Intervjui Srbija

Vladimir Kovač – Za mala i srednja preduzeća u Srbiji ima mesta

Vladimir Kovač, jedan od osnivača Webiz konferencije otkriva nam zašto su mala i srednja preduzeća njegova niša i da li za njim ima mesta na internetu, kao i to koliko je poslovna edukacija bitna u razvoju jedne kompanije.

Vladimire, koliko si dugo u online komunikacijama i zašto si baš u ovim vodama?

Internetom i digitalnim komunikacijama se bavim poslednjih pet godina, i kako stvari stoje, još dugo ću plivati digitalnim vodama. Kada vam se digital jednom uvuče pod kožu, ne pušta vas! Marketingom se bavim od 2000. godine, ali sam prvih osam, devet godina uglavnom bio fokusiran na offline marketinške kanale, pretežno na print. Kada je počela ekonomska kriza, male marketinške agencije su to prve osetile na koži, a ja sam shvatio da moram da nađem novi put. Izbor je pre pet godina pao na digital upravo zbog neophodnosti da se prilagođavamo prilikama i poslovnom okruženju koje se konstantno menja. Sada znam da je digital bio pravi izbor!

Šta je Webiz, kome je namenjen i kako ova konferencija može da nam pomogne?

Nakon četiri godine postojanja Webiz predstavlja jedan veliki projekat. U suštini, Webiz ima za cilj da promoviše internet kao tržište i kanal komunikacije, da edukuje što veći broj, kako mladih tako i postojećih privrednih subjekata, na temu digitalnog poslovanja i marketinga, tehnološkog preduzetništva i na kraju da promoviše internet kulturu. Naš predstojeći događaj, koji je i povod ovog našeg razgovora, namenjen je pre svega privrednicima i preduzetnicima, sa ciljem da ih uputi na koji način da budu adekvatno prisutni na webu, kako da koriste prednosti digitalnih komunikacija i digitalnog marketinga.

Zašto baš Subotica?

Najveći razlog zbog kojeg je izbor pao baš na Suboticu je sam hotel Galleria, koji je već drugu godinu zaredom domaćin Webiza. Oni od početka rada koriste isključivo digitalne komunikacije i društvene mreže u promociji hotela, ali i Subotice kao turističke destinacije. Jedan su od prvih hotela koji je na tako profesionalan način izgradio dobru reputaciju uz pomoć interneta, a to je prepoznato i od strane inostranih medija. Takođe, sama Subotica je jako zanimljiva. Iako je kao i veliki broj drugih gradova bila pogođena ekonomskom krizom, gde su uništeni svi veliki privredni kompleksi, preduzetnički duh Subotičana je doveo do velikog razvoja malog biznisa.

za-medije-2
S obzirom na to da su teme iz oblasti internet marketinga, komunikacija, digitalnih tehnologija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji, da li se reklamirate i u offline medijima? Da li mislite da je internet kanal budućnosti ili mu treba još mnogo vremena?

Iako su teme koje ćemo obraditi na Webiz programu poslovne edukacije ‘’digitalne’’, svakako da koristimo i offline medije u promociji našeg događaja. To prvenstveno radimo zato što veliki broj privrednika još uvek nema dovoljno razvijenu svest o značaju prisustva na internetu i društvenim mrežama. Upravo oni su naša ciljna publika, a u tom slučaju, offline mediji su jedan od načina da dopremo do njih.

Koliko mala i srednja preduzeća prepoznaju internet kao svoju nišu i dajete li im konstruktivne savete kako ovaj kanal da iskoriste?

Sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja našu glavnu ciljnu nišu. U svakoj zdravoj privredi, mala i srednja preduzeća su nosioci privrednog razvoja, te smatramo da upravo edukacijom ovih subjekata pomažemo dalji razvoj ovog sektora. Sam program edukacije je i osmišljen i usmeren tako da mala i srednja preduzeća, ali i preduzetnici, maksimalno iskoriste prednosti koje daje internet, digitalni marketing i komunikacije. Vreme je da shvatimo da internet nije budućnost, već sadašnjost, tačnije nužnost za sve koji žele da opstanu u ovom dinamičnom poslovnom okruženju. Zbog toga ovogodišnja Webiz edukacija i nosi naziv “Kako da bolje poslujemo u digitalnoj sadašnjosti?”.

Koji vam je kriterijum odabira predavača?

Kvalitet. To je jedna od stvari oko koje ne pravimo kompromise. S obzirom na to da imamo nekoliko događaja godišnje, a pritom pratimo sva dešavanja na polju digitala u zemlji i regionu, pažljivo mesecima unapred biramo predavače i kompanije koje će imati svoje predstavnike kao učesnike i predavače.

Pored predavanja tu je i zabava. Imate li neku uspešnu priču, poslovnu saradnju koja je proizašla iz Webiz druženja i predavanja?

Networking je nešto čemu pridajemo dosta pažnje, jer želimo da naši događaji slušaocima daju benefite na više nivoa. Upoznavanje, ostvarivanje kontakata, razmena mišljenja i ideja su obeležje svakog našeg događaja. Kao primer bih naveo situaciju gde su se na našoj konferenciji u Zrenjaninu povezala dva štampara, jedan Beograđanin, a drugi Zrenjaninac, sa kompanijom koja je uvoznik promotivnih materijala. Sve tri firme su došle radi edukacije, a nakon upoznavanja na Webizu, sada uspešno sarađuju, dopunjuju se asortimanima i uslugama…

Koliko puta godišnje se održavaju ovi programi edukacije?

Webiz poslovna edukacija se za sada održava dva puta godišnje; marta meseca u Zrenjaninu, neposredno pred Webiz konferenciju, i novembra meseca u Subotici. Cilj nam je da sledeće godine organizujemo i treći događaj, koji bismo realizovali negde u centralnoj ili zapadnoj Srbiji, možda na Zlatiboru.

Postoji li jedna floskula, krilatica koju možemo pratiti kada je u pitanju internet, komunikacija i tehnologija, tj. šta biste poručili ljudima koji se bave ovim poslom?

Od početka koristimo Webiz moto koji glasi: Saznaj, nauči, primeni. Ovo se odnosi na potrebu za neprekidnim učenjem i usavršavanjem, kako bismo ostali u toku sa trendovima, ali i pokušali da budemo korak ispred drugih. To bismo poručili i vašim čitaocima, kao i našim slušaocima. A sve ostale informacije mogu se pronaći na http://www.edukacija.webiz.rs/

Photo: Aleksandar Jovanović

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.