Intervjui Srbija

Valentina Obradović: Moda je kompleksnija nego što misle neki njeni površni konzumenti

Valentina Obradović je poznata srpska modna kreatorka. Diplomirala je na odseku za dizajn tekstila i odeće na Višoj tehničkoj tekstilnoj školi u Beogradu 1999. godine. Iste godine, revijom „Oda zimskoj trešnji”, započela je svoju, danas više nego uspešnu – karijeru.

Od 2004. godine, ova nadasve kreativna i talentovana modna kreatorka počinje da kreira za modnu kuću „Afrodite Mode Collection” („AMC”) i postaje član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Takođe, ima i svoju liniju odeće „Love by Valentina”.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

(Fotografija: Valentina Obradović, 2018; „Instagram”)

Kako Vi vidite lepotu i šta ona Vama predstavlja? Da li važi ona izreka da je lepota u oku posmatrača ili je pak objektivna?

Lepota je u skladu, ali i u neskladu ‒ ne volimo uvek proporcije, ponekad nas privuče baš nečija posebnost koja iskače iz okvira „zlatnog preseka”. Lepota je u lepom pakovanju, ali i kvalitetnom sadržaju ‒ lepo obučeni moramo o nečemu i pričati. Lepota je urednost, dobro vaspitanje, ljubav, tolerancija… Sve je to lepota. Neodvojive su ona koju vidim i ona koju osetim.

A da li je u lepota u oku posmatrača? Hm, mislim da jeste.

Kojim bojama najčešće „oživljavate” svoje kreacije i zbog čega Vam baš te boje daju inspiraciju?

Boje se u modi menjaju sa sezonama. Teško je opredeliti se za jednu boju „za sva vremena”.

Postoji boja od koje sve kreće, a to je bela. Boja belog papira. Ona je konstantna, eto! Volim belu jer nije sujetna, ona se igra sa svim ostalim bojama, dozvoljava da je one boje, a ponekad i mažu.

Da li određeni pravac ili doba (na primer, romantizam, renesansa, 1970-te, 1990-te…) diktiraju modu ili moda njih određuje?

Moda je u bliskoj vezi sa životom koji je okružuje. Ona osluškuje potrebe ljudi, kretanja u savremnom svetu, impuls ulice, galerije, muzike, filma, finansija, ekonomije… i u skladu sa tim nam daje svoj doprinos.

Moda je kompleksnija nego što misle neki njeni površni konzumenti.

(Fotografija: Kreacije Valentine Obradović – kolekcija iz linije odeće „Love by Valentina”, 2017; „Instagram”)

Možete li nam opisati kako izgleda moda 21. veka? Naravno, iz Vaše perspektive.

Mi, modni kreatori, jesmo, po mom mišljenju, pomalo likovnajci, pomalo psiholozi, a najviše statističari vremena.

U odnosu na rezultate tih istraživanja radimo kolekcije kojima pomažemo da prebrodite vreme ‒ donosimo emociju, grejemo, hladimo, čuvamo i pomeramo vaše granice.

Ovaj vek vidim kao vek brzine, vek pomeranja granica, vek slobode, vek brzog protoka informacija… Znam, sada verovatno mislite: „Zašto ona o tome priča?” A ja vam odgovaram: „Zato što sve to utiče i na modu!”

Izjednačile su se muška i ženska moda. „Ne znaš više ko je muško, a ko žensko”, kaže moj pekar. Moda je postala jednostavnija, udobnija, sačinjena od pametnih materijala, lako pretvoriva iz dnevne u večernju, džins i patike su postale i jutro i crveni tepih, a sve to kako bi moda pratila brzinu kojom se krećemo.

E sada, neke od ovih stvari mi se dopadaju, predstavljaju mi izazov, a neke menjam svojom modom. Koje? Odgovor ćete naći u mojoj modi. Ne moram baš sve da vam kažem. Osetite!

Za čim lično tragate u svojim izvanrednim i autentičnim kreacijama?

Kreirajući za jednu od najvećih domaćih modnih kuća „Afrodite Mode Collection” („AMC”), već više od četrnaest godina u kreacijama pokušavam da iznedrim i sačuvam neke izvorne karakteristike žena ‒ ženstvenost, stil, pristojnost, dostojanstvo… Izmišljam nove forme, nove kombinacije, nove varijacije klasikom i tome slično.

Kreirajući za „Love by Valentina”, stvaram linije koje nisu previše komplikovane, ali nastojim da ti komadi budu od prirodnih materijala i da nose poruke iz knjiga, pesama… slike i fotografije naših savremenika i prethodnika. „Love” linijom želim da vratim pamet u modu i da modu vratim u pamet.

(Fotografija: Valentina Obradović, 2018; „Instagram”)

Maestralna dela velikih umetnika u vremenu u kojem su oni živeli bila su nipodaštavana od strane i običnih građana i onih koji su bili na vlasti. Slažete li se sa time da je ovome doprinelo nerazumevanje same umetnosti, odnosno umetnička nepismenost, koja ni dan-danas nije iskorenjena?

Nisu uzalud rekli da je vreme najbolji sud.

Uvek kada sam sumnjala u svoj put, a bilo je tih momenata kada vredno radim, ustajem rano, kasno ležem, živim za ideju, borim se za kreaciju ispred vremena, ne pristajem na kompromise da živim za modu i od mode, bez mešanja privatnog života u profesiju, bez veštačkih afera, bez estradizacije svog lika… a neko ko sve to ne vidi, nagradi drugog. Onog ko je tu zato što je biti modni kreator lepo, zabavno, in, zato što ima novca i ume lepo da se obuče.

Pa ipak, sve sam ih ispratila. Dolaze i novi, ali ih ne shvatam više ozbiljno i ne gledam srcem jer vreme opet napravi selekciju ko smo i šta smo, te nagradi one koji su vredni, istrajni, rade na sebi, skromni u stavu, a neskromni u talentu. I dalje verujem u to ‒ u vreme.

Stil koji je Vama najbliži jeste?

U slikarstvu ekspresionizam.

Koja je glavna razlika između svetskih i domaćih modnih revija, odnosno modnih kuća?

Proizvodi koji nastaju su sve sličniji, što je dobro, ali istovremeno i loše. Globalizacija čini svet jednakim, a briše osobenosti, dok su, sa druge strane, razlike u funkcionisanju modnih kuća i realizacija revija velike.

U svetu je moda najskuplji kreativni biznis, a kod nas je, uglavnom, estradizovana, to jest ostavljena na milost i nemilost sama sebi. Zahvalajujući lošem vođenju ekonomije ostali smo bez jedne od najvećih industrijskih grana, gašenjem velikih kombinata. Modni kreatori u Srbiji žive od slave, za razliku od onih u svetu. Imam prijatelja sa klase, koji radi za jednu od najvećih modnih kuća u Evropi i podjednako je bogat finasijski koliko je bogat talentom i hrabročću. To ovde nije često slučaj, ali se nadamo boljim vremenima (i radimo na njima)!

Kada ojača svest države da živi od svojih talenata, plodova… a ne od uvoza voća i svega što i sami imamo, odnosno izvoza svojih ljudi, tada će, između ostalog, ojačati i moda, kao takva koja živi u skladu sa svojim vremenom.

(Fotografija: Kreacije Valentine Obradović – kolekcija iz linije odeće „Love by Valentina”, 2017; „Instagram”)

Hoćete li uskoro organizovati neku modnu reviju za novu kolekciju svojih kreacija?

Kada je u pitanju modna kuća „Afrodite Mode Collection”, zavisi od ostatka tima. Ja na svojim kreacijam vredno radim i nadam se reviji.

A kada je u pitanju linija „Love by Valentina”, smeši se novi „Belgrade Fashion Week”, kojem sam odana od 1999. godine, tako da ćemo videti.

Kako vidite svet modnog dizajna za 50 godina?

Kao bolji, zato što ovaj optimista u meni uvek veruje!

(Fotografija: Valentina Obradović, 2018; „Instagram”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.