Intervjui Srbija

#Intervju Vera Vuksanović: Život u digitalnoj eri fundamentalno menja svet

Mlada beogradska vizuelna umetnica Vera Vuksanović održaće prvu samostalnu izložbu “Реченице / Sub My Title“ u sredu, 13.aprila u galeriji Štab u Beogradu.

Studirali ste digitalnu umetnost, šta ona sve podrazumeva?

Vera Vuksanovic
Vera Vuksanović

-Umetnost u doba digitala, predstavlja sve one tehnike i metode koje su u simbiozi sa novom tehnologijom i prednostima koja ona nosi sa sobom. Što se konkretno fotografije tiče, dugo sam bojkotovala digitalni aparat i koristila onaj na film, baš iz razloga što je za mene digitalizacija kamere predstavljala banalizaciju i predvidivost. Osećaj iznenadjenja i iščekivanja izrada fotografija sa filma nije mogao da zameni ni jedan digitalni foto-aparat. Tako da ću esenciju koja ide uz tehniku i izradu fotografija sa filma, predstaviti na prvoj samostalnoj izložbi, a u digitalnoj formi ću od njih napraviti kolaže u vidu scena iz filma. Zahvalna sam digitlizaciji umetnosti jer nam je donela mnogo više opcija i oslobodila se starih modela ponašanja i vrednovanja. Digitalna umetnost takodje predstavlja telo u performansu, dizajn interfejsa, sajber pank pokret, ali i neon art, kolaž i animaciju. Kako je ‘digitalno’ postalo sve vidljivije i kako se ta oblast epidemično rasprostranila, utopijske granice u izražavanju su postale sve bledje.

Bavili ste se manekenstvom, fotografijom, a u poslednje vreme vaš umetnički izraz je rad sa neonom? Šta je za vas neon i kako vas inspiriše?

-Neon je jedan od instrumenata, trenutno omiljen u mom izražavanju. Pored neona koristim i led svetla i pojektor. Dakle rezultat je isti: SVETLOST. Naspram magičnog prosvetljenja, stoji i brzina svetlosti, kao infinitivna vrednost električnih i magnetičkih svojstava. Pomoću svetlosnih instalacija brendiram, afirmišem i simbolizujem.

Da li je umetnicima 21.veka lakše ili teže da iskažu svoju umetnost no što je bilo umetnicima vekovima unazad?

-Život u digitalnoj eri fundamentalno menja svet u kome živimo, kako kroz vidljivost i prisutnost na globalnoj mreži, tako i u vidu ljubavi izmedju čoveka i digitala. Nije sporno da kompjuter olakšava izražavanje i pozicioniranje nekog dela na tržište, ali trebamo da budemo malo svesniji činjenice da se nalazimo na vrlo važnom stepeniku u procesu evolucijie, gde se čovek u simbiozi sa mašinom pretvara u kiborg. Kako bi jedna pesma mog omiljenog domaćeg benda „Obojeni Program“ rekla: „Da li je to čovek ili je mašina?“ Takodje , da li je to umetnost ili je mašina? Da li je to softver ili je akvarel? Vidljivost i izražavanje nisu sporni, sporna je struktura, život i duh u nekom umetničkom delu.

Vera Vuksanovic neon artist
Koliko društvene mreže igraju bitnu ulogu u predstavljanju vaših radova? Koje su vam društvene mreže omiljene i šta su vam one donele u prepoznatljivosti vašeg rada?

-Mislim da Instagram trenutno predstavlja najbitniju ulogu u mom virtuelnom prezentovanju. Koncizan je i pre svega, „slikovit“ što je, složićemo se, krucija. Nedavno sam razdvojila naloge, lični mi je: @veravuksanovic, a na @lightmybox postujem radove i inspiraciju.

Snapchat mi je vrlo drag i svidja što putem njega dobijam sve veći feed back, jer je sve popularniji i kod nas. Korisničko ime na sc: veravuksanovic, te ovom prilikom pozivam svoje internet prijatelje da se snepujemo.

Vera Vuksanovic, vizuelna umetnica - foto Dušan Petrović
Vera Vuksanović, vizuelna umetnica – foto Dušan Petrović

Neon art je veoma popularan u svetu, a kod nas je tek u povoju. Prva ste žena koja stvara umetnost od neona i sa neonom…

-Da, moram da napomenem da ce ovo biti prva Neon Art egzibicija na ovim prostorima. Jako sam srećna što sam ponela tu titulu i što ću biti zapamćena po tome. Što se feminističkog diskursa tiče, i diskursa titule ‘prva žena’ moram da napomenem da je Tracey Emin odigrala važnu ulogu u mom umetničkom odrastanju i probudila u meni ljubav za ovakvom vrstom jakog izražavanja. Tu su se našle i njene koleginice neon art umetnice/feministkinje kao što su: Leila Pazooki, Lisa Shutle kao i Olivia Steele.

Gde se inspirišete?

-Inspirišem se u ljudima. Inspirišem se u tihim glasovima koje čujem. Inspirišem se u ljubavi. U notama iz filmova kasnih ’70ih. Osmehu svoje ćerke.

Vera Vuksanovic, neon artist (4)
Vaša prva samostalna izložba zakazana je za 13.april u galeriji Štab. Koju poruku želite da pošaljete nazivom „Rečenice / Sub My title“?

-РЕЧЕНИЦЕ predstavljaju moju viziju simboličkog. One interpretiraju konkretne individue kao konkretne subjekte i predstavljaju pomoć pri odredjivanju multidimenzionalnog dela. Sub(My)TITLE je predstavljen kao titl iz filma. TITLE , Prevod ali i Titula.

Da li vam lepota odmaže ili pomaže u karijeri?

-Zavisi o kojoj karijeri je reč. Kad je reč o umetničkoj, želim da budem ‘iza platna’ i da akcenat bude u mom izražavanja, a ne samo-promociji.

Šta su za vas idealni uslovi za umetničko izražavanje?

-S jedne strane stvaranje iz komfora dosta usporava, i same ideje čini lenjim, na spram inspiracija koje su došle sa trusnog područja.
S druge strane idealni uslovi za rad obezbedjuju koncentraciju na samu ideju, ne rasipajući pažnju na periferne stvari.

Složićemo se da sam život u Srbiji kao emotivno labilnoj i nestabilnoj zemlji, moze da predstavlja odličnu početnu tačku u nekoj vrsti subverzivnog izražavanja. Feed back je jako bitna stavka kako na socijalnom nivou, tako i na galerijskom, istorijskom i umetnickom.

Kada biste kroz rečenice plasirali sadržaj vaših misli koje bi to poruke bile?

-Potrudila bih se da poruke nose bar nekoliko značenja, a da budu koncizne u isto vreme. Da su sadržajno bogate, a karakterno male. Dostojevski je to opisao u citatu: „Oni koji znaju da govore, govore kratko.“

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.