Vesna Radosavljević: Negujmo domaće vrednosti

0

Vesna Radosavljević je poznata srpska TV prezenterka i novinarka. Nesuđena glumica koja je odrasla u dramskoj grupi Bate Miladinovića i Zore Bokšan Tanurdžić. Završila je nižu muzičku školu, odsek za klavir i violinu, studirala prava. Rečju, upoznaćete umetničku dušu koja je svoj životni poziv, ipak, pronašla u informativi. Zaštitno je lice javnog medijskog servisa Srbije.

(Fotografija: Vesna Radosavljević; RTS, Nenad – Neša Pavlović)

Voditelj ste „Dnevnikaˮ na Radio-televiziji Srbije (RTS). Šta za Vas znači biti dobar prezenter vesti?

Nije lako odgovoriti na to pitanje. To je ono nešto ili kako kažu u poslednje vreme – X faktor. Mnogi misle da je to jednostavan posao, ali on mora da objedini nekoliko važnih zahteva profesije: obrazovanje, vaspitanje, manire, prijatnu pojavu, govornu i jezičku kulturu, informisanost, energiju, autoritet… To znači da gledaoci imaju poverenje u vas i da nikada ne sumnjaju u ono o čemu govorite.

Je l’ dozvoljeno improvizovati u toku vođenja emisije čije se emitovsnje prikazuje u realnom vrmenu na televiziji?

Improvizacije su neophodne kada morate da razrešite neku neočekivanu situaciju. Ona je nužna u okolnostima kada ulazite u emisiju a nemate potvrdu da su svi prilozi spremni za emitovanje, kad materijal o nekom važnom događaju nije izmontiran ili ne možete da uspostavite vezu s reporterom na terenu. Onda kupujete vreme, prelazite na drugu temu, naravno, u koordinaciji sa kolegama iz režije, jer sve mora da bude usklađeno.

Najbolje improvizacije su one dobro uvežbane, ali su i određene pravilima koja su prilično stroga u informativi.

Kada biste morali da novinarstvo opišete rečju, koja bi to reč bila?

Upornost ili izdržljivost.

I odmah savet – nikada nemojte da se bavite tim poslom ako niste spremni da žrtvujete mnogo toga! Ne volim osrednjost, a u novinarstvu ne bi smelo da bude kompromisa. Zato sam više okrenuta voditeljskom poslu, jer želim da se bavim svojom porodicom i tražim sadržaje u nekim drugim stvarima u životu.

(Fotografija: Vesna Radosavljević; RTS, Nenad – Neša Pavlović)

Kolika je moć društvenih mreža u medijima?

Neverovatna! Danas vesti putuju preko društvenih mreža brzinom svetlosti. Informacije o događajima na Korejskom poluostrvu do vas stižu istovremeno kada i vesti iz susednog kvarta. Glas naroda (javno mnjenje) je izuzetno važno! Sada pojedinac direktnije utiče na sve sfere života – pogledajte samo kakvu su pometnju u svetu napravili Edvard Snouden i Džulijan Asanž.

Da li one mogu biti pouzdan izvor informacija?

Naravno da se društvene mreže mogu zloupotrebiti i biti sredstvo za postizanje nekih prikrivenih ciljeva. Trebalo bi da budete oprezni jer je savremen čovek zasut informacijama, kojima se često prikriva suština. To mi liči na onu priču da od šume često ne vidite drvo…

Poznato je da danas mnogi šire razne dezinformacije kako bi imali bolju čitanost. Koji srpski onlajn medij smatrate najpouzdanijim izvorom informacija?

Zavisi od toga kakvu informaciju tražite. U poslednje vreme se najviše interesujem za sadržaje iz kulture (film, pozorište, knjige, izložbe, koncerti…). Želim da pohvalim svoju medijsku kuću RTS, koja savršeno prezentira svoju ponudu –  tizeri i trejleri naših emisija dostupni su na svim društvenim mrežama.

Ako ste kreator svoga života, morate da pratite različite izvore informacija i da samostalno donosite procene i zaključke. Ne mislim da je to nepoverljivost, više je sistematičnost i potreba da spoznate pravu istinu.

(Fotografija: Vesna Radosavljević; RTS, Nenad – Neša Pavlović)

„Si-En-Enˮ ili „Bi-Bi-Siˮ?

I jedan i drugi su globalni mediji, ali stara škola „Bi-Bi-Si-jaˮ ne odstupa od osnovnih načela profesije. Mislim da na „Bi-Bi-Si-juˮ možete doći do objektivne informacije.

I mi u RTS-u ugledamo se na Novinarsku školu „Bi-Bi-Si-jaˮ.

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

Biće mnogo dostupniji svima, pre svega onima koji se time hrane. Svet će sve više spoznavati da se u tom segmentu krije suština i smisao. Virtuelna tehnologija će omogućiti ljudima da budu aktivni učesnici i kreatori. Moći ćete da birate da li ćete biti, na primer, Otelo u Šekspirovoj predstavi ili neki superheroj u filmu čije kadrove možete da montirate na svom monitoru. Uzbudljivo zvuči, zar ne?

Nadam se da ćemo u takvom svetu uspeti da sačuvamo svoju kulturu i tradiciju, koja nas definiše kao narod i da će naši potomci nalaziti inspiraciju u tome. Ne možemo graditi svoju budućnost kopirajući inostrane modele. Naravno da je potrebno da idemo u korak sa svetom, da budno pratimo ono što nam se servira, ali ne moramo sve pojesti s te trpeze. Negujmo domaće vrednosti!

(Fotografija: Vesna Radosavljević; „Večernje novosti”, Vojislav Danilov – „Feki”)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend