, konačno, „poklopile sve kockice”. On je fantastičan mladi glumac!

(Fotografija: Ljubivoje i Vuk Ršumović, 2014; „Telegraf”)

Kako biste opisali odrastanje uz našeg poznatog poesnika Ljubivoja Ršumovića? Naravno, iz perspektive njegovog sina.

On je već decenijama poznat pisac, što je meni u životu činilo samo dobro, ali i menjalo način na koji me ljudi doživljavaju. Bilo je divno i kreativno! Mislim da je privilegija to što sam pored sebe, kao dete, imao nekog ko piše za decu i u potpunosti razume njihov način razmišljanja.

Koje doba u filmskoj industriji smatrate najboljim?

Po mom mišljenju to je „zlatno doba Holivuda”, to jest američke kinematografije, negde između ’30-ih i ’40-ih godina prošlog veka.

Kako vidite svet filmske umetnosti za 50 godina?

To je jako teško predvideti. Trenutno se u svom filmu bavim time kakva će biti naša politička budućnost u sledećih deset godina. Verovatno će postojati kompjuterski generisani glumci, te ćete moći ponovo da snimate filmove sa Merilin Monro, Hamfrijem Bogartom, Ketrin Hepbern

(Fotografija: Vuk Ršumović, 2014; Magazin „BH dani”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.