Intervjui Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

“Visoki, bradati imigrant iz Nemačke, koji mnogo voli da jede picu i snima albume.“ – Marko Louis

Marko Louis je predstavio svoj novi album „Beskraj“. Shodno tome, popričala sam sa ovim fantastičnim momkom. Na ovom albumu se nalazi jedanaest pesama od kojih su devet dueti. Pored toga što peva, Marko se potpisuje i kao kompozitor, aranžer, dizajner zvuka. 

1. Kada bih postavila pitanje: ‘’Ko je Marko Louis?’’, koji bi bio tvoj odgovor?
– Visoki, bradati imigrant iz Nemačke, koji mnogo voli da jede picu i da snima albume. 🙂

2. ‘‘Shine on me’’ je singl kojim si se prvi put predstavio publici. Kako si se osećao kada je postalo viralno?
– Zapravo je “Shine on me” bio prvi singl sa kojim sam se predstavio kao solo izvođač. Pre toga sam izdao dva uspešna albuma sa bendom MaraQYa. Singl i istoimeni album “Shine on me” je veoma bitan i mogu da kažem da je to bio početak puta u pronalaženju svog istinskog zvuka. Cela pozitivna kampanja je nadmašila moja očekivanja i doprinela da se širi vibracija i zvuk. Reakcija i energija publike mi je dala najveću inspiraciju da započnem rad na novom albumu “Beskraj”.

3. Poznato je da si pre 2 godine objavio svoj prvi album. Šta je ono što razlikuje album ‘‘Beskraj’’ od prethodnog?
– Pre svega, za razliku od prethodnog albuma, “Beskraj” sam otpevao na srpskom jeziku. Od jedanaest pesama na albumu, deset pesama su dueti i kolaboracije sa različitim instrumentalnim i vokalnim izvođačima iz regiona i šire. Svaka pesma ima svoj kontrast i kombinaciju dve energije. Sve je počelo sa pesmom “Pašana” u saradnji sa divnim Božom Vrećom i tada sam rešio da ceo album bude obogaćen kolaboracijama i razmenom energije.

4. Da li misliš da publika ima prevelika očekivanja od tebe?
– Najiskrenije se ne opterećujem takvim stvarima. Dosta ljudi me je pitalo to pitanje. Sviđa mi se ako publika nešto očekuje, zato što sam siguran da će dobiti baš ono što nisu očekivali. 🙂

5. Koju pesmu najviše voliš da otpevaš svojoj publici?
– Od mojih pesama najviše volim da pevam “Shine on me” i “Pašana”, ali jedva čekam da podelim nove pesme sa novog albuma sa publikom.
25.05. će biti prvi koncert na Mikser Festivalu na kome ću prvi put predstaviti pesme sa novog albuma i jedva čekam da vidim reakcije publike. Od tuđih pesama najviše volim da pevam “Đelem Đelem” i “Just  the two of us”.

Foto: Danilo Novović

6. Koja su tvoja interesovanja, osim muzike? Šta radiš kada se ne baviš muzikom?
– Ja sam veliki gurman i mnogo uživam u hrani. Da ne zaboravim da spomenem da sam do dvadesetdruge godine profesionalno igrao košarku. Košarka je jedan veoma važan deo mog života i trudim se da barem jednom nedeljno rekreativno igram košarku. Pored toga, volim da putujem, da igram stoni tenis i često idem u bioskop. 🙂

7. Sarađivao si sa Vlatkom Stefanovskim, Božom Vrećom, Vasilom Hadžimanovim?
– Za mene je duet uvek bio vrhunac svakog albuma. Na albumu “Beskraj” sam uspeo da sakupim divne ljude i svako je ostavio svoj pečat. Nas veže neka energija i neka zajednička snaga, i mislim da se to čuje na albumu. Sa Vlatkom sam obradio pesmu moga oca pod nazivom “Cveće Cafnalo” i mogu da kažem da je jedna od omiljenih na albumu. Takođe, očevu pesmu pod nazivom “Doviđenja” obradio sam sa dragim Vasilom Hadžimanovom. Tekst iz pesme je inače oproštajno pismo Sergeja Jesenjina i moj otac je još pre više nego 30 godina napravio melodiju i harmoniju za taj tekst. Ispunila mi se želja da jednog dana obradim pesmu i mnogo mi je drago da sam imao priliku da to učinim sa Vasilom. Kada sam pitao Vasila da li bi želeo samnom da obradi pesmu, on je odgovorio: “Naravno, Markić.” 🙂
Pesma “Pašana” se nalazi na mom albumu ”Beskraj“, kao i na Božinom albumu “Pandora”. Naša saradnja već traje neko vreme i postali smo mnogo dobro prijatelji. Imao sam priliku da produciram deo njegovog albuma i često nastupamo zajedno na njegovim koncertima. Imamo neku zanimljivu zajedničku žicu i uživamo u zajedničkom muzicranju uživo i stvaranju u studiju

8. Da li postoji neki umetnik sa kojim bi voleo da ostvariš saradnju u nekoj bliskoj budućnosti, a da nisi do sada bio u prilici?
– Imam veliku želju da sarađujem sa jednom divnom pevačicom iz Portugala. Ja znam da je to mašta, ali nikad se ne zna. Pevačica se zove Mayra Andrade i ima za mene najlepšu žensku boju glasa, i potpuno je unikatna i karakteristična.

9. Šta se nalazi na tvojoj plejlisti ovih dana?
– Fink, Anderson Paak, Gregory Porter, Hiatus Kayote.

10. Kako bi opisao muzičku scenu u Srbiji?
– Oko 2010. godine se desio jedan fini novi talas urbanih autorskih bendova. Nažalost se cela situacija malo smirila i malo su se povukli bendovi, zato što nemaju medijski prostor. Ali, mogu da priznam da se u poslednjih godinu dana vratio neki sveži elan i nova energija i srećan sam zbog toga.

11. Da li će možda biti promocije novog albuma po drugim gradovima u Srbiji?
– Radim na tome da napravimo za sada u Podgorici i Sarajevu isti koncept kao u Beogradu. Audio-vizuelna izložba bukleta sa fotografijama Danila Novovića. Velika mi je želja i nadam se da ćemo je ostvariti.

Foto: Danilo Novović

12. Gde će publika u narednom periodu imati priliku da te čuje?
– Srećan sam što mogu da najavim svoj prvi Beogradski koncert na Mikser Festivalu 25.05.2017. godine, gde ću prvi put izvesti nove pesme sa celim bendom. Takođe, nastupam ove godine u Nišu 09.08.2017 na River Stejdžu posvećeno Šabanu Bajramoviću. Pored toga ću nastupati na Mountain Festu na Divčibarama i više.

13. Da nisi muzičar, čime bi se bavio u životu?
– Radio bih nešto što volim. 🙂

Odgovor na poslednje pitanje vrlo verovatno ćemo moći samo da nagađamo. Do tada, poslušajte Markov novi album. Album “BESKRAJ” može da se čuje i kupi na različitim muzičkim portalima, kao što su DEEZER, SPOTIFY, ITUNES, GOOGLE PLAY, YOUTUBE ili kao fizičko izdanje na nekoliko lokacija u Beogradu.

.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.