Intervjui Srbija

Valerija Spasojević: Pratite vaše snove, jer je to jedino što je zaista bitno

Upoznajte Valeriju Spasojević, jednu od govornica predstojeće ENTER konferencije koja će se održati krajem aprila u Kolarčevoj zadužbini. Ova izuzetna devojka je osnivačica HLT Studija, zaljubljenica u programiranje, dizajn i robotiku.

1. Kada i kako se rodila ljubav prema programiranju i robotici? Da li su te porodica i prijatelji podržavali na tom putu ili je bilo odvraćanja pod izgovorom da to nije baš zanimanje za ženu?

Kao mala sam volela da rasklapam igračke da bih videla kako rade, ali ne na destruktivan način, već nakon rasklapanja pokušala sam ponovo da ih sklopim. Naravno bila sam isuviše mala da bih znala šta i kako, samo je to bio prvi znak.

Sa 12 godina, kada sam dobila prvi računar, na internetu su postojali WAP sajtovi i mene je zanimalo kako se to pravi, istraživala sam malo i uz pomoć tadašnje internet zajednice uspela sam i ja da napravim svoj sajt koji sam nedugo posle toga prodala za 800 dinara 🙂 (što je tada za mene predstavljalo neverovatan uspeh).

Prilikom upisa u srednju školu videla sam da postoji smer robotika u Politehnici – školi za nove tehnologije, i zapravo tu se rađa prva prava ljubav ka robotici. Profesori i direktor škole su umeli to da prepoznaju i da me usmere. Verovatno sam jedna od retkih osoba koja nije iščekivala završetak srednje škole. 🙂

Zapravo do sad nikada nisam naišla na neku vrstu diskriminacije, od malena sam bila naklonjena tehnici i nekako je to bio prirodan put, uglavnom je ljudima zanimljivo to čime se bavim.

2. Koja je najveća prepreka u dosadašnjoj karijeri sa kojom si se suočila i kako si je prevazišla?

Verovatno pokretanje firme sa nepunih 20 godina. Od jednom ulazite u svu birokratiju, nailazite na različite ljude koji vas još uvek posmatraju kao dete ili smatraju da stoji neko iza vas, što mi je dosta smetalo u tom nekom periodu, ne posmatraju vas kao nekog sa kim treba da posluju, pritom nisam bila neko ko je razumeo kako/šta u potpunosti funkcioniše pa sam tu nailazila na mnogo problema. Na kraju samo radite mnogo i dođe sve na svoje uz malo sreće.

3. Žene su u neravnopravnom položaju što se zapošljavanja tiče. Često se susrećemo sa različitim oblicima diskriminacije, a ako tome pridodamo progresivni razvoj AI i robotike, imamo li razloga za strah?

Da, ova tema je vrlo zanimljiva. Ne bih smela da se upuštam u detaljniji odgovor na ovo pitanje iz razloga što smatram da je ova odluka isključivo na čovečanstvu, a ne na robotima – ljudi prečesto to tako vide. Mislim da ovaj odgovor zavisi od toga koliko će naš mozak kada AI bude bio deo naše svakodnevnice uspeti da evoluira i da shvati da roboti trebaju da rade na samoodrživosti fabrika/posla, a mi da radimo na našim životima. Plaši me to što vojska trenutno najviše ulaže na polju robotike, ali se iskreno nadam da će se u nekom momentu to preusmeriti na medicinu.

4. Saradnica si projekta „Bitka za znanje“. Možeš li nam reći nešto više o samom projektu?

Dušan Gladović i ja smo bili angažovani da napravimo robota Digija koji je zapravo glavni promoter „Bitke za znanje“ koju je pokrenuo Fond B92, gde je cilj da se prikupe roboti u škole, to su mali roboti (mBotovi) koji na interaktivan način omogućavaju programiranje, uvod u elektroniku/senzoriku.

Spomenula bih da postoje i druge organizacije koje uvode decu u svet robotike, tako da godinama u nazad EduLab organizuje First Lego League u saradnji sa Slovenijom gde deca svake godine godine prave robota koji će da reši određeni zadatak, ali se sve to predstavlja kroz pisanje projekta, rešenju dizajna samog robota, programiranju i ocenjuje u tim kategorijama.

5. Šta je tvoj savet svim onim ženama koje su na početku karijere i žele da rade u IT industriji, kao i onim ženama koje razmišljaju o prekvalifikaciji?

Ukoliko je to vaš san, pratite ga. Nekako mislim da se poslednjih par godina potencira ta priča ulaska u IT industriju, jer je trenutno najperspektivnija. Moja globalna poruka bi bila, nevezano za programiranje, koji god da je vaš san samo ga pratite, jer je to zaista jedino bitno. Tada ćete i vi više davati sebe i više ćete uživati u vašim uspesima. Dešavaće se i padovi, jer su oni sastavni deo života, ali kada radite ono što volite lakše ćete se nositi sa njima.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.